maanantaina, lokakuuta 31, 2005

Presidenttiehdokkaat ovat yksinhuoltajia

Mikä yhdistää kolmea suosituinta presidenttiehdokasta, ja heidän lisäkseen yhtä kärkikahinoiden ulkopuolellakin? - "Yksinhuoltajuus", sen eri asteissaan.

Mitalisijojen takaa löytyy Vihreiden Heidi Hautala.

Se on ihan ymmärrettävää kisan kannalta, sillä istuva presidenttikin on ollut yksinhuoltaja. Se on siis nähty kilpailuvaltiksi. Jokainen on nimenomaan lähihuoltaja, kuten tasavallan presidenttikin on ollut.

Yksinhuoltajuuden muodot vaihtelevat ehdokkaikkain siten, että ainakin Matti Vanhanen on yhteishuoltaja. Asumismuodoksi hän on kuulema sopinut vaimonsa (hän on vielä virallinen vaimo) kanssa vuoroviikkosysteemin, jossa lapset asuvat vuoroin kummankin vanhemman luona.

Vanhasen isyys on niin suuri muutos kuuden vuoden takaiseen tilanteeseen, jossa Suomen Keskustan Esko Aho näytttäytyi lähinnä vain inhoperinteisenä etäisenä isänä ja työnjohtajana. Esko Aho kaatoi kaiken lapsenhoidon vaimonsa harteille, eikä tuntunut ollenkaan problematisoivan asiaa.

Esko Ahon isyys määriteltiin kännykkäisyydeksi, koska mies kommunikoi lastensa kanssa lähinnä vain matkapuhelimella. Tuosta rappiosta Suomen Keskusta on ponkaissut aimo harppauksen eteenpäin. Puolueessa on näköjään analysoitu näiden pian kuluneiden kuuden vuoden aikana mistä isyys rakentuu.

Matti Vanhasen tragikoomisista ihmissuhteiluista ja päiväystuoreesta avioerosta huolimatta mies on parempi isä kuin Esko Aho ikinä. Vanhasen on tietysti aina ollut se vähän masentavan oloisen ydinperheen isukki, mutta Esko Aho sai näyttämään saman ydinperhe-elämän kuin kauhuelokuvan käsikirjoitukselta.

Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liiton kannattaisi jotenkin hyödyntää tätä ehdokkaita yhdistävää tekijää. Heidät pitäisi kutsua koolle keskustelemaan ja väittelemään vaalipaneeliin sosiaaliteemoista, kuten eroperheen rakenteellisista ongelmista ja erolapsen asemasta. Olen jo tehnyt asiasta ehdotuksen eroperhe.netin keskusteluketjussa Presidenttiehdokkaat ovat yksinhuoltajia.


Ja oohhh... Ihanaa kun näiden presidentinvaalien jälkeen ei kukaan ala märistä sen takia, että Matti Vanhanen hävisi Tarja Haloselle. Kuusi vuotta sitten metakka Esko Ahon häviöstä ja Esko-rievun avoinna olevasta tulevaisuudesta aiheutti jatkuvasti myötähäpeää.
Tiedotusvälineet ja valtaeliitti koettivat terapoida Esko-reppanaa vaalien jälkeen siten, että hänen vuoden kestäneestä opiskelustaan amerikkalaisessa yliopistossa jankutettiin kiusallisen paljon.

Ei kommentteja: