perjantaina, kesäkuuta 10, 2005

Ikuinen pääsiäinen Paperiliitossa

Onpa munakasta väkeä! Taitaa olla ikuinen pääsiäinen Paperiliitossa. Paperin 19. liittokokouksen (8.-10.6.2005) liittotoimikunnan varsinaisten jäsenten, varajäsenten ja yleisvarajäsenten lista on miehekästä luettavaa.

(Eipä ihme, että alalla on hyvä palkkataso eli miespalkat.)

Paperiliiton peräänantamattomuus työnantajan työsulun puristuksessa on hyvä asia. On tärkeää, että edes jollain alalla teollisuudessa on esimerkiksi hyvä palkkataso. On ällistyttävää, kuinka muiden alojen duunaritkin arvostelevat paperitehtaissa työskentelevien palkkoja korkeiksi. Pitää muistaa, että työehtosopimuksissa ja palkkaneuvotteluissa on oltava jokin hyvä esimerkkiryhmä (kuten nämä paperityöläiset), joihin palkansaaja voi viitata.

Paperityöläisten palkat ovat oikeasti pikku juttu paperiteollisuudelle, jonka menoihin vaikuttaa ennen kaikkea raaka-aineen eli puun hinta. Palkoilla ei ole juurikaan merkitystä alan teollisuuden kilpailukyvylle. On ihan oikein, että Paperiliitto painottaa sitä, että työläisestä ja hänen eduistaan ei voida löytää uhkaa paperiteollisuuden menestykselle. Uhat löytyvät muualta.

Asiaa tarkasteli Metlan erikoistutkija Lauri Hetemäki Helsingin Sanomissa 2.6.2005. Hänen mukaansa ei pidä tavoitella epätoivoisesti vain tuotantokustannusten pienentämistä, vaan teollisuuden pitää alkaa valmistaa uusia tuotteita. Niitä ovat mm. pakkausteollisuuden ns. älypakkaukset.

Ja vaikkapa vessapaperia, johon on painettu opettavainen kuvagalleria Suomen metsäteollisuuden johtohahmoista. Haluaisin optiomiljonäärit omaan rullaansa! Ja paperi olisi siinä rullassa monin, moninkertaista, niin moninkertaista, että sillä pyyhkiminen konkretisoisi tuhlauksen.

Helsingin Sanomien uudella keskustelualueella puhutaan aiheesta, ja minäkin osallistuin mielipiteelläni.

1 kommentti:

tanja kirjoitti...

Jee, Verkkoliitteen keskustelupalsta on siis uudelleen avattu. Kiva juttu!