lauantaina, marraskuuta 26, 2005

Missä on Agnesin lapsen isä?


Idols-kilpailija Agnes Pihlava on astunut miinaan.

Agnes on äiti, joten media alkoi heti huudella missä sun lapsesi oikein on. Agnes reagoi tyypillisesti kuten etähuoltajanaiset näyttävät muutenkin tekevän: kukin alkaa syyllistää itseään ja pitää oikeutettuna yleisön oletusta, että äiti on hylännyt lapsensa.

Idols-tuomari Kim Kuusi on jopa sanonut, että Agnes ei voi voittaa koska hänellä on lapsi. Tässä se nyt nähdään, kuinka vielä kouluikäinenkin lapsi haittaa suoraan ja suomeksi naisen työnsaantia. Ei auta, vaikka olisit niin hyvä, että kilpailisit kullasta jätettyäsi ensin tuhannet kandidaatit taaksesi.

Jos Agnes olisi samanikäinen nuori mies, kukaan ei kyselisi missä lapsesi on, eikä miehellä olisi mitään syytä alkaa selitellä mitä lapselle kuuluu. Mies voisi kuitata asian hyvin lyhyesti. Itse asiassa, miehelle isyys antaisi vain lisää charmia Idols-kisaan.

Tämä kohu on syntynyt, vaikka lähivanhempi, huoltaja, näyttää olevan lapsen mummo. Lapsi elää vakaissa olosuhteissa. Häntä ei ole hylätty lastenkotiin. Olen kyllä vastaan tuota venäläistyylistä mallia, että lapsen tosiasiallisena huoltajana käytetään mummoa. Se on isovanhemmuuden riistoa. Mutta Venäjällä, josta on puuttunut länsimainen ydinperhe, ovat naiset hoitaneet lasten kasvatuksen vielä vanhuutensa päivinä.

Agnes-kohu on ollut silmiä avaava kokemus. Kysymys ei tietenkään voi olla lähtökohtaisesti se, että missä on Jacub-pojan isä. Vain äidin perään huudellaan, vaikka pojalla on myös isä. Mikä oikeuttaa oitis ajattelemaan, että mies on jotenkin huonompi vanhempi kuin nainen? Agnes sen sijaan on heti saanut vähintäänkin epäilyttävän leiman.

Agnes on itse tyypillisesti naisetävanhempana alkanut ruoskia itseään. Hän on halunnut kuvata suhteen poikaansa kiinteämpänä kuin se ilmeisesti onkaan. Iltapäivälehdet ja juorulehdet taivastelevat miksi Agnes puhuu samasta asiasta ihan toisin kuin hänen äitinsä, Puolassa pojan kanssa asuva mummo.

Tässä paljastuu jälleen sukupuolisopimus. Vanhemmuuden tehtävät ja vastuut on sopimuksessa jaettu naisille. Ei ihme, että itsenäistä ja omilla jaloillaan seisovaa isyyttä ei vielä ole. Lainsäädäntö vielä vahvistaa sukupuolisopimusta, sillä sen henki on kirjattu lakiin.

Äiti jättää jälkeensä perheeseen niin suuren aukon, että Juha Mieto ja hänen poikansa huokailevat näköjään tänään Iltalehden kannessa äiditöntä jouluaan. Ja siitä on jo tosi kauan, kun Miedon puoliso menehtyi. Tällä perusteella kannattaa mielestäni olla todella huolissaan yksinhuoltajanaisten perheistä, joista puuttuu isä. Joulusta alkaen kaikki elämä on vaakalaudalla.

Kirjoitin tästä myös Tiina Kaarelan eroperhe.netiin.

Lisäys myöhemmin: Tiina kirjoittaa myös itse Agnesin kohtalosta tässä postauksessaan.

2 kommenttia:

xheli kirjoitti...

Muistatko, kun Kalle Palanderin lehtolapsi löytyi? Ei kukaan puhunut lapsen hylkäämisestä, pikemminkin vihjattiin, että naisosapuoli siinä pyrki hyötymään Palanderin siivellä.

Panu kirjoitti...

Niin pyrkikin, sellaisia te naiset olette. Teihin ei kannata myötätuntoa tuhlata.