lauantaina, marraskuuta 27, 2004

Laiskempi väsyy Uma Aaltosen seurassa

Uma Aaltonen on parhaillaan televisiossa äärimmäisen väsyttävässä Riitta Uosukaisen, eikun Väisäsen juontamassa tietovisassa, jota MTV ei saanut kunnioitettavasta yrityksestään lopetettua kun Väisänen piti lukkopurennalla kiinni kanava-ajasta.
Tietokilpailussa ei yleensä kysytä mitään tärkeää ja kiinnostavaa ja mitenkäs se menikään – palkintorahatkin jäävät todellisuudessa saamatta. Pelaajat voittavat jotain monopolipelirahoja.
Uma on luonnossa nuorekkaamman näköinen kuin mitä tv-studion kovissa valoissa. Haastattelin häntä kesällä, hän on persoonana innostava ja vilkas, hyvin kommunikatiivinen. Arvostan sitä suuresti ihmisessä. Ihmiset vetäytyvät liian usein ”oman päänsä sisään”, mikä vaikuttaa umpimieliseltä.
Sovin Helsingissä käymään tulevan Uman kanssa, että haastattelen häntä jossain Kluuvissa sijaitsevan Varsapuistikon tienoilla, koska meidän piti ottaa kuvia puistikossa sijaitsevan patsaan luona. Tein juttua hevospatsaista ja Uma kehui varsaa imettävää tammapatsasta Helsingin kauneimmaksi hevospatsaaksi. Äidinrakkaus-patsaan on tehnyt Emil Cedercreutz. Uma istui jo odottamassa minua tamman alla, kun saavuin paikalle. Varsa imi vieressä tamman nisää.
Aurinko paistoi kirkkaasti ja Uma oli hakeutunut varjoon. Hän vilkutti kadulla kulkijoille hyväntuulisena ja otti erikoisesta taukopaikastaan kaiken ilon irti.
Pienenä yksityiskohtana minua ilahdutti esimerkiksi se, että Uma lähetti ennen kohtaamistamme tekstareita, joissa hän kertoi väliaikatietoja missä hän oli parhaillaan tulossa.
Uma piti rohkeana sitä, että hän oli kavunnut istumaan patsaan juurelle, oikeastaan hän istui patsaassa. Samaan aikaan puistikossa istui penkillä noin kolmekymppinen nainen, joka katseli meitä kiinnostuneena. Uma alkoi jutella hänelle ja nainen ilahtui kovin. Hän paljastui virolaiseksi ja mikä hiukan yllättävää: hän oli humalassa keskellä päivää. Virolainen nainen kertoi olevansa elämänsä ensimmäisen kerran Suomessa ja oli äärettömän ihastunut maahan ja Helsinkiin. Siis mitä ihmettä – oli hauska kuulla aitoa ja hiukan hupsuakin vuodatusta siitä, kuinka Helsinki oli tehnyt tähän naiseen suuren vaikutuksen.
Uma on toimittajan arkkityyppi: utelias ja energinen. Molempia raivostuttavuuteen saakka. Hän on niitä toimittajia, joiden luonteen perusteella on helppo vakuuttua, että ihminen on valinnut oikean ammattialan. Ja uuden kehittelijä ja uranuurtajahan Uma on ollut murkkuseksiaiheillaan. Uma on ollut myös ensimmäisiä toimittajia, jotka ovat voimakkaasti keskittyneet kirjoittamaan eläinten ja luonnonsuojelusta. Tämä usein unohtuu. Uma on ollut edelläkävijä.
Kerroin Umalle, että olemme syntyneet samana päivänä elokuussa, eri vuosina tosin. Hän kuunteli kiinnostuneena ja totesi, että se oli hyvä päivä; silloin on syntynyt aika paljon tunnettuja merkkihenkilöitä. No, minä totesin siihen, etten kyllä muista kuin saksalaisen romantiikan ajan runoilijan ja kansallissankarin Goethen. Uma alkoi miettiä kiivaasti, että keitä mahtoivatkaan olla ne muut merkkihenkilöt.
Lähdimme Varsapuistikosta viereiseen Kaisaniemen puistoon. Sinne oli tulossa myös ratsuttaja ja ratsastuksen kilpavalmennuksen parissa työskentelevä Marko Björs. Poikani Tuukka istui Björsin harteilla ja sylissä ja teki läheistä tuttavuutta Umankin kanssa. Uma hoiti Tuukkaa sillä aikaa, kun haastattelin Markoa. Siinäpä Umalla olikin työmaa! Hän joutui juoksemaan pitkin Kaisaniemen puistoa Tuukkiksen perässä. Tuukkis oli juuri äsken oppinut kävelemään ja vauhti oli jo nyt kova.
Pari päivää kohtaamisen jälkeen Björs kertoi lähtevänsä mukaan Vihreän liiton toimintaan. Ja lähtikin. Hän oli ehdokkaana lokakuussa käydyissä kunnallisvaaleissa. Hän sai paljon ääniä, mutta ei päässyt läpi.
Björs haaveilee yhä, että hän kilpailee vielä olympialaisissa. Ennen suuria kisakoitoksia ja niiden välissä hän kasvattaa itselleen uutta kilparatsua ja valmentaa vammaisratsastajia maailman huipulle. Valmennettaviin kuuluu niin liikuntavammaisia kuin kehitysvammaisiakin. He ovat menestyneet hyvin maailman kovimmissa kisoissa.

Ei kommentteja: