torstaina, huhtikuuta 13, 2006

Terveellisyys ennen kaikkea!

Mämmi on parasta mitä tiedän. Pääsiäisen saapuminen on hienoa aikaa, koska silloin kaupoissa alkaa olla mämmiä tarjolla ainakin pakastealtaissa. Monissa myymälöissä tätä terveellistä herkkua on myynnissä varmaan läpi vuoden.
Ostan aina vain sellaista mämmiä, joka on saanut makeutensa imellyttämällä. Sokeroitua en huoli. Olen joutunut tyytymään siksi tasan yhteen vaihtoehtoon, Kymppi-luomumämmiin. Luomu on siinä vielä kiva bonus, mutta sokerittomuus on se tärkein kriteeri.

Mämmissä on paljon B-vitamiineja, foolihappoa ja antioksidantteja. Mämmin erityinen terveellisyys johtuu siitä, että rukiin B-vitamiinipitoisuudet ja erityisesti foolihapon määrä nousevat mallastamalla. "Myös antioksidantit, eli solun hapettumista ehkäisevät fenoliset yhdisteet, kohoavat mämmissä tasolle, joka on kolminkertainen rukiiseen verrattuna." (HS 30.3.2006)

Olen viime aikoina valmistanut täysin suolatonta ruokaa, ja samaan aikaan olen ankarasti tarkkaillut rasvojen koostumusta ja kuidun määrää. (Pelkkä kokkaaminen ei minusta ole itsessään mitenkään erityisen haasteellista ja hauskaa, pitää olla jokin laajempi kehys johon ruoan valmistuksen ja ravintonsa asettaa. Terveellisyyden vaaliminen tarjoaa tällaisen henkisen ja innoittavan ihanteellisen ympäristön.) Ja kuten jo todettua, myös sokeri on täysin pannassa. Hedelmäsokeria toki kaapista löytyy, mutta sitä tulee sekoitettua harvakseltaan tummaan kaakaoon.
Mämmissä on kuitua tavallisen ruisleivän verran, rapeat kahdeksan grammaa sadassa grammassa.

En koe joutuneeni luopumaan mistään erityisestä makunautinnosta tämän kunnianhimoisen ruokavalioni aikana. Oikeastaan päinvastoin. Näen kovasti vaivaa, että ostan kaupausta vain ja ainoastaan terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Mikään muu ei kelpaa, ja miksi pitäisikään? Säästöä syntyy hiukan siinä, että en osta esimerkiksi alkoholia, mutta olenko sitä nyt ihmeemmin koskaan ostanutkaan...

Olen sitä mieltä, että suomalaisten ihanne lautasen tyhjäksi syömisestä eli ruokaa ei saa jättää, on terveyden kannalta vaarallista. Minä annan lapseni mieluummin näykkiä kaikenlaista. Kyllä vatsalaukku ja ruoansulatus ovat parhaita oppaita tässä asiassa, eivät kukkuralliset kauhamitat.

Aterian valmistaminen HYVISTÄ raaka-aineksista on usein vaikeaa. Näyttää siltä, että keskisuomalaisessa pikkukaupungissa vannotaan lujasti nautasikajauhelihan nimeen. Kala-altaat ovat huomaamattomia ja puolityhjiä kaiken valmisruoan keskellä.

Ruoan ostaminen ja sen valmistaminen puolivalmiista pakkauksista ja valmisaterioista olisi HALPAA ja helppoa, mutta en lähde siihen. Teollista ruokaa on hyllymetrien perusteella myynnissä moninkertaisesti raaka-aineisiin verrattuna.

Raaka-aineet vaativat jatkuvaa syventymistä. Idätän ja kasvatan versoiksi erilaisia jyviä ja siemeniä (esim. sinimailasta syön kani joka päivä), ja haaveilen aina uusista retkistä luontaistuoteosastoille ja alan erikoisliikkeisiin, joista etsin uutuuksia. Nyt kovan etsinnän alla on merilevä, jota on ollut jo vuosien ajan vaikea löytää mistään. Vanhat tuotantopaikat ovat ilmeisesti niin saastuneet, että tavaraa ei enää saada markkinoille.

Ei kommentteja: