maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Kuka määrittelee seksinautinnon?

Seksuaalisen nautinnon merkitystä mielestäni liioitellaan, jos tuo nautinto liitetään ainoastaan ”seksinharrastamiseen” eli yhdyntään tähtäävään puuhailuun. Minusta ”seksuaalinen” nautinto on tuota paljon laajempi ilmiö: se on mukana kaikessa elimistön antamissa miellyttävissä kokemuksissa. Eräs tärkeä kehon antama hyvä olo on vaikkapa urheilun tuottama rentous, lihasten lämpö ja nesteiden virtaaminen, hormonitoiminnan vilkastuminen. Endorfiinit jylisevät suonissa, kun juokset pitkää matkaa.

Hyvä seksikokemus on vain osa elimistön autonomiaa.

Siksi seksuaaliseen nauttimiseen liittyvät pohdinnat ovat aina vähän vaikeita. Nautinnon laajaa kenttää kun on hirveän vaikea rajata kahden sukupuolen kohtaamiseen. Perusidea kuitenkin on, että naiselle nautintoa ei tuota mies sinänsä, vaan nautinto syntyy oman kehon ja omien halujen kuuntelemisesta.

Siksi seksuaalinen nautinto on myös hyvin poliittinen kysymys. On kysyttävä yhteiskunnallisella tasolla, että kenellä on oikeus kehooni ja kenen haluja minä toteutan. Pitää kysyä, että kuka määrittelee seksuaalisen nautinnon. On nimittäin poliittisesti selkeän päämäärähakuista, että se määritellään pelkkänä yhdyntänä.

Eroperhe.netissä on syntynyt pitkä keskustelu otsikolla: ”Saako nainen olla seksuaalisesti aktiivinen?” Ketjun aloittaja toivoi nimenomaan miesten kommentoivan kysymystä, mutta epämääräisimmät vastaukset ovat tulleet nimenomaan miehiltä.

Enpä välttämättä tulisi edes ajatelleeksi, että tämän ketjun kysymys on edes relevantti nykyaikana. Sukupuoliolento kun helposti umpioituu omiin ajatuksiinsa eikä huomaa että muut eivät välttämättä ajattelekaan samoin.

Myös Eroperhe.netin ketjussa puhetta johdattelevat ja teemoja kuljettavat naiset, vaikka aihe olisi tähdätty miehille. Eroperhe.netin keskusteluiden kantava punainen lankahan on vanhemmuus, ja tuo yleisteema on NAISTEN JUTTUJA. Siksi miehet ovat aliedustettuina, vaikka vanhemmuuden pitäisi olla kahden kauppa. Ainakin ihan lähtötilanteessa tarvitaan molemmat sukupuolet.

Miehet ovat väistelleet ketjun kysymystä ja vastanneet pyöreästi, mumisten tai aiheen vierestä. Itseasiassa miehet ovat onnistuneet lähes tyystin olemaan puhumatta koko aiheesta. Nimimerkillä ”Kaili” kirjoittava on intoutunut leimaamaan aktiivisuuden lunttuudeksi (eli huoraamiseksi). Nämä ketjun kirjoittajat ovat tulleet mielipiteillään perusteelleksi sen, että ylipäänsä tämän ketjun aihe on siis relevantti. Muussa tapauksessa voisi alkaa miettiä, että onks tässä edes mitään puhuttavaa, koska naisen aktiivisuushan on itsestäänselvä asia.

Mutta eipä se vaan näytä olevan. En osannut arvata, että tämä aihe olisi näin ongelmallinen.

Kokeen vuoksi voisimme perustaa ketjun vastaavasti "Saako mies olla seksuaalisesti aktiivinen". Kysymys taitaa olla niin outo, että se pitäisi muotoilla: "Millainen miehen aktiivisuus tuo miehelle parasta seksiä?" Kysymyksen laatiminen tuohon muotoon kertoisi paljon jo perusasetelmasta, että mies on seksin toimija, tekijä, toteuttaja - ja nauttija.


Ihan yhtä sovelias keskustelunaihe olisi myös: ”Miten tuotan miehelle parhaan nautinnon – ja saan samalla itse.” Ja saaminen tässä tarkoittaisi monelle naiselle karusti vain orgasmin saamista.Ei kommentteja: