tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Maick Sierra on ihan ok

Maick Sierralle on kirjoitettu värittynyt ja siten vahvasti vääristynyt roolihahmo Matti Nykäsestä tehtyyn elokuvaan.

Erilaisia haastatteluja lukiessani olen hämmästellyt sitä, kuinka ohuesti elokuvan käsikirjoitukseen on tuotu reaalimaailmaa. Käsikirjoitus on tehty subjektiivisten tuntemusten mukaan - hyvä vai huono, en tiedä, mutta se synnyttää oudon jännitteen todellisten ja elokuvahahmojen välille. Esimerkiksi Mervi saa elokuvan kautta ihan aiheetta turpiinsa.

Minä tutustuin Tikkakoskella asuvaan Maick Sierraan 90-luvun alkupuolella, kun tein hänestä haastattelua lehteen. Sittemmin tapasin häntä muutaman kerran, koska meillä oli yhteisiä kavereita. Olimme samoilla reissuillakin. Minä kuvaisin Sierraa vain hyväntahtoiseksi hemmoksi, tyypiksi jonka kanssa on hauska jutella kaikenlaista, kunhan aiheet eivät mene liian syvällisiksi. Siis ihan tavallinen kaveri. Hän esittelee naama virneessä kotinsa yläkerrassa olevaa "Matin huonetta", jonka ovessa on taulu "ken tästä käy, saa housut heittää". Sierra toki pullistelee ja leveilee suhteellaan Mattiin, mutta minusta se oli aika harmitonta hommaa. Sierran välittömyyttä ja tietynlaista sosiaalisuutta kuvaa hyvin sekin (hiukan outo) tapaus, että sai lehtijuttuni kuvitusta varten alastonkuvan, jossa Sierra ja Matti Nykänen poseeraavat kameraa kohti munasillaan.

Kuva ei taatusti ollut lainkaan eduksi Sierralle, Nykäselle sen sijaan jonkin verran.

Tapasin kerran Sierran kaupungilla Jyväskylässä käydessäni. Menimme läheiseen ravintolaan. Kuinka ollakaan, pian ravintolan oven suuhun ilmaantui myös Matti Nykäsen mitaleita tuohon aikaan jahdannut mies, josta iltapäivälehdetkin kirjoittivat paljon. Mies jäi seisomaan oven suuhun, mutta piti huolen siitä, että me varmasti huomasimme hänet. Hän seisoi siellä melkoisen tovin "lihaksiaan pullistelen" ja uhkaavan näköisenä. Me vain totesimme Sierran kanssa, että ai toi tyyppi on nyt tuolla... Taitaa olla Matin mitalit hukassa. Mitäpä siihen muutakaan olisi voinut todeta; Sierralla ei ollut mitään tekemistä mitalien kanssa. Hänen pirtissään oli vain Matin hyppysuksia, seinällä kunniapaikalla. Hän oli rakentanut kodistaan jonkinlaisen Matti Nykäsen pyhätön.

Hän käytti Nykäsestä lempinimeä Mestari.

Puolustan Sierraa. Hän ei ole härski hyväksikäyttäjä, vaan enemmänkin vähän hölmö, jos asia pitäisi jotenkin määritellä. Vilpitön ja vähän liian avoin. Utelias hän kyllä on, ja innokas juorujen ja juoruilun perään. Sehän on sitä tärkeää sosiaalista toimintaa ja verkoston ylläpitämistä. Esimerkiksi Helinä Ilkka, tuo Suomen Dolly Parton, ei tykännyt siitä että Sierra paljasti Seiskan toimittajalle että laulajalle on käytetty antabuskapseli.

Ei kommentteja: