maanantaina, toukokuuta 02, 2005

Mitä kirjoja minä luen

(Tämä Bloggerin blogiohjelma hermostuttaa minua. Tämä kun ei toimi. Nyt, päivien jälkeen, pääsin vihdoin sisään. :O Pakko siirtää blogi jollekin toiselle saitille, joskus tulevaisuudessa...)

Sain meemin Kookokselta. Kiitos! Seuraavaksi tämä kysymyssarja lähtee Tiina Kaarelalle.


Olet joutunut Fahreinheit 451:n maailmaan. Mikä kirja haluaisit olla?

Olisi kiva olla jokin erittäin hyödyllinen ja elintärkeä opus, mutta minuun teki lapsena (ehkä noin 11-vuotiaana) vaikutuksen eräs vähän tunnettu teos, jota äsken etsin Googlella. Muistan, että kirjan nimi on Kyyhky, joten Googlesta löytämieni tietojen perusteella se näyttäisi olevan Robin Lee Grahamin kirjoittama. Kirja on tositarina 16-vuotiaan pojan yksinpurjehduksesta Dove-nimisellä veneellä. Hän lähti matkalle 27. heinäkuuta 1965. Ihanaa matkalla olemista! Kunnon reissukirja.
Lapsuuden lukuelämys palasi mieleeni, kun purjehdin helmikuussa Karibialla ja kärsin merisairaudesta.

Oletko joskus ihastunut fiktiiviseen hahmoon?

Mietin ankarasti, eikä ketään tule mieleeni. Varmasti jonkin romanttisen rakkausromaanin komeaan sankariin joskus, ala-asteellahan näitä sokeroituja herkkuja luetaan… Muistan lapsena ihailleeni hetken Peppi Pitkätossua, mutta moinen tunne pyyhkiytyi nopeasti pois sovinnaisesta mielestäni.

Mitä luet tällä hetkellä?

Luen filosofian pääsykoekirjaa, kiinnostaisi tehdä laudatur filosofiasta. Olen myös jo pitkään lukenut Juha Siltalan Työelämän huonontumisen lyhyt historia, joka ei Siltalan kirjoittamana ole ollenkaan lyhyt.

Mikä on viimeisin kirja, jonka ostit?

Taisipa olla tuo pääsykoekirja. Sen ostin, vaikka se ei ollut alennuksessa. Yleensä ostan vain kirja-alesta.


Mikä on viimeisin lukemasi kirja?

Olen lueskellut book crossingin kautta saamaani opusta: Ruumiita ja mustelmia. Näkökulmia väkivallan historiaan Toim. Ulla Aatsinki & Johanna Valenius Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura 2005. Pitäisi jo laittaa se eteenpäin kiertoon. Aion kirjoittaa siitä jotain. Ihan uusi Tiedekirjan julkaisema kirja. Olen myös kirjoittanut muutama päivä sitten, että luin viikonloppuna vihdoin loppuun Mika Mannermaan vaellusromaanin Matka (WSOY 2002). Mannermaa poseeraa kirjan kannessa jyhkeän moottoripyöränsä sarvissa.

Mitkä viisi kirjaa ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Tässä olen todella käytännöllinen. Kirjoja, jotka käsittelevät: 1) alueen luontoa, 2) alueen kasveja ja niiden käyttöä, ja sitten: 3) terveydenhoito-opas, 4) jotain Ursula K. Le Guinilta 5) ja pakko myöntää: Filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin (1985).

Ja jos kuudennen kirjan saisin ottaa, se olisi tietysti James Goldsmithin pikkukirjanen Ansa (1995), jonka on suomentanut teoksesta palavasti innostunut kepupoliitiikko Paavo Väyrynen.

Ja jos joku yksittäinen lehtiartikkeli pitäisi mukaan ottaa, se olisi kalastaja ja ekofilosofi Pentti Linkolan kirjoittama tunnelmallinen ja kaihoisa ylistys Suomen naisille. Juttu julkaistiin muistaakseni 1980-luvun loppupuolella Suomen Kuvalehdessä. Poikkeavaa tekstiä hänen kirjallisessa tuotannossaan. Mielestäni mies ei ole koskaan kirjoittanut naiselle yhtä kauniisti kuin Linkola siinä pitkässä vuodatuksessaan. Mistähän saisin sen käsiini?

Kenen toivoisin jatkavan?

Well, pakko sanoa että kiinnostavia blogeja on yllättävän vähän… Voi ei… Tiina Kaarela. Taitaa olla Kookoksen lisäksi ainoita blogeja, joita luen säännöllisesti. Pannaan siis Tiinalle! Hän saa työssäänkin pakertaa kirjojen parissa.

Ei kommentteja: