maanantaina, helmikuuta 27, 2006

Miksi miehet eivät muka tienaa?

Kirjoitin tämän mielipiteeni alunperin eroperhe.netin keskustelupalstalle otsikolla "Miksi etävanhemmat tienaavat huonosti?"


Minua on askarruttanut, miksi etävanhemmilla on heikommat tulot kuin lähivanhemmilla. Tuo tulojen eroavaisuus kahden vastakkaisen leirin välillä on hämmästyttävää, kun huomioidaan se lähivanhempia leimaava tekijä, että lähes 90 prosenttia heistä on naisia.

Aivan viime viikkoina on uutisoitu naisten ja miesten välisistä palkkaeroista Suomessa. Miehet ansaitsevat muistaakseni peräti 540 euroa parempaa palkkaa kuin naiset, joka kuukausi. Tänään kuulin radiouutisen, jossa kerrottiin naisten ja miesten välisten palkkaerojen olevan Suomessa EU-maiden suurimpia. Siis, että miehet ansaitsevat nimenomaan Suomessa paljon enemmän kuin muissa EU-maissa.

Vain jossain Viron kaltaisessa maassa olivat sukupuolten palkkaerot vieläkin suuremmat.

Miten siis voi olla, että etävanhemmat (joista lähes 90 prosenttia on miehiä) ovat tällaisia, hmmmm..... luusereita?

Salaavatko etävanhemmat tulojaan? Onko tulojen vääristely ja salaaminen jopa sallittua etävanhemmille? Eivätkö yleiset normit ja käsityksemme vanhemmuudesta tuekaan sitä oletusta, että myös etävanhemmalle kuuluu vahva vanhemmuus? Onko etävanhempi sellainen perheen pienin ja heikoin, jolla on oikeus aina olettaa, että suuri ja mahtava äiti rientää aina apuun, jotta hänen itsensä ei tarvitse ponnistella?

Toinenkin kiinnostava tulotieto on tullut vastaan, köyhyystilastoista. Köyhyys on viime vuosina entistä selvemmin keskittynyt yksinhuoltajiin, jotka eivät ole pystyneet parantamaan taloudellista asemaansa, vaikka lähes kaikki muut tulonsaajaryhmät ovat rynnineet eteenpäin. Ja tästä huolimatta etävanhemmat ovat pienituloisempia kuin lähivanhemmat!!!! Köyhyystutkimukset ovat puhuneet vahvasti siitä, että yksinhuoltajien on vaikea työllistyä.

Minä alan ihmetellä, ketkä täällä Suomessa oikein palkkaa saavat ja tuloja hankkivat...


Sukupuoli ja sen vaikuttavuus on siis olemassa, se näkyy tilastollisissa palkkaeroissakin, joten sukupuolta ei kannata koskaan näissä vanhemmuus- ja elättäjyyspohdinnoissa unohtaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

mihin perustat olettamuksesi että etävanhemmat tienaisivat huonommin?