maanantaina, joulukuuta 12, 2005

Isäkin on hyvää työvoimaa

Miten muotoilla sellainen vaatimuslista, että sen vuoksi kannattaa lähteä mielenosoitukseen?

(Mielenosoittamisen tarpeellisuudesta kirjoittaa muuten myös Raisa Raparperi-blogissaan.)

Ainakin siinä pitäisi olla sellaisia esityksiä, jotka olisi muutos nykyiseen verrattuna. On siis tunnistettava, mihin nykyisillä valmiuksilla jo yllettäisiin ainakin teoriassa (vikahan on usein siinä, ettei päämäärään päästä käytännössä) ja mikä estää sen, ettei päämäärä toteudu.

Eroperhe.netin Barrikaadeille-keskusteluketjussa on pohdittu, miksi erolapsellakin ei voisi olla kaksi vanhempaa, siis molemmat vanhemmat eli isä ja äiti. Olen kommentoinut Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liiton puheenjohtajan Bodil Rosengrenin yleisluontoista vaatimuslistaa sellaiseksi, jossa ei oikeasti vaadita mitään. Kaikki Bodilin vaatimukset on toteutettavissa jo nykylainsäädännön avulla – ongelma on se, että laki ei tue mitenkään näiden vaatimusten toteutumista.


Vain lain henki on näiden hienojen päämäärien (esim. yhtään etävanhempaa ei saa eristää lapsestaan) puolesta. Suomeksi sanottuna Bodilin vaatimusluettelon toteutumista estää, että lainsäätäjä on jättänyt vaatimusten toteuttamisen lähivanhemman (joista lähes 90 prosenttia on naisia) harteille.

Minusta ongelman ydin on siinä, että nykylain mukaan lähivanhempi hoitaa niitä neuvotteluun ja sopimiseen liittyviä tehtäviä, jotka pitäisi itsestään selvästi tehdä puolueettomalla julkisella areenalla, virkamiesten avustuksella sosiaalivirastossa. Lapsen huoltoa koskeva lainsäädäntö kun sotkee vanhemmuuden ja parisuhteen, vaikka niiden ei pitäisi etenkään laissa liittyä mitenkään yhteen.

On lapsen ja vanhemman (niin etävanhemman kuin lähinkin) turva, että vanhemmuus politisoidaan yhteiskunnalliseksi toimeksi, se on juridisesti siirrettävä pois yksityisestä sfääristä julkiselle areenalle. Yksityinen ja piilossa oleva kodin yksityinen kenttähän on aina kuulunut naiselle, julkinen vallan ja toiminnan alue on ollut miehen omaisuutta. Eron jälkeisen päätöksen teon siirtäminen vanhemmuudessa julkiselle areenalle toisi siis varmasti laajempaakin tasa-arvoa vanhemmuuteen ja myös muihin sukupuolirooleihin.

Ja pitää muistaa, että yksityisessä sfäärissä toimiminen palvelee aina eliitin, vallanpitäjien, etua. Varmaaa ainakin on se, että se ei koskaan voi olla heikomman osapuolen etu. Tämän vuoksi julkisuus ja avoimuus ovat niin rajuja asioita, ne ovat rakenteiden vuoksi heikommassa asemassa olevien mahdollisuus osallistua päätöksentekoon.

Vanhemmuuden neuvottelujen ja suurten ratkaisujen pitäisi aina tapahtua neutraalissa, julkisessa sfäärissä eli virkamiesten ja lain neutraliteetin suojissa. Nyt erovanhemmuuden päätösten ja neuvottelujen odotetaan ja edellytetään tapahtuvan privaatissa ihmissuhdeverkostossa, eli sen karille karahtaneen parisuhteen raunioilla. Olen hyvin järkyttynyt. Erovanhemmuuden sopijaosapuolina ei siis saisi mielestäni olla tietty yksilö, tietty henkilö vaan neutraalisti ja yleisesti vanhempi ja hänen lapsensa.

Nyt laki uittaa vanhempia privaatin ihmissuhdemaailman parisuhde- ja ihmissuhdemössössä, jossa emootioiden annetaan johdattaa prosessia ja itseasiassa tuhota koko vanhemmuuden rakentuminen.

Lapsen huoltolain vika on, että se edellyttää riitelevien vanhempien sopivan itse autonomisesti lapsen huoltokysymyksistä eron jälkeen. Lainsäätäjä on tietoisesti luonut ihanteellisen alustan kaikenlaisille alhaisuuksille, vaikka kyse on yhden ihmisen, lapsen, elämän tärkeimmistä päätöksistä. Minun ehdotukseni on jo jonkin aikaa ollut, että etävanhemman pitää alkaa neuvotella suoraan, itsenäisesti ja kahden kesken lapsensa kanssa, ei lähihuoltajan. Lasta neuvotteluissa avustaa viranomainen tai juristi.

Lapsen ja etävanhemman kahdenkeskinen sopiminen toisi sopimisen pois kauheasta privaatista maailmasta turvalliselle ja reilulle julkiselle areenalle, avoimempaan ja neutraalimpaan tilaan. Lapsen paras ja etu ei voi olla se, että hänen tulevaisuutensa on riippuvainen ihmisten emootioista ja päähänpistoista.

