torstaina, toukokuuta 18, 2006

Haluan ulkohuussin

Nyt kun on kesä, haaveilen päivittäin ulkohuussista. Jep.

Takavuosien innostukseni leimahti jälleen liekkiin, kun tutustuin Riitan ja Osmon huussiin, kävin sitä ihastelemassa ja nuuhkimassa, mutta en vielä koeajanut. Riitta oli asetellut ulkowc:n ikkunalle pieniä hajuvesipulloja, jotka luovuttivat ilmaan kivaa tuoksua.

Olen sitä mieltä, että hoidettu ulkohuussi ei haise. Ja tämähän on ihan puhdas tahtoasia. Kyse on kompostoinnista, joka voidaan käynnistää heti, kun ensimmäiset erät kullanarvoista ulostetta tipahtelevat huussiin keräysastiaan. Kompostointi on kiinnostanut minua melkein koko elämäni, jos lapsuusvuodet jätetään pois laskuista. Ensimmäinen julkaistu yleisönosaston kirjoitukseni käsitteli kompoistointia ja sen lisäämisen tarpeellisuutta, kirjoitin sen Helsingin Sanomiin 14-vuotiaana.

Kompostoinnin avain on typen ja hiilen välisen suhteen säätely. Typpeä ei saisi olla liikaa, kuten kakan ja pissan kanssa helposti käy. Typpeä pitää kuitenkin olla sen verran, että pieneliöstön lahoaminen käynnistyy keväällä, kun lämpöä alkaa olla riittävästi.

Ulkohuussi pientalon pihamaalla saattaa olla vielä lähitulevaisuudessa pieni trendi-ilmiö. Ulosteet ovat niin ravinteikkaita, että silkkaa haaskausta kuljettaa mineraalit jätevedenpuhdistamolle. Puhdistamojen lietettä käytettäneen jotenkin hyödyksi, mutta olisi järkevämpää kompostoida jäte (ulosteet) siellä missä ne tuotetaankin. Kotipihalla. Miksi tekninen kehitys ei ole ratkaissut tätä ongelmaa - että lämpiminä kesäkuukausina, jolloin luonnon pieneliöstö työskentelee ahkerasti, ei kompostoida kaikkea mahdollista? Ulosteiden kompostoinnin lisäksi meiltä puuttuu itseasiassa myös pomminvarmat ja edulliset jokakodin talousjätekompostorit. Teollisuus valmistaa kaikenlaista, mutta minun mielestäni valtio ei ole tajunnut kompostoinnin merkitystä jätehuollossa. Mielestäni on hulluutta esimerkiksi lajitella kompostoituvia jätteitä jätekuljetukseen silloin, kun talon pihamaalla on riittävästi tilaa hoitaa ihan omaa, talokohtaista tai talojen yhteistä kompostoria.

Insinööreiltä, biologeilta ja puutarhureilta vaadittaisiin nyt tuotekehitystä. Kehittäkää halpa ja järkevä kompostointimenetelmä talousjätteille, sellaista ei näköjään vielä ole koska niin moni talous ei vielä kompostoi. Ja kehittäkää ulkohuusseja, jotka ovat hajuttomia ja somia pihan kaunistuksia eli pieniä ja tehokkaita mullantuottolaitoksia.

Ulkohuussi on saanut huonon leiman esimerkiksi siksi, että sen tyhjentäminen haisee niin päällekäyvästi. Tekniikan pitäisi ratkaista helposti jätteen tyhjennyskin. Ja varmistaa se, että kompostoituminen on varmasti käynnissä jo ennen tyhjentämistä.

Ulkohuussi kannustaa hiukan tarkastelemaan naisten kuukautissuojia ihan uudesta näkökulmasta. Ekologisuus kun ei ole ollut niissä valttia, ensimmäiset ekositeet ja muut ratkaisut ovat tulleet ihan äskettäin suuremmankin yleisön tietoon. Kasaan ei voi heittää muovia eikä sinne ehkä kannata viskata hitaammin lahoavaa puuvillaakaan - joskin uskoisin että pelkästä puuvillasta valmistetut tamponit lahoavat siellä nopeasti.

Ongelman aiheuttaa myös käsi- ja alapäähygienia, jota varten varmasti löytyy puhdistusvälineitä, vaikka juoksevaa vettä ei voitaisikaan käyttää.

Oikeasti kompostoinnissa on kyse niin yksinkertaisista toiminnoista, että jätekasa tontin nurkalla on ihan hyvä ratkaisu. Minun tunkiostani puuttuu vielä kehikko ympäriltä, mutta kasan vilkas pöhinä herättää minussa aina lämpimiä tunteita epämääräistä kekoa kohtaan. Vien sinne kaiken maatuvan jätteen, ja muokkaan ainesta pihamaan jätteillä kuten maahan varisseilla lehdillä, ruoholla ja korsilla. Se on täysin hajuton, kun taas astiaan kerättynä hajuongelma uhkaa herkemmin. Hapen pitää siis päästä jätteen sekaan, jotta palaminen tapahtuu. Talveksi olisi saatava jokin lämpöeristetty systeemi, jotta pieneliöstö pysyy hengissä ja jätteet pienenevät murto-osaan muuttuessaan mullaksi.

Meillä on annettu miehille ohje, että pissalla pitäisi sitten käydä pihalla, aivan sama lopulta minne suihkuttaa, mutta esimerkiksi komposti rakastaa virtsan ureaa. Ureaa voi ostaa kaupastakin ja lisätä sitä omaan pikku tunkioon.

Puutarha ja maanviljelys tarvitsevat ehdottomasti muutakin kuin teollisia lannoitteita. Peruslannoitteiden pitäisi olla tuhka ja kompostimulta. Teollisuuden valmistamassa lannoitteessa on vain pariakymmentä alkuainetta, monissa laaduissa aineita on vielä vähemmänkin. "Puutarhan keväässä" on muistaakseni noin 20 ja "puutarhan kesässä" vain kymmenen. Se kuulostaa tosi kurjalta, kun kasvien käytössä pitäisi olla kaikki kaikki ne samat aineet mistä elolliset ovat rakentuneet.

Viljelen paljon keittiössä tiskialtaan reunamillakin. Uusin löytöni idätettävistä siemenistä on quinoa, joka on vähän valjun makuinen (mauton), mutta ihan kelvollista syötävää.

1 kommentti:

Panu kirjoitti...

Nyt kun on kesä, haaveilen päivittäin ulkohuussista.

Jokaisen haaveet ovat tietysti hänen omalla tasollaan.