maanantaina, marraskuuta 14, 2005

Taanila pyyhkii pölyt pois


Hiekkalinnat sortuvat ja sievistelevät kuorrutukset katoavat, kun sanan ruoska viuhuu. Hannu Taanila tönii sanoillaan ja tuulettaa ummehtunutta ilmapiiriä.

Taanila on ollut kestosuosikkini jo 1980-luvun loppupuolelta. Tällä hetkellä hänellä on Yleisradion ykköskanavalla Sävelradio-niminen puheohjelma, joka lähetetään maanantaisin, uusitaan myöhään tiistai-iltana.

Nyt jo eläköitynyt radiotoimittaja Taanila on totuuden puhuja kudoksessa, jossa totuus rakennetaan päämäärähakuisesti. Taanilankin totuus voi olla hyvin suhteellinen, mutta hänen tyylikeinonsa on etsiä reitti kuinka totuus lopulta kytkeytyy yhteiskunnan perusrakenteisiin. Totuuden puhuja tehtävä on klovnin, yleisen naurattajan ja provokaattorin rooli. (Lue Aimo-Kalevi Hotasen juttu millaisen miehityksen Taanila laati Kuopioon perustettavaan potkukelkkapataljoonaan, josta tietysti tulisi tärkeä vahvistus Suomen puolustusvoimiin.) Totuus kun on vaarallinen ase, joka satuttaa. Ihmiset rakentavat tabuja siksi, koska totuutta on helpompi kiertää kuin kohdata se.

Tänään Taanila lausui jälleen painokkaasti toistuvista aiheistaan, Urho Kekkosesta, Natosta ja yleisestä viihteellistymisestä.

Nato ei ole enää sotilasliitto, vaan arvokoalitio. Ja USAlla on siinä osake-enemmistö.

Taanila on mestari keksimään yhteiskunnan kultapojille, yleisen hurmoksen nostamille median suosikeille uusia etuliitteitä ja titteleitä. Filosofi Pekka Himanen on kapitalismin systemaattisen teologian professori.

Suomen Keskusta ei ole enää suuri visioiden vuo, vaan se on kaikkien ajatusten suuri sarasvuo.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila on buukattu tenttaamaan presidenttiehdokkaita. Taanila painottaa, että Mainostelevisioon. Hänen mukaansa Jorma Ollila on journalistisena ideana sitä luokkaa, että moisen ajatuksen olisi luullut pälkähtävän tv-johtaja Olli-Pekka Heinosen päähän. Mutta siihen ei pystynyt edes Heinonen ja Yleisradion terävin kärki, jota Heinonen siis edustaa. Noin poikkeuksellisen korkeatasoiseen idiotismiin tarvitaan Taanilan mukaan Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA.

Taanila ei usko elinkeinoelämän kukoistuksen alkavan siitä, kun Sammon pääjohtaja ja suomalaisen talouselämän osake-omistaja Björn Wahlroos rakentelee ja järjestelee osakesalkkuaan. Taanilan mukaan omistajille maksettavilla osingoilla pitäisi tehdä investointeja tuotantoon ja maksaa työväelle parempia palkkoja. Siten elinkeinoelämä puhkeaisi kukkaan tässä maassa.

Taanila tuntee VR:n veturit ja kuuluu siihen hulluun porukkaan, joka on opetellut ulkoa junien aikataulut. Taanila lausui radiopakinassaan huolellisesti ”VR-Yhtymä”, koska hän ei suinkaan aikonut sanoa "Valtion Rautatiet". Sehän ei olisi ideologisesti korrektia.

Ensi maanantaina järjestetään sotasyyllisyysseminaari Säätytalolla. Vetäjinä ovat Martti Häikiö ja Lasse Lehtinen. Taanilan mukaan Säätytalolla päädytään ainakin siihen, että UKK aloitti toisen maailmansodan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa.
Toinen voisi kyllä olla sitä mieltä että Taanila on väsyttävä ja toistaa vanhoja juttuja.
Sotasyyllisyys-seminaarista vaan, että toinen vetäjä oli Rautkallio eikä Häikiö. Eikä siihen päädytty UKK:n syyllisyyteen, vaan keskustelu oli paljon monipuolisempi kuin mitä Taanilan ohjelmassa ikinä.