maanantaina, joulukuuta 05, 2005

Vesi sataa sisään ja ruostuttaa

Rakenteiden kunnon tarkkailu ja rakennussuunnittelun laadun tutkiminen on tarkkaa hommaa.

* * * * * * * *

Lähestyin kirjeelläni Helsingin kaupungin rakennusvirastoa ja -lautakuntaa. Valitin käsittämättömistä aukoista vesikatoksissa. Vesi pärskähtää ulosastuttaessa suoraan kasvoille tai kastelee suojaan laitetut lasten rattaat ja ajokit.

Alppiharjussa sijaitsevan päiväkoti Pikku-Duunarin ulkokatoksen rakennussuunnittelussa on mennyt jotain vikaan. Katon halki kulkee kymmenen sentin levyinen aukko, josta vesi sataa sisään. Katos on ainoa paikka, jossa voi säilyttää lasten rattaita ja polkupyöriä. Suoja on aina täynnä rattaita, koska päiväkoti-ikäiset saapuvat rattaiden kyydissä jollei heitä kuljeteta yksityisautoilla.

Katoksen pitkä ura lienee kokonaisuudessaan vähintään yhden neliömetrin kokoinen. Se on keskellä katosta, ei harmittomasti sen laidassa. Rattaat kastuvat joka kerta, kun ne osuvat reiän alle. Lasten rattaiden istuinosa on kuppimainen, joten ne keräävät vettä maljaan. Rattaat on valmistettu tekstiileistä ja pehmusteista. Päivän päätteeksi rattaiden malja on niin märkä, että lapsen takapuoli ja selkä kastuvat.

Rakennussuunnittelu on ollut muutenkin omituista Pikku-Duunarin talossa. Pääulko-oven yläpuolella on ihan samanlainen pitkä ja leveä aukko, josta vesi sataa ja tippuu pitkin ulko-ovea ja ulkoseinää. Kosteus pääsee myös sisälle taloon. Ulko-ovien karmit ovat ruostuneet sisäpuolelta eteisestä. Sadevesi pääsee roiskahtamaan suoraan kasvoille, kun ulko-ovesta astutaan ulos. Pääoven yläpuolella ei siis oikeasti ole minkäänlaista katosta, joka suojaisi rakennusta ja oven kautta kulkevaa.

Toivon, että reiät katoksissa korjattaisiin nopeasti. Ne ovat strategisesti hyvin tärkeissä paikoissa. Sadat ihmiset kulkevat joka päivä niiden alta. Ja lapset kastuvat ihan turhaan, rakennussuunnittelun oikuttelun takia.


Ei kommentteja: