maanantaina, lokakuuta 17, 2005

Säälittävä Helsingin Sanomat


Kääk. Valtamedia nielaisee blogit, Suomen ainoan Vapaan Median. Lausun tuossa käsitteen vapaa media yhtä painokkaasti ja hidastaen kuin Hannu Taanila tekee radiopuheenvuoroissaan. Hän tarkoittaa tuolla Yleisradiota.

Helsingin Sanomat pukkasi markkinoille rysäyksellä neljä eri blogia. Ne ovat tietysti Suomen linkatuimpia ja ihan kohta myös luetuimpia tekeleitä, sillä eräs pysyvä mainospaikka on heti lehden verkkosivuilla, aloitussivulla oikealla. Hieno paikka siis.
Suomen suurin blogilista on Blogilista.fi, jossa kaikki HS:n blogit ovat ns. Kuuman listan kärjessä.

Ihmettelen Hesarin esittämää ideattomuutta ja hapuilevaa apinointia. Lehti hakee blogeillaan suoraa keskusteluyhteyttä lehden lukijoihin, esimerkiksi Kuukausiliitteellä on oma weblog. Miksi Hesari ei panosta keskustelufoorumiinsa? Lehti voisi järjestää lehden juttujen kommentoinnin keskusteluareenalle. Nyt foorumilla kyllä käsitellään lehden juttuja, mutta siellä lukijat kirjoittelevat keskenään.

Blogit ovat HS:ltä vähän säälittävää perässäseurailua. Suomen vaikutusvaltaisimpiin lukeutuvan median ja ylivoimaisesti suurimman sanomalehden pitäisi johtaa kehitystä, ei peesailla sitä.


HS:n blogeissa ainoa uudistus näyttää olevan, että lehti julkaissee siellä ennakkoon joitakin lehtikirjoituksia, joita lukijat voivat kritisoida ennen julkaisua. Tätä on maailmalla jo tehty lehtitalojen weblogeissa. Tilanne muuttuu kuitenkin vain hiukan; tähän saakka lehtien lukijat ovat voineet arvostella juttuja vain jälkeenpäin. Teknisesti tämäkin hoituisi mielestäni paremmin ehdottamallani keskustelufoorumilla. Blogi ei ole niin hyvä paikka kommentointiin kuin keskusteluryhmä on.


Oleellista on muuten huomata, että jokainen lehden lukija on myös lehden juttujen kriitikko. Joka viikko kymmenet tuhannet lukijat tarkastavat toimittajan työn lopputuloksen.
Ja se on muodoltaan ihan sitä samaa jälkisensuuria, mitä Suomen lakikin harjoittaa.
Median kuluttajilla on oikeus sanoa mielipiteensä, mutta usein se areena puuttuu. Ainoa todella vapaa media on weblog ja laajemmin internet, mutta valtamedian tuotteena vapauden idea vesittyy. Blogi ei mielestäni sovi lehtijuttujen jatkeeksi.

Bloggarit puhuvat kiusallisen tiheään bloggaamisesta. Peräämäni vapauden käsite unohtuu blogien olemuksen pohdinnoissa hämmästyttävän usein. Bloggareille itselleenkään ei näytä olevan ihmeemmin merkitystä sillä, että tässä on vihdoinkin areena esittää Mielipiteitä ja Omia Ajatusrakennelmia. Ongelma on näillä vapaudenmarkkinoillakin se, että ajatuksista on selvästi pulaa.

Kaiken kukkuraksi HS on tullut omalla arvovallallaan standardoimaan bloggaamista, onneksi helvetin huonoin tuloksin, sillä mitään kehitystyötä lehti ei näytä tehneen.


1 kommentti:

Panu kirjoitti...

Peräämäni vapauden käsite unohtuu blogien olemuksen pohdinnoissa hämmästyttävän usein. Bloggareille itselleenkään ei näytä olevan ihmeemmin merkitystä sillä, että tässä on vihdoinkin areena esittää Mielipiteitä ja Omia Ajatusrakennelmia.

Kannattaisi kokeilla sinunkin, sen sijaan että tyrkytät ennalta-arvattavaa ja mitäänsanomatonta feministi-ideologien valmispuuroa.

Ongelma on näillä vapaudenmarkkinoillakin se, että ajatuksista on selvästi pulaa.

Juu, sen huomaa erityisen selvästi blogistasi.

Jos olet oikeasti toimittaja, muunkin kuin tyhjän-, on aika selvää, miksi pauhaat niin kovasti Hesaria vastaan: inut itse sinne töihin, mutta koska olet valmis heittämään journalistisen etiikan mäkeen ideologista propagandaa harjoittaaksesi - siis koska olet toimittajana huono ja ammattitaidoton - sinua ei palkkaa sinne kukaan täysissä järjissään oleva.