perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Äiti on oikea vanhempi

Nyt tarvittaisiin kunnon ratsupiiskaa valjakon oikeaan suuntaan ohjaamiseksi.

Vanhemmuus näköjään kuuluu äideille, jotka perinteisesti ovat olleet naisia. (Vieläkään ei tarkastella lähes tulkoon lainkaan sitä, kuinka ns. äitiys ja isyys hyppivät vanhemmalta toiselle, mies on usein jossain tilanteessa enemmän äiti kuin isä ja päinvastoin.)


Elatusvelvollisten liitto valitsi uuden hallituksen syyskokokouksessaan. Toiminnanjohtaja Jarmo Haapala uutisoi uudesta kokoonpanosta eroperhe.netissä. Elatusvelvollisten liiton edustajat puheenjohtajineen ja varajäsenineen ovat kaikki miehiä, lukuunottamatta hallituksen jäseneksi valittua Sinikka Ratiaa. Totesin uutisen luettuani keskusteluketjussa, että liiton edustajisto on vastaansanomaton todiste vanhemmuuden sukupuolittumisesta, vaikka muodikas yleinen ajatussuuntaus on, että koetetaan kiistää naisten ja miesten väliset erot ja rakenteissa yhä oleva epätasa-arvo.

Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liitolla on erilainen rakenne, se koostuu jäsenyhdistyksistä. Näiden alueellisten jäsenyhdistysten keulahahmot ovat Lahden yhdistystä lukuunottamatta kaikki naisia. Huh! Myös liiton työntekijät ovat naisia.

YYL:n toiminnan voi olettaa olevan laajempaa ja aktiivisempaa juuri tuosta syystä, että liitto on jakautunut alueellisiin yhdistyksiin. Ne ovat oikeammin seuraus suuresta käytännön elämän tarpeesta. Elatusvelvolliset eivät ehkä koe tarvetta ajaa asioitaan, kuten yksinhuoltajat.

Kylläpä vanhemmuuden roolit on jaettu ankarasti ja selkeästi. Äitien ja isien, miesten ja naisten välille on rakennettu paksut raja-aidat. Tätäkö lapset tahtovat? Ja tarvitsevat?

Ei kommentteja: