maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Naiset pitävät miehet sukupuolensa vankilassa

Eroperheiden ongelmia tarkasteltaessa keskustelua sävyttää vahvasti kulttuuriset syvärakenteet, eli kaikkialla muuallakin elämässämme toteuttamamme normit ja siten meille syötetyt uskomukset.

Aivan käsittämättömäksi keskustelu menee silloin, kun sukupuolirakenteet pöydälle nostavaa aletaan syyttää sukupuolifanaatikoksi ja niihin jumiutuneeksi, vaikka nimenomaan tiedostamattomien itsestäänselvyyksien eli normien toteuttajat ovat juuri niitä sukupuoleensa ja sukupuolittuneeseen kulttuuriin liimautuneita. Siksi väitän, että nimenomaa isiä puolustavat naiset ovat täysin sukupuolinormien hallitsemia ja siten propagoivat kaikkialla sukupuolittuneisuuden puolesta.

Sukupuoliroolit tiedostava taas haluaa laimentaa rooleja ja vapautua niistä. Kuten vaikkapa feministit. Sukupuoli ei saa vankila kenellekään, ei isille eikä miehillekään.

On hämmentävää, kuinka vankasti esimerkiksi sukupuolirooleihin liittyvät luutumat hallitsevat ajatteluamme. Olemme niin sokeutuneita näille arjen itsestäänselvyyksille, että luutumat esiin nostava kriitikko halutaan ampua heti alas esimerkiksi siksi, että kriitikko tulee "sorsineeksi" miessukupuolta. Naiset ovat ällistyttävän hanakoita puolustamaan miesten oikeutta toimia kuten he tähänkin saakka normien mukaan toimivat. Naiset ovat niin täydellisesti omaksuneet kannattelijan ja tunneilmaston rakentajan roolin, että he eivät näe mitä ja ketä he siinä palvelevat. Naisten mielestä miesten arvosteleminen on yksinkertaisesti väärin kohdistettua kritiikkiä. Yhä vieläkin löytyy naisia, jotka eivät kunnolla tunnusta esimerkiksi sukupuolten välisiä palkkaeroja, naisten vaikeuksia edetä urallaan työelämässä tai naisten vaikeuksia kaikesta vanhemmuudesta vastuussaolevana.

Minä olen sitä mieltä, että vanhustenhoito on Suomessa päästetty rappeutumaan siksi, koska vanhusten hoivaamisen katsotaan kuuluvan yksinomaan naisille. Ja vieläpä siten, että oikea ja kunnon nainen tekee se kotioloissa, esimerkiksi pikkuisen omaishoitotuen avulla. Naisten työt ovat yksinkertaisesti niin huonosti arvostettuja, että nimenomaan naishoivaajien vuoksi vanhukset märkänevät vaippoihin. Jännittävää on, että naisten töitä aliarvostavat samalla lailla niin miehet kuin NAISETKIN. Vanhustenhuolto on esimerkki siitä miten käy kun itsestäänselvyyksiä (vahingollisia normeja) ei tarkastella kriittisesti ja miten naiset itsekin ovat olleet tosiasiassa laulamassa juuri niitä lauluja, joita valtaeliitti (miehet) meille kulttuurin syvärakenteissa opettavat.

Eroperheitä koskevassa keskustelussa tökkää silmään sellainen lähtökohta, että naiset kyllä puhuvat isän tärkeydestä perheessä, mutta oikeasti lasten isättömyyttä ei olla sitten enää halukkaita tunnustamaan. Sehän olisi jotenkin julmaa miehiä kohtaan, viis siitä että itse isättömyys on julmaa lapsia kohtaan. Minusta on nähtävissä, että naiset jopa pehmentelevät miesten (isien) virheitä ja vinoutunutta isäkulttuuria, ja siten selittävät todellisuutta ihan toiseksi kuin oikeasti on. Isien virheet ovat naisille siis tabu. Kun tabuja ruokitaan ja viljellään, on varmaa että yksikään peili ei voi enää heijastaa tällaista todellisuutta, vaan se on ainoastaan miesten virheiden pehmentelyyn rakennettu konstruktio, oma maailmansa, joka ei kohtaa elämämme realiteetteja. Jaksan aina ihmetellä suuresti sitä, että naiset koettavat kääntää miesten virheet ikäänkuin naisten ja peräti lasten virheiksi.

Olen ennenkin moittinut tällaisesta selittelystä Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liiton puheenjohtajaa Bodil Rosengreniä ja moitin nyt tässäkin. Rosengrenin vika on melkein täydellinen sokeus yhteiskunnallisten rakenteiden edessä. Ei todellakaan riitä, että tuntee papukaijamaisesti lakipykälät, vaan on nähtävä miten lakipykälät ovat syntyneet. Eroperheiden hylkiöt eli isät ja heidän lapsensa eivät halunne kuulla Rosengrenin suusta mitä laki sanoo, se tieto löytyy kaikkialta muualtakin. Sen sijaan lapsettomat isät ja isättömät lapset tahtoisivat kuulla mistä kaikki nämä ongelmat johtuvat.

Pintarakenteita eli vaikkapa lain kirjainta tutkiva ei pysty tarjoamaan muuta kuin kehäpäätelmiä - ja niitähän ei huolita edes approbatur-tasoisiin opinnäytteisiin.

1 kommentti:

Miss Foxy kirjoitti...

"Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan"

http://www.bookplus.fi/
product.php?isbn=9511206400&

kiitos kirpeästä kirjoituksesta. niin se vaan usein *menee* edelleen, että naisten puolelle asettumalla *asettuu* miehiä vastaan. ja eihän nyt niin tosinainen asetu!