perjantaina, toukokuuta 06, 2005

Pääministeri Vanhanen hymyili minulle

Kävin tänään Vuorikadulla Foto-Jattan valokuvaamossa. Kahdeksannesta kerroksesta on makeat näkymät Kaisaniemen puistoon, kasvitieteelliseen puutarhaan ja tietysti rautatieaseman karulle ratapihalle.

Jo rappukäytävästä alkaa kuvaamon kuvien värikäs kavalkadi. Asiakkaina on ollut viime vuosina ehkä eniten huippupoliitikkoja kuin missään toisessa valokuvaamossa. Foto-Jattan ”puolue” on nykyisessä eduskunnassa suurempi kuin esimerkiksi Ruotsalainen Kansanpuolue RKP. Seinällä roikkuu lukuisia poliitkon päitä suurissa värikuvissa. Pääministeri Matti Vanhanen luo nurmijärveläistä tunnelmaa koulupoikamaisine hymyineen. Kuva on otettu hänen lyhyeksi jääneellä puolustusministerikaudellaan juuri ennen kuin hän joutui siirtymään äkillisesti Anneli Jäätteenmäen jälkeen pääministerin tehtävään. Kuvia on muista puolustusministereistä, kuten nykyisestä Seppo Kääriäisestä ja hänen edeltäjästään Jan-Erik Enestamista. Puolustusministeriö on ollut pitkään yrityksen asiakkaana.

Asiakkaana on ollut myös ympäristöministeriö. Kuvissa muikistelevat niin Pekka Haavisto kuin Satu Hassikin.

Seinällä on kuva myös europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallströmistä.
Jäätanssijat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko ovat lapsensa kanssa iloisessa perhekuvassa. Ratsastaja Marko Björs on tietysti komea. Valokuvaamon yrittäjää ja Björsiä yhdistää luja eläinrakkaus.
Björs on kiva persoona. Hän nosti vuosi sitten kesällä poikani Tuukan olkapäilleen ja sain hienoja valokuvia. Valokuvauksesta olen innostunut minäkin. Siihen on muuten perehtynyt myös Björs, joka kuvaa mielellään paljon ja kantaa mukanaan ammattimaista kameravarustustaan.
Kuvasin Björsiä ja Tuukkaa samoilla kulmilla kuin missä Foto-Jattakin sijaitsee eli Kaisaniemen puistossa.
Foto-Jattan yrittäjä on kiinnostunut myös astrologiasta. Hän käyttää sitä viitteellisenä apuna, kun hän koettaa perehtyä kuvattaviensa persoonaan. Kuvauskohteen persoonan nopea kartoitus auttaa parempien kuvien syntymisessä.

Foto-Jattan studiosta pääsee suurelle kattoterassille, joka tällaisena aurinkoisena päivänä on must käydä tsekkaamassa.

Valtakunnan eliitti käy siis kuvauttamassa itsensä juuri tässä studiossa. Siksi on hauskaa, että kuitenkin suurin asiakasryhmä on lapset. Ja lemmikkieläimiäkin kuvataan ihan samassa tilassa kuin pääministereitäkin.

Studio on oikeastaan hämmästyttävän pieni. Jokainen asiakas lemmikeistä ministereihin kuvataan parin neliön alueella.
Foto-Jatta on muuten tunnettu erityisesti mustavalkokuvistaan, joita studion otoksista on kaksi kolmasosaa.

Ei kommentteja: