lauantaina, marraskuuta 13, 2004

Suomen media on Helsinkikeskeinen

Suomen media on jumiutunut muutamalle neliökilometrille pääkaupungin alueelle. Media elää kuin karsinassa ja pysyy kiltisti kiinni parressaan.

Suomessa ei voi nauttia täysillä tiedotusvälineistä, jos ei asu Helsingissä. Vain pääkaupungissa asuva voi sijoittaa television ja lehtien kuvia oikeaan kontekstiin. Suomen median kuvasto nimittäin kerätään kapealla Helsinginniemellä.
Vain helsinkiläinen tietää, mistä mediassa puhutaan.

Suuret tiedotusvälineet ovat sijoittuneet Helsinkiin. Sinne on sijoittunut myös maan tärkein tekijäkaarti tarkasteltiinpa mitä tahansa elämänaluetta. Tunnetuimmat ja tärkeimmät eri alojen asiantuntijat asuvat pääkaupunkiseudulla. Helsinki on heidän lempilapsensa, sillä se on ylivoimaisesti suurin kaupunki ja suomalaisittain tarkasteltuna vanha kulttuurikaupunki.

Otetaan pieni esimerkkitapaus. Kari Tapion musiikkivideossa Toiset on luotuja kulkemaan Kari Tapio seisoo ympyrätalon kulmalla Hakaniementorin nurkalla. Kamera kuvaa haaveellisesti Siltasaarta ja syvemmällä Kallion suunnassa Porthaninkatua. Kari Tapio hyppää Kokoomusvaikuttaja Ben Zyskowiczin luksusauton kyytiin Aleksis Kiven kadulla. Sitä ennen Kari Tapio käy ihmettelemässä karaokelaulua samalla kadulla sijaitsevassa Populuksessa.

Helsinkiläisten ei tarvitse vaivautua kaupungistaan mihinkään. Kun rankkuutta halutaan, mennään Kallioon.

Serkkuni Ari Jalkanen on Kari Tapion eli Kari Jalkasen sukua.

Kirjoitin aiemmassa päivityksessä Päivi Istalasta. Hän on ehtymätön musiikkisanaston tietolaari. Hän opetti minulle vuonna 1992 keväällä tiukkaan sävyyn, että biisi on piisi, ei biisi. Piisi tulee sanasta "piece". Eikä Istala tarkoittanut sillä rauhaa (peace).

Ei kommentteja: