tiistaina, toukokuuta 17, 2005

Sananvapaus joutui taisteluun

It-yrittäjä Mikael Storsjön ansioita on yllättävän vähän ruodittu julkisuudessa, vaikka hänen tapauksensa on hyvin kiinnostava sananvapauden toteutumisen kannalta. Storsjö on tehnyt mielestäni ainoan oikean ratkaisun, kun hän avasi uudestaan tshetsheenitaistelijoiden nettisivut, joita Suomen valtion johto piti arveluttavana.

Sananvapaus on Suomessa niin kattavaa, että aidosti olemassa olevia ja kaikkialla tuntuvia puutteita on vaikea havaita. Kuljemme sokeina, koska on olemme tuudittautuneet sananvapauteen. Mikael Storsjö tekee raivaustyötä tshetsheenisivustolla kansainvälisen politiikan alueella. Suomessa on vallinnut juhlallinen konsensus siitä, että kansainvälisen politiikan kriiseistä pitää vaieta.

Mielestäni ei ole oleellinen kysymys onko sivustolla poliittisesti arveluttavaa materiaalia. Sitä nimittäin on pääsääntöisesti kaikissa sellaisissa medioissa, jotka pyrkivät yhteiskunnan muuttamiseen.

Minusta oli kauhistuttavaa, kuinka lainvalvojat ja vallankäyttäjät halusivat viime syksynä sulkea sivuston. Nettisivujen sulkemiseen ja joukkotiedotuksen ensuuriin on olemassa vain muutama hyvä syy. Ne kaikki liittyvät jotenkin väkivaltaan ja yksilön loukkaamattomuuteen.

Miksi minusta tuntuu, että mediaa suitsiva Erkki Tuomioja olisi huono valinta SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi? Moinen kontrollihalu kertoo jotain miehen pikkumaisuudesta.

Tshetsheenien taistelussa pitää muistaa myös se, että he ovat alakynnessä. Median pitää aina antaa tilaa sellaisille, joita hallitseva mahti alistaa. Sorrettujen äänen pitää kuulua. Sana on aina oikeutetumpi ase kuin kivääri.

Tuo tshetsheeni on muuten vaikea sana.

Ei kommentteja: