torstaina, toukokuuta 11, 2006

Tupakka torjuu raskasta äitiyttä

Hannu Vierolan kirjoittama kirja Pysy nuorena - elä kauemmin. Tyttöjen ja naisten tupakkakirja (Tietosanoma, 2006) on aivan loistava tietokirja, luulenpa että se nousee vielä Tieto-Finlandia -ehdokkaiden joukkoon.

Tämä tietopaketti on paljon tanakampi ja antoisampi kuin kansi ja kirjan nimi antavat ymmärtää. Tärkeän sisällön lanseerauksessa on mennyt jokin pieleen. Kansi punaisine sydämineen saattaa tietysti olla graafisesti tehokas ja selkeä, mutta täysin väärä nimi vie ajatukset jonnekin tyttöjen elämäntaito-oppaaseen. Kirja on paljon enemmän kuin sitä, itseasiassa hyvin tyypillinen ja perusteellinen yleistietoteos tupakoinnin vaaroista. Minusta kirjaa markkinoidaan hölmösti tietylle hyvin kapealle kohderyhmälle eli tytöille. Teoshan kertoo aivan upeasti esimerkiksi tupakkateollisuuden kieroilusta kansainvälisillä pelikentillä ja terveyden hoidosta yleensä!

Minusta terveydenhoito onkin aivan se ensimmäinen lähtökohta, kun ihminen alkaa rakentaa itsestään vahvempaa persoonaa ja energisempää toimijaa joka kantaa vastuun itsestään ja ympäristöstään. Mikään hyvän tuulen ja luoksetulevan palveluhengen seminaari työpaikalla sillöin tällöin ei lataa ihmiseen sellaista kasvun halua kuin hyvä fyysinen kunto, joka on paljolti yksinkertaisesti hyvin viritettyä kehon terveyttä. Terveet elämäntavat antavat ihmiselle voimaa ottaa kantaa ja ilmaista mielipiteensä - tavallaan terveyden vaaliminenkin politisoi ihmisen. (Olen aina ihmetellyt ihmisiä, jotka sanovat etteivät ole kiinnostuneita politiikasta, ja suhtautuvat siihen jotenkin kauhistellen. Politiikka on jotain paljon suurempaa, yleispätevämpää ja päämäärätietosempaa kuin eduskunnassa käyty vaimea paina nappia -äänestys. Politiikkaa ei ole myöskään vielä se, että äänestää valtiollisissa vaaleissa.)

Sukupuoli on naiselle paljon heikompi lähtökohta kuin miehelle. Mies saa sukupuolensa vuoksi paremman lähtöalustan. Yhteiskunnasta ei juuri löydy tilaa ja toimintaympäristöä, jossa miehen asiat on rakenteellisesti huonommin kuin naisella. Olen kyllä lukenut miesten esittämiä väitteitä missä he kohtaavat sortoa. Eräs tällainen uusi väite on, että naiset ovat väkivaltaisempia kuin yleinen keskustelu antaa ymmärtää. Excuse me. Tuolle väitteelle ei löydy mitään todisteita, vaikka asiaa lähestyttäisiin siten, että miehet jättävät ilmoittamatta naisten tekemiä pahoinpitelyitä. (En muuten käsitä miksi jättäisivät ilmoittamatta - ainakaan heidän ilmotuskynnyksensä ei voi mitenkään olla niin korkea kuin raiskatuiksi tulleilla naisilla. Raiskaukset ovat selvimmin rikoksia, joissa uhri jättää tekemättä rikosilmoituksen.) Eräs "todiste" miesten sorrosta miesten mukaan myös se, että miehet kuolevat nuorempina. No tässä voi olla vihdoinkin paljon sitä kuuluisaa biologiaa mukana - luontohan järjestää että poikia syntyy enemmän kuin naisia. Mutta Hannu Vierolan tupakkakirjassa törmäsin sellaiseen mielenkiintoiseen tietoon, että tupakointi lyhentää naisten elinikää "vain" 7-8 vuotta, miesten peräti kymmenen vuotta. Edes tupakka ei kohtele miehiä samoin kuin naisia. Mitkä kaikki miesten oman elinpiirin tekijät voimistavat tupakoinninkin vaikutukset tuollaisiksi? Ehkä syytä voidaan hakea miehistä itsestään, ei esimerkiksi naisista tai heidän tavastaan tupakoida. Naisethan näyttävät osaavat tuon homman paremmin, tehdä sen itseään paremmin säästäen.

Naisten "seksikkyyden" (voidaan tulkita myös tiettynä itsetuntoisena läsnäolemisena, viihtymisenä oman itsensä kanssa) ylläpidon ongelmana on äitiyden liittäminen kaikkeen ulkoiseen näyttävyyteen, imagoon, suorittamiseen ja henkiseen rakennustyöhön (jota muuten esimerkiksi tällainen blogin kirjoittaminen kaikkine filosofointeineen on). Naiseuden ongelma on se, että se rakentuu lähes yksinomaan äitiydelle, kun mieheys taas on jotain ihan muuta kuin isyyttä. Seksikkään naisen on siis irrotettava itsensä tietoisesti pois äitiydestä, vaikka hän äiti olisikin. Mies sen sijaan ei koskaan ole lähtökohtaisesti isä, joten hänen ei tällaista irroittautumistyötä tarvitse tehdä. Miehekkyyshän on nimenomaan kaikkea sellaista mikä on jopa pahasti ristiriidassa isyyden kanssa. Äitiys on siksi tavallaan luovuttamista, antautumista vaarattomaksi patriarkaatin osaseksi, luotettavaksi ja hiljaisesti palvelijaksi. Nainen on niin selkeästi vastuutettu lapsistaan, että hän nurkumatta uhraa voimansa ja aikansa lapsilleen - ja saman logiikan mukaan myös muuhun hoivatyöhön yhteiskunnassa.

