maanantaina, toukokuuta 02, 2005

Journalismia blogeihin?

Näitä weblogeja eli verkkolokeja lukiessani olen havainnut, että on vähän mielenkiintoisia sivustoja. Kirjoittajat painottavat harmillisen vähän omaa erityistä näkökulmaansa ja henkilökohtaiset mielipiteet jäävät lukijalta löytämättä. Mielestäni blogin kirjoittaja voi valita aiheiden valtamerestä juuri sen, josta hän osaa ja innostuu kirjoittamaan, joten on siis täysin oikeutettua odottaa siihen kirjoittajalta myös omaa perspektiiviä.
Eli oikeastaan innostusta, sillä asiastaan kiinnostunut myös etsii aiheesta sen oman kulmansa, johon hän asettuu koko suurempaa kenttää tarkastelemaan. Kyse on siis asian eli kirjoitusaiheen omaksumisesta.

Pitäisi muistaa, että blogi ja internet ovat ainoita vapaita julkisuusareenoita, medioita. Puhukaa siis siitä, mikä on teidän mielestänne tärkeää ja tehkää juuri sellaisia painotuksia kuin haluatte.

Ammattiliittoni Suomen Journalistiliiton jäsenlehti kirjoittaa uusimmassa numerossaan blogeista. Artikkeli jää aika kapeaksi, eikä se juuri tuo lisävalaistusta jo entuudestaan melko tuttuun aiheeseen, mutta siinä porauduttiin journalistisiin blogeihin. Artikkeli esittelee Kari Haakanan ja Matti Lintulahden.

Journalismi eli ajankohtaisilmiöiden kartoitus sopii loistavasti blogeihin, mutta näidenkin miesten verkkolokit tarkastelevat asioita ulkokohtaisesti.
"Sekä Haakana että Lintulahti kirjoittavat enimmäkseen journalismista ja mediasta. Vaikka molempien työpaikoilla toki tiedetään harrastuksesta, blogit edustavat silti yksityisajattelua." (Journalisti 9/2005)

Niin. Tätä yksityisajattelua minäkin toivoisin blogeilta noin yleensä.

Usein nämä kirjoituskokoelmat jäävät kuitenkin vain muistiinpanovälineen asemaan.

"Kari Haakana pitää blogia oivana muistikirjana. Siihen on helppo kirjata havainnot, joille ei muuten näyttäisi heti löytyvän käyttöä. Hän luonnehtiikin tekstiään mielenkiintoisten linkkien alustamiseksi: blogia voisi kuvata myös laajennetuksi ja kommentoiduksi bookmark-listaksi. Haakanan sivuilla käy päivittäin 100–200 lukijaa." (Journalisti 9/2005)

1 kommentti:

Timo Honkasalo kirjoitti...

Oheisesta linkistä löytyy artikkeli, joka käsittelee blogeja sosiaalisena ilmiönä ja etenkin sukupuolisesta näkökulmasta, joten kiinnostanee feministiä:


http://adonismirror.com/05022005_leader_killyourblogs.htm