Vanhemmuus pitää vihdoinkin neutralisoida laissa yhteiskunnalliseksi toiminnaksi, eikä noin tärkeän asian kuin lapsen eli kansalaisen tulevaisuuden rakentaminen saa missään tapauksessa tapahtua privaatin sfäärin sisäsiittoisissa ja ahtaissa puitteissa, vaan noin tärkeät päätökset pitää tehdä virkamiesvetoisesti neutraalin byrokratian antamassa turvassa.

Noin tärkeää asiaa kuin erovanhemmuus ei saa kodin ja yksityiselämän subjektiivisuuksilla sotkea. Etävanhemman pitää mennä sosiaalivirastoon neuvottelemaan lapsensa kanssa vanhempana, ei niinkään Jorma Hatulaisena eikä etenkään Irma Hatulaisen ex-puolisona. Lain ja byrokratian tarjoama neutraliteetti olisi näissä vanhemmuuden neuvotteluasioissa aivan kullanarvoinen asia!

Olen kuitenkin sitä mieltä, että me lähivanhemmat emme voi YKSIN viedä loppuun saakka sellaista muutosta, että etävanhemmuus pääsisi eroon huonosta maineestaan, stigmastaan. Etävanhempien on herättävä ihan itse, lähivanhemmat voivat antaa VAIN TUKENSA heille heidän taistelussaan asemansa parantamiseksi. On aivan hullua johdattaa tällaista etävanhemmuuden ongelmien pohdintaa sillä tavalla, että siinä syyllistetään lähivanhemmat etävanhempien kantamasta stigmasta. Silloin tullaan vain toimineeksi siten, että syyllistetään todelliset kärsijät, uhrit. Mutta niinhän syyllistäminen muuten usein toimii. Se ei ole uutta.

Mutta, minä kysyn, että missä hemmetissä ovat nämä etävanhemmat? (Etävanhemmista on muuten miehiä lähes 90 prosenttia.) Ja miksi he eivät vaadi itselleen sitä vanhemmuutta, josta etävanhempien parhaana ystävänä tunnetun Bodilin aloittamassa keskusteluketjussa puhutaan?

Mahtaisiko olla syy siinä, että he ovat tottuneet liian helppoon elämään? Jos joku kohtelee ihmistä kaltoin, hänen olisi itse se kerrottava ääneen. Pitäisi nyt sentään tehdä EDES JOTAIN - kyllä kärsivät saavat tuekseen tsemppareita ja tukijoita nopeasti, etenkin kun laajat ihmispiirit jo tiedostavat kuinka vaikeita ja vakavia ongelmia erovanhemmuus tuo mukanaan.

Naisten urakaksi on näköjään jätetty tämäkin vanhemmuuden kehittämistyö.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa on kyllä järkeä, että vanhempi neuvottelee suoraan lapsen kanssa ja lakimies avustaa lasta. Muutenkin ajatus vanhemmuuden ja parisuhteen erottamisesta on erinomainen.

t.SAMULI

Nöpö Lurppakorva kirjoitti...

Mää tiiän niin hyvin mistä sää puhut....

ehdotin just poikani isälle, että voisi tavata useammin, jotta myös mä saisin omaa aikaa... mutta ei oo asiasta vielä halunnut keskustella!

lucyjones33817923 kirjoitti...

Make no mistake: Our mission at Tip Top Equities is to sift through the thousands of underperforming companies out there to find the golden needle in the haystack. A stock worthy of your investment. A stock with the potential for big returns. More often than not, the stocks we profile show a significant increase in stock price, sometimes in days, not months or years. We have come across what we feel is one of those rare deals that the public has not heard about yet. Read on to find out more.

Nano Superlattice Technology Inc. (OTCBB Symbol: NSLT) is a nanotechnology company engaged in the coating of tools and components with nano structured PVD coatings for high-tech industries.

Nano utilizes Arc Bond Sputtering and Superlattice technology to apply multi-layers of super-hard elemental coatings on an array of precision products to achieve a variety of physical properties. The application of the coating on industrial products is designed to change their physical properties, improving a product's durability, resistance, chemical and physical characteristics as well as performance. Nano's super-hard alloy coating materials were especially developed for printed circuit board drills in response to special market requirements

The cutting of circuit boards causes severe wear on the cutting edge of drills and routers. With the increased miniaturization of personal electronics devices the dimensions of holes and cut aways are currently less than 0.2 mm. Nano coats tools with an ultra thin coating (only a few nanometers in thickness) of nitrides which can have a hardness of up to half that of diamond. This has proven to increase tool life by almost ten times. Nano plans to continue research and development into these techniques due to the vast application range for this type of nanotechnology

We believe that Nano is a company on the move. With today�s steady move towards miniaturization we feel that Nano is a company with the right product at the right time. It is our opinion that an investment in Nano will produce great returns for our readers.

Online Stock trading, in the New York Stock Exchange, and Toronto Stock Exchange, or any other stock market requires many hours of stock research. Always consult a stock broker for stock prices of penny stocks, and always seek proper free stock advice, as well as read a stock chart. This is not encouragement to buy stock, but merely a possible hot stock pick. Get a live stock market quote, before making a stock investment or participating in the stock market game or buying or selling a stock option.

lisawillis9696 kirjoitti...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog