keskiviikkona, elokuuta 03, 2005

Lapsiparkkien puute kiusaa naisia

Lapsiparkki puuttuu myös Helsingistä. Järjestelmän rakenteellisena osana se puuttuu koko Suomesta. Tarjolla on vain raskas päiväkotijärjestelmä, joka ei vastaa lyhyen ja nopean hoidon tarpeeseen. Tilanne on niin hullu, että Helsingin keskustassa lienee tarjolla vain Stockmann-tavaratalon lapsiparkki, jonne lapsen voi jättää enintään kahdeksi tunniksi. Ainakin Helsingin kaupungin sosiaaliviraston infopisteessä tarjottiin hoitovaihtoehdoksi Stockmannia, kun kävin virastossa asiaa kyselemässä.

Jos miehet olisivat äitejä, lapsiparkkeja olisi kaupungissa tiuhemmassa kuin autojen huolto- ja polttoaineasemia.

Lapsiparkki olisi radikaali helpotus vanhempien jokapäiväistä elämää varten. Lapsiparkin puute aiheuttaa sen, että yleensä äiti joutuu luopumaan menoistaan. Näin tapahtuu myös ydinperheissä. Erityisesti lapsiparkki helpottaisi yksinhuoltajien elämää. Yksinhuoltajista ja termin sisältöä vastaavista lähihuoltajista on naisia 80 prosenttia. Suomalaisen sosiaalijärjestelmän sukupuolittuneisuus näkyy lapsiparkin puutteessa siksi erittäin selvästi: yksinhuoltajat, jotka siis ovat pääsääntöisesti naisia, jätetään ilman lapsiparkkia, koska naisten kuuluu normien mukaan hoitaa lapsensa itse.

Lapsiparkkijärjestelmää ei ole haluttu rakentaa, koska äitien jatkuvaa ja katkeamatonta hoitovastuuta ei vieläkään aseteta kyseenalaiseksi. Naista voi aina käyttää lasten hoitamiseen.

Lapsiparkin puute aiheuttaa sen, että lapsia pidetään turhaan päiväkodissa. Päiväkoti ja kunnallinen lastenpäivähoito ovat suomalaisen yhteiskunnan nerokkaimpia, tuntuvimpia ja tehokkaimpia palveluita millä tahansa mittarilla mitattuna, mutta lapsiparkin luonne on oleellisesti toisenlainen kuin päiväkodin. Lapsiparkkiin viedään lyhyellä varoitusajalla, kun äkillinen tai hyvin lyhyt hoitotarve ilmenee. Ja kaikki lapset pääsevät sisään ilman mitään etukäteisjärjestelyjä ja ennakkoselvityksiä. Drive-in -hoitoa.

Lapsiparkki säästäisi niin vanhempien kuin yhteiskunnankin rahaa kevyenä järjestelmänä. Sen idea on saatava niin yhteiskunnan sosiaalipalveluiden rakenteisiin kuin normatiiviseen ajatteluummekin. Tällä hetkellä lapsiparkista ei tässä maassa edes keskustella. Sen taustalla oleva nopean ja lyhyen hoidon tarve, jota vanhemmat tarvitsevat vaikkapa harrastuksien vuoksi, on siis tuntematon. Vanhemmat olkoot siis kiinniköytettyjä lapsiinsa. Ja yleensä siis vain toinen vanhempi, sillä yksi vanhempi usein hoitaa koko katraan.

Lapsiparkeista puhun myös täällä, eroperhe.netissä: http://www.eroperhe.net/keskustelu/index.php?topic=12251.0


Ja sitten: uusimpia valokuviamme uudessa nettialbumissa

Kaisan ja Tuukan kuvia

Ja tässä on kesäinen yksittäiskuva Helsingin uimastadionilta: poikani Tuukka kirmaa stadionin katsomon ylimmällä tasolla.

3 kommenttia:

Hard kirjoitti...

Hello,
Gretings from Spain

kiltti ihminen kirjoitti...

Kappas, taisin kerrankin ymmärtää mitä kirjoitat ja olla jopa samaa mieltä :D

Entäs avoimet päiväkodit? Olen ollut siinä luulossa että niitä voisi käyttää tilapäisinä hoitopaikkoina. Vaan lieneekö todellisuus sitten hyvää tarkoitusta karumpi siinäkin asiassa.

Hiipinä kirjoitti...

Mun mielestä Itäkeskuksessa on myös lapsiparkki jossain.