keskiviikkona, toukokuuta 03, 2006

Eliittiäidit hiljentävät paariaäidit

Erovanhemmat jakautuvat kahteen kastiin. Nämä "sosiaaliluokat" nousevat selkeästi näkyvästi esille heti, kun aletaan ratkoa erovanhemmuuden ongelmia. Minusta vaikkapa eroperhe.netin keskusteluissa ryöpsähtää heti kasvoille se, että eroäitien eliitti muodostuu niistä äideistä, joiden lasten elämässä isä on aktiivisesti mukana. Siis siten, että normaali keskusteluyhteys on säilynyt, oli se sitten riitelyä tai sopusointua.

Sairastavan paaria-luokan muodostavat ne äidit, joiden lasten elämästä isä on luistellut pois. Keskusteluyhteyttä isään ei rehellisesti sanottuna ole. Nimenomaan tämä luokka kärsii erovanhemmuuden ongelmista ja tarvitsisi ratkaisumalleja vaikeuksien voittamiseksi ja kummankin vanhemman vanhemmuuden vahvistamiseksi. Silti erovanhemmuuden kehittämisessä ja sen ongelmien pohdinnassa näyttää olevan vallalla linja, että vain eliittiäitien ongelmia mietitään ja ratkotaan. Eliittiäitien ratkaisumalli eroperheiden ongelmiinhan on helposti se, että tuetaan lasten vuoroasumista. Heh. Vuoroasumisen idea sopii varmasti näiden eliittiäitien omaan elämään, jossa yhteys isään on tallella. Sen sijaan se ei sovi ensimmäiseksi, alkumetrien ratkaisuksi paaria-luokalle, sille äitien ryhmälle, jotka joutuvat täysin yksin selviämään lastensa kanssa.

Vaikuttaa siltä, että eliittiäidit syyllistävät paaria-äidit isien pakenemisesta ja lusmuilusta. Eliittiäitien tyypillinen ajattelutapa on, että ei ole ihmeemmin rakenteellisia ongelmia, jotka estävät yhteistyötä erovanhemmuudessa. On vain paaria-äitien psyyken ongelmia, eli äidit vallanhaluisesti riistävät lapset isältään. Minusta eräs erovanhemmuuden vakava ongelma on se, kuinka huonosti eliittäidit tuntevat enemmistön arkea.

Arvelen, että paaria-äitien joukko on paljon suurempi kuin eliittiäitien - eiväthän eliittiäidit voisi tuntea muuten näin suurta itsetyytyväisyyttä erinomaisuudestaan.

Eliittiäidit eivät ole problematisoineet muun muassa sitä, kuinka helppoa isän on luistella vanhemmuuden vastuustaan. Isältä ei oikeasti lainsäädännnössämme edellytetä mitään muuta kuin pienen elatusmaksun maksamista. Eikä lainsäätäjä ole välittänyt turvata edes sitä, sillä jatkuvasti elareista useampi kymmenen prosenttia on perinnässä. Helposti, sujuvasti ja säännöllisesti elarit tipahtelevat varmaan vain eliittiäitien lapsille. Ai niin, pitää muistaa, että eliittiäidit korostavat kuinka elatusapu ei ole ollenkaan hyvä ratkaisu. Elatusapu on isän riistoa ja huono korvike vuoroasumiselle, jossa lapsi asuu kummankin vanhemman luona vuorotellen.

Eliittiäidit tuntuvat mieluusti vaikenevan eroperheiden rakenteellisten (normeihin, kulttuuriin ja lainsäädäntöön liittyvien) ongelmien lisäksi siitä, että sukupuoliroolit säätelevät yhä vahvasti sitä, mitä on sallittua miehelle ja mitä vaaditaan naiselta. On ymmärrettävää, että eliittiäidit eivät tunnista sukupuoliroolien merkitystä kaiken yhteiskunnallsen perusrakenteena, koska eihän heidän tarvitse miettiä yhteiskunnallisia ongelmia. Ei edes silloin, kun lasketaan naisten ja miesten palkkojen eroja (miehen säännöllisen työajan ansio on kuussa keskimäärin 540 euroa parempi kuin naisella, KSML 11.2.2006), palkkojen eroiltahan voi yksinkertaisesti ummistaa vain silmänsä.

Paaria-luokka tajuaa paremmin, kaikki liittyy kaikkeen. Naisten palkoilla on selvä yhteys työnjakoon perheessä ja yleisempiin sukupuolirooleihin.

Naisten ja miesten kuukausittainen palkkaero 540 euroa on muuten niin paljon, että eroisä pystyy ihan yksin huolehtimaan yhden lapsen elatuksen. Ensimmäisen lapsen elatus voitaisiin kokonaan tuomita aina miehelle.

Kirjoitan tästäkin myös eroperhe.netissä, joka kuuluu Tiina Kaarelan puutarhaan.
2 kommenttia:

davidjones6501781317 kirjoitti...

Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",

Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real deal

Act now you owe it to your future.

(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week.

Veikko kirjoitti...

Meidän perheessä tuo nettotuloero on vaimon hyväksi noin 700 euroa.