sunnuntaina, lokakuuta 30, 2005

Miksi miehet eivät imetä?


Bodil kirjoitti eroperhe.netin keskustelussa, että suomalaiset miehet ovat neljänneksi parhaita isiä maailmassa, kun mitataan heidän osallistumistaan lasten hoitoon. Se on helppo uskoa, kun mietitään kuinka pitkällä pohjoismainen yhteiskunta on tasa-arvossa. Samaan aikaan kuitenkin voi vain kauhistella kuinka huonosti asiat ovat muualla maailmassa, Pohjoismaiden ulkopuolella ja etenkin vielä jossain yleisesti heikosti kehittyneessä maassa. Siellä vallitsee pimeys.

Bodil referoi Suomen Kuvalehdessä (21.10.2005, no 42)julkaistua pikku uutispätkää. Voittajaksi suoriutui Pohjois-Kongossa asuvan Aka-heimon pygmit. Pygmimiehet jopa imettävät vauvojaan, jos äiti sattuu olemaan estynyt.

Löysin internetistä englanninkielisen artikkelin imettävistä pygmi-isistä. Ja tässä toinen artikkeli pygmivanhempien suhteista.

Myös minun mielestäni miehetkin voisivat imettää siinä missä naisetkin. Imeminen on lapselle tapa rauhoittua. Kuopion yliopiston professorimiehet ovat mitanneet, että rinnan imeminen kasvattaa lapsen aivoja. (Miesten kirjoittama yliöartikkeli julkaistiin Helsingin Sanomissa alkusyksystä 2002.) Tuttipullon imemisestä lapsi ei saanut aivan yhtä suurta hyötyä, vaikka toki myös tuttipullo näkyi aivosähkökäyrässä. Mistä sen tietää, jos vaikka miehet pystyivät rinnoillaan tarjoamaan lapselle myös tällaista aivofysiologista hyötyä?

Imetystä ei mielestäni arvosteta riittävästi. Se kun on maailman yksinkertaisin tapa hoitaa lasta. Se on aivan liian luonnollista, helppoa, halpaa ja nopeaa. Eihän sellainen voi siis olla tehokasta ja hyödyllistä. Imetys on pettämätön keino rauhoittaa levoton lapsi, minä olen tarjonnut lapselleni tissiä jokaiseen itkuun, eikä ole poika paljon itkeskellyt ja valvottanut. Minä en muista nukkuneeni huonosti kuin muutamana yönä. Parina yönä oli ongelmana pojan ilmavaivat. Kun lapsi nukkuu vieressä, voi itsekin lähes heräämättä ruokkia lapsen keskellä makeinta unta. Eikä nälkäinen lapsikaan ehdi vavahtaa hereille. Olen säpsähtänyt lapsen liikkeisiin ja pieneen yninään, jolloin olen heti ryhtynyt imettämään. Ja yöunet säilyvät ihan kelvollisina, myös minulla.

Miehet voisivat runsailla rinnoillaan auttaa lapsen rauhoittamisessa ja lohduttamisessa aina silloin, kun kyse ei ole nälästä. Monen miehen rinnat ovat kooltaankin niin suuret, että lapset olisivat ihastuksissaan niin pyöreästä ja pehmeästä kauneudesta.

Suomen Kuvalehti viittaa Oxfordin yliopistossa pidettyyn kokoukseen, jossa todettiin, että miehen nänni on täydellisesti varustettu lapsen rauhoittamiseen. Kokouksessa muistutettiin, että esihistoriallisina aikoina on miltei varmasti ollut normina, että mies imettää.

Läheisyyttä voi antaa lapselle monella tavalla, mutta miksi ei imettäisi kun se on niin helppoa? Arvelen, että lapsi kehittäisi nopeasti oikean imuotteen isän rinnasta, kun vauva saisi heti syntymän jälkeen tutustua miehen nänniin. Imuote lienee hiukan erilainen kuin se on naisen nänniä imettäessä. Mutta siinä ei ole mitään uutta imettävien naisten mielestä; imuotteet ovat imetyksen perustekniikkaa.

Miehet, ryhtykääpä töihin! Palkinnoksi riittää jo pelkästään se hiljaisuuden tuoma ruhtinaallinen rauha pirtissä, lapsen hyvinvointiin liittyvistä muista palkinnoista puhumattakaan.

Niin, ja imettäminen hoikistaa. Katsokaapa vaikkapa kuvan naista, lyijykynäpatsas on parhaillaan esillä Unkarin tiede- ja kulttuurikeskuksessa, jossa voi nähdä Antal Sprokin hupsuja huonekaluveistoksia.Ei kommentteja: