perjantaina, kesäkuuta 03, 2005

Vaihda lapsi koiraan!

Normatiivisesti tarkasteltuna lapsen korvaaminen perheessä koiralla on yllättävän vähän problemaattinen asia. Jopa lapsen vaihtaminen koiraan on itse asiassa helpompaa kuin olemme tulleet ajatelleeksi!

Koiran hoitoon oletetaan paneuduttavan ja sitouduttavan paremmin kuin lapsen kasvattamiseen; koira kun on pitkälle kehittyneessä teollisuusyhteiskunnassa "viaton luontokappale", joka edustaa kadotettua herkkää luontoyhteyttä, lapsi sen sijaan ei sitä ole. Lapsen asemasta voisin sanoa paljonkin, mutta sanon nyt tässä vain sen että lapsen katsotaan olevan osa naisen=äidin pätemisaluetta ja "ammatti"taitoa. Se on vaaratonta ammattitaitoa, joka ei kilpaile miesten ammattitaidon kanssa.

Koiran "vanhemmuus" on siis vaativampi asia kuin olla vanhempi lapselle. Koiran vanhemmuutta on problematisoitu ja ajantasaistettu eli päivitetty koko viime vuosisadan ajan, jolloin yhteiskunta kaupungistui ja teollistui. Koiran aseman parantaminen nähtiin tärkeänä, sillä koirastahan tuli perheenjäsen. Koira nähdään myös ihan eri tavalla avuttomana kuin lapsi, jolla on aina takanaan ja tukenaan naispuolinen vanhempi. (Äiti-sana on muuten niin latautunut ja värittynyt, että sitä on yleensä mahdotonta käyttää silloin kun pyritään analysoimaan asioita.)

Lapsen asema makaa vielä vanhoissa ikiaikaisissa pölyttyneissä normeissa, jotka perustuvat jonnekin kiertelevän paimentolaisuuden ja metsästyskulttuurin aikakaudelle, jolloin nainen ei voinut liikkua lapsikatraan kanssa yhtä paljon kuin mies.

Miespuolisen vanhemman rooli on lainsäädännössä ja viranomaiskäytännöissä ja käytännön sosiaalityössä kulkea täysin ulkoradalla.

Miehet ovat luoneet lain, jossa he voivat koskaan oikeasti kohtaamatta vanhemmuuttaan elää "vanhempina". Ja me naiset luulemme, että tällaisen lain vallitessa äitiys ja siihen liittyvä "valta" (lue: kaikki sosiaalinen ja taloudellinen vastuu) on etuoikeutemme.

Lapsi JA koira, molemmat pentuja. Grenadalla Karibialla helmikuussa 2005. Tuukka hoitaa koiravauvaa.

.

2 kommenttia:

Junakohtaus kirjoitti...

Luuletko ihan tosissasi, että nimenomaan miehet ovat luoneet systeemin, jossa heidät jätetään sivullisiksi omissa perheissään?

Haloo nyt.

Kookos kirjoitti...

Tuukka näyttää ihan Vaahteramäen Eemeliltä :-)