Minusta Hannu Vierola on oivaltanut yhteiskunnan rakenteista jotain äärettömän syvällistä, kun hän on kohdistanut upean kirjansa nuorille naisille. (Mutta olen vieläkin sitä mieltä, että väärin kohdistettu, toki nuorista naisista pitää puhua, mutta näin hienoa kirjaa ei pitäisi "tuhlata" heille.) Nuorten naisten lisääntynyt tupakointi on minusta merkki siitä, että äitiyden ja naiseuden välillä on vakava ristiriita, tupakoiva nuori nainen itseasiassa kapinoi julmasti leimaamaa äitimyyttiä vastaan. Lapsille ja koko äitiydelle vaarallinen tupakka erottaa hänen siitä rumasta ja elähtäneestä tantasta, jonka ääni on vaimennettu ja jonka kaiken energian oletetaan suuntautuvan lapsiinsa.

Tupakoinnin sijaan voi valita toisen, ihan päinvastaisen tien. Mielestäni älykäs ja kehoa kuunteleva ruumiinkulttuuri, kehonhoito, auttaa naista pyristelemään irti heikentävästä ja ahdistavasta äitileimasta. Minusta on äitiys on politisoitunut sellaisten umpikonservatiivisten äänien pelikentäksi, että minä olen mielelläni julistamassa että äitiys sucks, äitiys on ihan dorkaa - vaikka lapsen vanhempana oleminen onkin ihan mukavaa.

Urheilullinen keho on seksikäs. Tarpeen on myös kaikki muu ulkonäönhoito. Seksikkyyden vaaliminen saattaa olla feministisenä teemana itseasiassa moniulotteisempi kuin tullaan ajatelleeksi. Ensinnäkin, naisten ei pidä määritellä seksikkyyttä ei enää miehen katseen kautta, vaan yleisöä voidaan ajatella sukupuolettomana. Naisen seksikkyys naisen silmin on minusta urheilullisuutta ja elinvoimaa - jota se on varmasti lopulta myös miehen katsetta ajateltuna. Seksikkyyden määritelmää on pyrittävä itse rakentamaan ja laajentamaan. Vielä nykyisinkin naisen seksikkyydelle on varattu iso tila alueella, jossa nainen on avuton, tyhmä (=blondi), hänellä ei ole voimaa eikä lihaksia. Me ihmiset olemme avuttomia jo ihan luonnostaan, minusta sitä ei tarvitse enää erikseen korostaa.

Olen alkanut koko ajan enemmän arvostaa Lenita Airistoa, joka ajattelijana jää kieltämättä varsin pinnalliseksi (hänen kirjansakin ovat pääosin melko onnettomia tekeleitä, sellainen asiaan porautuminen ja asioiden uudelleen jäsentäminen puuttuvat), mutta hän on eräs eniten ihailemiani naisia. Aivan ansiosta. Hän on laajentanut seksikkyyden käsitettä hyvin hedelmällisesti, hän on Suomessa ehkä tärkein "seksikkyyden" muokkaaja ja termin aukaisija. Hän ei varmastikaan ole kovin urheilullinen, mutta äärettömän huoliteltu ja tyylikäs aina. Hyvä ulkonäkö antaa tilaa upealle esiintymiselle ja vankalle itsetunnolle. Lenita on tämän maan räväkimpiä mielipiteiden laukojia, vaikka selvästi edustaakin hillittyä ja charmanttia porvaristoa. Lenitan seksikkyys ei ole ruumiinosien paljastelua, vaan sitä purevaa havainnointikykyä ja ryhdikkäänä mielipiteiden takana seisomista. (Luonnollista on, että tämän vuoksi pidän seksikkäänä Pentti Linkolaa ja Hannu Taanilaa - ja Taanila on muuten Lenitan vanha läppä- ja väittelykumppani.)

Tyttöjen tupakointi vähenee parhaiten siten, että naiset saavat laajemman henkisen liikkumatilan. Lenita Airistokin on näyttämässä siinä tytöille tietä. Äitiyden myytit, jotka kahlitsevat naisen, on yksinkertaisesti kitkettävä ja kärrättävä kottikärryllä kompostiin. Nainen ei voi hyvin näiden myyttien rehottaessa ja niiden kestolannoituksen jatkuessa.

1 kommentti:

Panu kirjoitti...

Tyttöjen tupakointi vähenee parhaiten siten, että naiset saavat laajemman henkisen liikkumatilan.

Olet aivan oikeassa! Naisten on saatava henkistä liikkumatilaa, jota sinunlaisesi totalitaariset femakkodogmaatikot eivät heille anna. Nuorten naisten tupakointi on seurausta siitä, että sinunlaisesi ovat aivopesseet heidät kuvittelemaan tupakanpolton olevan kapinaa perinteistä naisenroolia vastaan (ja kukaanhan heistä ei uskalla kyseenalaistaa sinunlaistesi pomottajien ja komentoorien käsityksiä siitä, mikä on perinteinen naisenrooli ja miksi sitä vastaan kuuluu kapinoida). Kun feminismi väistyy, kansanterveyskin paranee.