sunnuntaina, lokakuuta 02, 2005

Prostituutiota normalisoidaan kunnon ammatiksi

Päivi Istalan juontamassa Naisten illassa puhutaan tänään prostituutiosta. Kuulijat voivat soittaa suoraan lähetykseen. Naisten ilta alkaa radio Suomessa klo 18:03. Odotan mielenkiintoista ohjelmaa. Prostituutiota koetetaan jatkuvasti normalisoida uusliberalistisessa hengessä, aivan kuin se olisi lähes tulkoon kunniallinen työ, tai vähintääkin ammatti siinä missä muutkin (jotka kaikki eivät kaikki ole kovin kunniallisia, ihan prostituution tapaan, mutta tietyllä tavalla huoraaminen on näidenkin epäkunniallisten ja epäilyttävien ammattien ja työpaikkojen eräs piirre).


Päivi Istala mainosti ohjelmaansa naistutkimuksen listalla ja paheksui nimeltä mainitsematta muutamien listan omaan prostituutiokeskusteluun osallistuneiden kannanottoja. Arvelen hänen tarkoittaneen esimerkiksi listalle kirjoittanutta Helena Saarikoskea ja Anna Kontulaa, jonka tutkimukseen listan puheenvuoroissa viitattiin. Molempien yhteiskunnallisesti valveutuneiden naisten käsitys prostituutiosta on hämmästyttävä. He eivät tunnu lainkaan asettavan prostituutiota sille kuuluvaan kontekstiin, vaan he kokevat prostituutiovastaisen kritiikin hyökkäämisenä ilolintuja vastaan. Omituista; mielestäni monet asiaan kantaa ottavat osaavat nähdä mikä vaikutus on kulttuurisilla, normatiivisilla ja yhteiskunnallisilla rakenteilla silloin, kun nainen lähtee prostituoiduksi. On matalamielistä pelkistää keskustelu ihmisyksilöiden väliseksi pyykin pesemiseksi ja siten psykologisoida asiassa esitetyt väitteet.

Minua sieppasi oikein kunnolla television ajankohtaisohjelma joskus vajaat kaksi vuotta sitten, jossa puhuttiin monta tuntia prostituutiosta. Toinen juontajista oli sittemmin tv-1:n aamuohjelmia juontanut Jan Andersson, joka tuntui ihastuneen ajatukseensa, että vihdoinkin on löydetty jännittävä uusi ammatti. Anderssonin asenne oli sietämättömän kritiikitön ja ihmiskauppaa myötäilevä.

Prostituution sisäänajo valtakulttuuriin ja prostituution normalisoiminen aiheuttavat sen, että tavallista naistakin koetetaan ostaa. Muistan ainakin pari tapausta, jossa minulle on työnnetty rahaa kouraan ja pyydetty palvelusta. Heh. Molemmissa ostoyrityksissä olin keskellä päivää vaarattoman tuntuisessa julkisessa ympäristössä.

Sen sijaan minulta ei koskaan koetettu ostaa sairaanhoito-, asianajo-, lumenauraus- tai pitokokkipalveluita. Ei, vaikka tietääkseni noita palveluita käytetään laajemmin ja yleisemmin.

2 kommenttia:

Panu kirjoitti...

Tässäpä meillä hauska esimerkki Ruokamon peräänkuuluttamasta analyyttisesta ja kiihkottomasta otteesta: Istalan tutkimustuloksilla ja käsityksillä ei ole väliä, koska Istalan entinen poikaystävä on rasvainen sovinisti.

Ei teitä feministejä todellakaan voi parodioida.

Ja ei, ei minustakaan prostituutio ole hyvä asia, mutta näkisin, että on parempi, jos prostituoidulla on jonkinlainen oikeusturva esimerkiksi väkivaltaisia asiakkaita vastaan. Minusta jopa tuntuu, että prostituutio saattaisi vähentyä merkittävästi, jos se olisi Alko-tyyliin ankarin rajoituksin laillistettu ja sitä ostavalle hiukan häpeällinen ja nolo asia. Jos sitä vastoin siitä tehdään kiehtovan rikollinen juttu, joka kuuluu selvästi alamaailmaan, sen suosio saattaa jopa kasvaa.

Feministi kirjoitti...

Heko, heko, kirjoitan nimenomaan että poikaystävien laadukkuus ei laske Istalan kykyä tiedostaa yhteiskunnallisia asioita.

Joo, mä kannatan myös tuollaista valtionprostituutiota, siinä tilanteessa kun "palveluita" olisi pakko tarjota. Totta, tuo pitäisi homman kontrollissa monellakin tavalla. Sairaudet eivät leviäisi hallitsemattomasti ja väkivallan uhkakin vähenisi.

Johdonmukaisuuden takia on silloin kannatettava myös huumeiden laillistamista. Se toisi kontrollia huumeiden käyttöön ja laiton bisnes tapettaisiin. Huumeet apteekkeihin, ja narkkarit saisvat niitä lääkärin määräyksestä.

Rikos on sekä huumebisneksen että ihmiskaupan liiketoiminnan väline. Rikollisilta pitäisi nylkeä monopoliasema pois. Ainakin huumekaupassa se voisi jotenkin onnistuakin, jolloin apteekista aineensa hakevat narkkarit saataisiin paremmin hoitoonkin.