keskiviikkona, heinäkuuta 26, 2006

Äitimaanikko Tastula

Nyt kun tässä on kirjoitettava nopeasti, tartun siis lyhyesti tyhjennettävään aiheeseen.

Olen ennenkin ihmetellyt tv-toimittaja Maarit Tastulan tapaa puhua vanhemmuudesta. Hän viljelee huolettomasti ääretöntä äitikeskeistä ajattelua, jossa vanhemmuudessa toimijana ja vaikuttajana on vain se toinen osapuoli, äiti. Ja tämä hänen äitinsä ei todennäköisesti ole mikään nainen, vaan enemmänkin totuttuun ajattelutapaan vain se vastapuoli miehelle. Oletan, että vanhemmuuden äärimmäinen dikotomia näkyy ja kuuluu Tastulan ajattelussa vanhemmuuden jakautumisen lisäksi myös sukupuolisessa kategorisoinnissa. Tarkoitan, että hän ajattelemattomuuttaan suostuu putoamaan tällaisiin juoksuhautoihin, sovinnaiseen ja normatiiviseen ajatteluun, jolla ei ole mitään tekemistä tiedostamisen ja järkeistämisen kanssa.

Tv:ssä lähetettiin uusintana 18.7.2006 Punainen lanka -ohjelma, jossa Tastula haastatteli lastenpsykiatri Jukka Mäkelää. Hän kertoi pikkulapsen kehityksestä ja kuinka se helposti häiriintyy. Äitejä kruunattiin jälleen vallankäyttäjinä etenkin Tastulan puheessa. Mäkeläkin yhtyi keskustelukumppaninsa diskurssiin. Mäkelä kertoi paljon siitä, kuinka äidin kasvot ja ilmeet ovat lapselle tärkeitä. Joo, tämä vielä menettelee, vaikka tuskin tuossakaan sukupuoli lopulta lapselle mitään merkitsee. Mutta sitten Mäkelä kertoi häiriintyneestä lapsesta, joka oli lasi-ikkunan takana tutkittavana, tutkijan ja terapeutin kanssa. Tyttö hymyili siellä elämänsä ensimmäisen kerran. Miten Tastula kysyi miten vanhemmat reagoivat asiaan - hymyhän ei tullut suorassa vuorovaikutuksessa vanhempien kanssa? - Tietysti Tastula kysäisi miten ÄITI siellä lasiseinän takana suhtautui, vaikka tuossakin tilanteessa sukupuoli on täysin merkityksetön asia - äitihän ei ollut edes lapsen näkyvillä.

3 kommenttia:

Kookos kirjoitti...

Moikka, ystäväinen!

Kirjoitin aikoinaan ohjelmasta, kun se tuli ekaa kertaa:

http://kookos.blogspot.com/2004/12/badmotherblog.html

Muistan, että ahdistuin silloin aivan julmetusti. Vakuutuin siitä, että kaikki, aivan kaikki, oli mennyt pieleen. Mäkelän rauhallinen ja vakuuttava hahmo vaikuttivat, ei niinkään Tastula.

Nyt katsoin ohjelman uudelleen ja ecce: koin sen ennemminkin äitiyttäni tukevana ja ratkaisujani vahvistavana kuin syyllisyyttäni alleviivaavana! Niin vaan on Kookoksesta kasvanut ihan kelpo äiti!

Onpa huojentavaa seurata omia elämänvaiheitaan ja huomata kehitystä taantuman sijasta.

Anonyymi kirjoitti...

What a great site »

Anonyymi kirjoitti...

Looking for information and found it at this great site... Kids financial planning cholesterol good reading payday loan online dvd power player single bar driveway gate