lauantaina, huhtikuuta 29, 2006

Guru Ralf Sund opastaa miehiä isyyteen

Tälle päivälle tulee nyt kaksi postausta.

Ralf Sundin
ajatuksille kannattaa aina antaa tilaa mediassa, koska hän on ainoita yhteiskunnallisen isäliikkeen ääniä
.

Hän opastaa miehiä, kuinka heidän tulisi ottaa isyys haltuunsa, eikä antaa sen ajelehtia nykymalliin jossain heidän elämänpiirinsä ulkopuolella. Hyvin kunnioitettavaa, sillä hänen ajatuksensa pohjustavat naisille liikkumatilaa niin kotona, vapaa-ajalla kuin vaikkapa palkansaajana. Naisten huonommat palkat kun johtuvat suoraan niistä naisten ja miesten roolimalleista, jotka heillä on äiteinä ja isinä!

Kirjailija, lapsiasiamies ja entinen Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund kirjoitti viime viikon sunnuntain aamulehden Asiat-liitteessä. Se julkaistiin lähes aukeaman kokoisena mielipiteenä. Hyvä, Sund, teit sen jälleen! Teksti oli hyvin samankaltainen vuonna 2004 Helsingin Sanomissa julkaistun Debatti-puheenvuoron kanssa.

Tässä muutama mielestäni hyvä ajatus Sundilta (AL Asiat 23.4.2006):

"Noin 85 prosentissa tapauksia lapset määrätään äitinsä lähihuoltoon ja isästä tulee tapaajavanhempi. Luku ei ole juuri muuttunut 30 vuoden aikana. Kun molemmat vanhemmat ovat sekä kyvykkäitä että halukkaita ottamaan päävastuun lapsista, isä päätyy huoltajaksi erittäin harvoin. Yleensä isät heittävät pyyhkeen kehään jo alkuvaiheessa, koska heillä ei ole syytä luottaa järjestelmän puolueettomuuteen."

"Jo pelkästään yksinhuoltajuuden hakemisen yhteishuoltajuuden asemesta pitäisi herättää viranomaiset pohtimaan, miten suurta henkistä väkivaltaa lasta kohtaan harjoitetaan. Jokainen tapaamisen estäminen pitäisi tulkita - ainakin jonkinasteiseksi - väkivallaksi lasta kohtaan."

"Isän asemaa kohentaisi merkittävästi tasa-arvopolitiikasta tutun positiivisen diskriminaation idean soveltaminen huoltajuusratkaisuihin. Jos sekä isä että äiti todettaisiin kyvykkäiksi ja halukkaiksi lähihuoltajiksi, määrättäisiin lasten ykköskodiksi isän koti."


Jee. Juuri näin. Hyvä Ralf Sund, harvinaisen epäsovinnaista ajattelua mieheltä. (Epäsovinnaisuus ei ole tyypillinen miehinen hyve, sillä sovinnaisuuden toimintamallit yleisesti ottaen palvelevat miehen sukupuolta.)

Sundin malli tarkoittaa eräällä tavalla mieskiintiöitä eron jälkeiseen lähivanhemmuuteen. Tämäkin malli on ihan ok, kaikki tällainen on kehitystä parempaan suuntaan, mutta mielestäni minun mallini, jossa kummatkin vanhemmat neuvottelevat suoraan lapsensa kanssa, kasvattaa kokonaisvaltaisemmin yhteiskuntaa kohtaamaan isien vanhemmuuden ongelmat ja lasten isättömyyden. Lähihuoltajuuden kiintiöiminen isille on tyypillistä miehistä vallankäyttöä, jossa ongelmat ratkaistaan siis silkalla vallankäytöllä ja itse ongelmaan eli siihen miksi mies on niin heikko vanhempi, miksi niin monet miehet luistavat vanhemmuuden vastuista, ei tarvitse puuttua. Minun mallini kehittää paremmin itse yhteiskunnassa vallitsevaa vanhemmuuden normistoa, jossa miehille sallitaan vastuuttomuus ja ajelehtiminen jossain ulkokehällä. Eron jälkeisessä huoltoneuvotteluissa isät joutuisivat vihdoin kohtaamaan lapsensa ja siihen liittyvän vastuun, kun toteutetaan minun malliani. Ralf Sundin malli sallii helpommin edelleen sen, että mies nykymalliin voi kieltäytyä pohtimasta vanhemmuuttaan - eikä kukaan ulkopuolinen aseta moista luistamista edes kyseenalaiseksi.

Sundin malli on ongelmallinen miesten lisäksi myös naisille. Sehän on, kuten jo totesin, hiukan väkivaltaista (tyypillisen miehisen suorasukaista) vallankäyttöä naisia kohtaan. Isäkiintiöt kuulostavat hiukan teennäiseltä runnomiselta, koska isyyden ongelmat eivät ole lähivanhemmuuden menettämisessä eron jälkeen, vaan ongelmien alkusyyt löytyvät jo ydinperheestä, naisten ja miesten roolimalleista lasten vanhempina. Mutta silti tsemppaan vahvasti Sundia.

Myös Ralf Sundin ajatuksista kirjoitan eroperhe.netin keskustelufoorumilla.3 kommenttia:

Miss Foxy kirjoitti...

päivän, etteikö viikon löytö tämä sinun blogisi, tänne tulen uudelleen: kärkevää asiaa, kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Hello
New Game
http://italiagame.org

G'night

Anonyymi kirjoitti...

http://italiagame.org/site