lauantaina, joulukuuta 03, 2005

Kehoni on temppelini

Image hosted by Photobucket.com


Henkilökohtainen on poliittista. Se on tiedostavan, aktiivisen ja voimaansa käyttävän kansalaisen lähtökohta. Kansalainen ei tässä taivu alamaisuuteen ja yhdeksi lampaaksi herran tarhaan. Henkilökohtaiset asiat on itse osattava nähdä tärkeinä, jolloin oman pienen elämämme kautta saamme yhteyden myös kanssaihmisiin. Ja itseasiassa: koko universumiin. Henkilökohtaisen merkityksellisyydestä on kirjoittanut äskettäin Tiina Kaarela blogissaan.

Kaikki kun liittyy kaikkeen. Urheilu on minulle aivan hillitön nautinnon lähde; jollen pitäisi kiinni omasta ajastani ja jopa tietystä velvollisuudestani hoitaa kuntoani, olisin heikko lammas herran lammaslaumassa - ja tämä herra johtaisi minut varmasti sen kummemmin ajattelematta harhaan. Eihän herrat pohdi, voivatko lampaat hyvin.

Pitkän matka juoksu. Isompaa nautintoa ei enää löydy. Tunnen itseni jo juoksun aikana voittajaksi, mestariksi joka hallitsee kadun ylittämisen, vihreän valon odottelun mahdollisimman tehokkaasti lihaksia rääkäten (yhdellä jalalla hyppimällä) ja erilaisten ajatusten nopean esiinnoston. Kun aineenvaihdunta elpyy kehossa, myös kaikki muut toiminnot tehostuvat. Myös ajattelu, joka muuttuu leikitteleväksi ja uusien ideoiden moottoriksi. Mahtavaa! Juostessa maailma näyttää tosi mielenkiintoiselta paikalta. Ehkä ajattelun uudistumista voisi kuvata siten, että maailma jäsentyy uudelleen. Rankka urheilu lienee siis kuin pieni iloinen känni.

Myönnän olevani urheilu- ja terveysmaanikko. Enkä pelkästään elämäntavoiltani, vaan myös mielipiteitteni ja asenteeni vuoksi. Löydän myös paljon hyvää Sitran yliasiamies Esko Ahon ehdotuksesta, että ihmiset pitäisi saada kantamaan vastuuta terveydestään (vaikka onkin muuten aivan liian yliarvostettu poliitikko ja mediaeläin). Se kun mielestäni kasvattaisi kaikkea kansalaistietoisuutta. Terve ihminen tiedostaa enemmän (tässä "terve" pitää ymmärtää suhteessa kunkin ihmisyksilön omaan, ainutlaatuiseen terveyteen, terveyttä ei siis voi verrata eri yksilöiden välillä).

Terveelliset elämäntavat ovat innostaneet minua, se on VOIMAUTTAVA perusta jolla hyvää elämää rakennetaan. On nimittäin hienoa tuntea oma voimansa loistokunnossa olevan kehon avulla. Se on aivan erilaista voimaa kuin mikään vaikutusvalta tai suora päätösvalta, jonka olet onnistunut hankkimaan.

Terveellisiin elämäntapoihin perehtyminen on filosofisesti hyvin palkitsevaa. Siinä näkee kuinka kaikki vaikuttaa kaikkeen.
2 kommenttia:

Tuija @ Tuijatäällähei kirjoitti...

hei, allekirjoitan tuon mitä sanoit hyvässä kunnossa olemisen voimauttavasta vaikutuksesta. Juuri nyt tuntuu, että olen itse menossa päin vastaiseen suuntaan, voimia valuu ja yhä vähemmän jaksaa puskea itseään ulos edes kävelylle. Tieto siitä, että tästä on ryhdistäydyttävä taas, ei riitä käynnistämään toimintaa. No, joulun jälkeen sitten. Tai jotain.

Muuten, oletko huomannut Teemalla sarjaa Tähtäimessä maraton? Sen valmennettavat ja asiantuntija bloggaavat täällä: http://blogit.yle.fi/tahtaimessamaraton - olet erinomaisen tervetullut kommentoimaan ja kannustamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Henkilökohtaisen merkityksellisyydestä on kirjoittanut äskettäin Tiina Kaarela blogissaan.

Oikeassa seurassa on Kaarela, "henkilökohtainen on poliittista" on tunnetusti natsien iskulause.