perjantaina, marraskuuta 12, 2004

Myyntimenestys Hotakainen kertoi uusimmasta romaanistaan

Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnolla palkittu Kirjailija Kari Hotakainen kertoi eilen uusimmasta romaanistaa Iisakinkirkosta Pohjoismaiden Suomen instituutin Nifinin kirjastossa Kaisaniemenkadulla. Tämän hetken luetuimpiin kuuluvan kirjailijan suosio on helppo ymmärtää. Hän kirjoittaa taitavasti suomea ja teksti etenee intuitiivisella vimmalla. Hotakaisella on rytmi. Hän ei juutu paikoilleen.

Kirjoittamisen intuitiivisuudesta haastattelija, Ylen toimittaja Nadja Nowak haastattelun aluksi hiukan kyselikin. Hotakainen ei ole helpoimpia haastateltavia, hän koettaa muotoilla vastaukseksi jotain hyvin uutta. Hän ikäänkuin puhuessaankin kirjoittaa. Hotakaisen juttelu on hyvin saman tyylistä kuin hänen kirjoittamisensa. Yllättäminen ja toisin ajatteluhan pelaa aina hyvin kirjallisessa tekstissä. Tosin Hotakainen viittasi usein siihen, että hän kirjoittaa romaaniaan siten, kuin on juonen kulkuun ja tilanteeseen sopivaa, liian erikoinen sisältö ei siis voi koskaan olla.

Hotakainen kirjoittaa äijäkirjallisuutta. Lajityyppi on selvimmillään nuoruuden teoksessa Klassikossa, jota myös myytiin paljon. Naiset pääsevät toki äijämaailmaan sisään, mutta aiheisto esimerkiksi Klassikossa on käytettyine autoineen ja autokauppoineen joskus raskas. Hotakainen tarkastelee maailmaa miehen silmin. Siksi tietysti tarvitaan tuota pohdintaa vanhan auton tyylillisistä ja sosiaalisista arvoista.

Hotakainen korosti, että romaania ei voi kirjoittaa, jollei kirjailija luo sille omaa suurta tai pientä maailmaansa. Juonen pitää elää siis omassa valtakunnassaan. Kirjailija, joka ei siihen pysty, on esseisti. Kirjailijalta ei hänen mukaansa vaadita älyä maailman luomiseen, vaan se palo oman universumin toteuttamiseen lähtee jostain muualta.

Jättisuosittua Juoksuhaudantietä oli myynnissä kirjaston tiskillä. Iisakinkirkosta ei tulle yhtä suosittu; yleisöstäkin vain muutama oli uuden kirjan ehtinyt lukea.

Nifin-kirjastossa pitää alkaa käydä lukemassa Dagens Nyheteria. Lehti on päiväntuore ja kirjasto on keskeisellä paikalla, sinne on helppo mennä ja tilat ovat valoisat ja avarat. Suuret ikkunat antavat Kaisaniemenkadun hulinaan. Mielenkiintoinen paikka.


Ei kommentteja: