lauantaina, huhtikuuta 22, 2006

Vanhemmille julkinen vaihtopaikka

Erovanhemmat pystyvät rakentamaan hämmästyttäviä ongelmia tilanteissa, joissa lasten kuuluu vaihtaa toisen vanhempansa luokse, eli kun lapset ovat esimerkiksi menossa tapaamaan etävanhempaansa.

Lasten noutaminen ja palauttaminen on vietävä julkiselle areenalle, monestakin syystä. Julkisuus on jo itsessään tukemassa pelin reiluutta ja lasten tapaamisten kehittymistä oikeaan suuntaan.

Jokaiseen suurempaan kaupunkiin pitäisi saada vaihtopaikka vanhemmille. Erovanhempi toisi sinne lapsensa odottelemaan, että pian saapuu lasta noutamaan hänen toinen vanhempansa.

Arvelen, että lapsen noutaminen kotoa ei useinkaan toimi. Pelkästään erilaiset ihmissuhderiidat ovat riittävän suuri syy järjestää vaihtopaikkoja lasten noutamista varten. Jos uhitteleva ja pullisteleva ex-kumppani on syytä saada pysymään mahdollisimman kaukana kodin rauhasta. Kaikenlainen väkivalta saa kasvualustaa silloin, kun ex hakee lapset entisen puolisonsa kotoa. Tutkimuksissa on todettu, että yhteiselon aikainen väkivalta jatkuu vielä eron jälkeenkin. Hyvän maaperän väkivallalle tai sillä uhkaamiselle tarjoavat tilanteet, joissa vanhempi palauttaa tai noutaa lapset, koska se on usein ainoa mahdollisuus kohdata ex-puoliso kasvokkain.

Minusta koti pitäisi voida rauhoittaa myös erovanhempien kohtaamisissa. On tapaamisten kannalta etu, että myös tapaamiset viedään tällä tavoin, vaihtopaikka järjestämällä, ns. JULKISELLE AREENALLE, pois privaatista kodista ja siten ihmissuhdesekamelskasta.

(Olen vaatinut omassa lainmuutosesityksessäni julkisuuden tuomista myös lapsen huollosta käytävään sopimiseen. Mielestäni kummankin vanhemman, myös siis etävanhempien, tulee sopia suoraan lapsensa kanssa huoltajuudesta, tapaamisista, elatusavusta ja asumisesta. Julkinen toimintaympäristö lisää oikeudenmukaisuutta ja vie kodin ja parisuhteen ummehtunutta privaattia sfääriä paremmin kehitystä eteenpäin.)

Lasten tapaamisten lisäämiseksi ja tapaamisten säännöllistämiseksi on tehtävä kaikki mitä voidaan. Korkeinkaan elatusmaksu ei varmasti voi olla lapselle yhtä merkityksellistä kuin aito yhteys omaan vanhempaan, MOLEMPIIN vanhempiin.

Julkinen vaihtopaikka, esimerkiksi päiväkodin tai minkä tahansa laitoksen yhteydessä, vähentäisi lähivanhemman niskasta sitä kuormaa, jota tapaamisista lipsuva etävanhempi lähivanhemmalle lastaa. Lähivanhempi jättäisi lapset odottelemaan valvotussa hoidossa etävanhempaa, täsmälleen sovittuna aikana, jolloin lähivanhempi pääsee jo kiiruhtamaan omien harrastustensa pariin. Jos etävanhempi jättää noutamatta lapset, on lähivanhempi tuossakin surkeassa tilanteessa saanut sentään harrastaa jo usean tunnin ajan. Muutama tuntikin tehokasta bodaamista ja pitkänmatkan juoksua tekee ihmeitä!

Julkinen vaihtopaikka helpottaa myös puuttumaan tapaamattomuuteen, jos etävanhempi luistaa sovituista tapaamisista tai lähivanhempi ei halua lapsia luovuttaa etälle.

Homma ei voi olla kovin vaikea järjestää eikä käynnistää; tarvitaan vain yksi asiaa varten työllistetty aikuinen kulloinkin paikalle. Hänen huomaansa jätetään lapset odottelemaan toisen vanhemman saapumista.

Minusta on hieno asia, jos kodit saadaan tällä tavoin rauhoitettua. Kukin voi itse päättää, kenet hän ottaa vastaan ja kuka saa pysytellä tontin ulkopuolella.
Usein jo toisen naaman näkeminen ällöttää. Tällainen vaihtopaikka antaa mahdollisuuden olla kokonaan tapaamatta ex-kumppania. Toki kaikki voivat sopia halutessaan lastensa noudon ja palautuksen myös kotiinsa, jos on parempi vaihtoehto.

Näitä vapautta ja liikkumatilaa luovia ratkaisuja pitäisi olla erovanhemmille - ja etenkin lähivanhemmille - huomattavasti nykyistä enemmän. Ja ajattelutapaa pitäisi kehittää yleensäkin siihen suuntaan, että vapaus ja liikkumatila ovat sallittuja.

Kirjoitan tästä ideastani myös Tiina Kaarelan eroperhe.netissä.

Ei kommentteja: