torstaina, heinäkuuta 27, 2006

Naiset haluavat olla miehiä

Naiset tahtovat olla miehiä.

Naisten puheääni on madaltunut tämänpäiväisten Ylen radiouutisten mukaan puoli sävelaskelta. Uusi uutinen tämä ei ole, siitä on puhuttu viime vuosina aiemminkin, mutta naisten puhetavan muutoksiin se ei ole johtanut. Naiset yhä ajattelevat itsestäänselvyytenä, että on hienoa puhua mahdollisimman matalalta, mieluusti tummana soivalla äänellä. Se vakuuttaa kuulijat. Vain miehisesti puhuva on uskottava, naisen äänellä puhuva on jotain muuta.

Suomessa on vain yksi luonnollisesti puhuva nainen, ja se on Lenita Airisto. Häntä olen kiitellyt tästä ominaisuudesta ennenkin. Hän ei ole madaltanut ääntään Margaret Thatcherin tyyliin, vaan seikkailee naisen asein miesten maailmassa. On silkkaa kulttuurista oppimista mitä ihminen pitää uskottavana ja kuuntelemisen arvoisena tapana puhua. Lenita Airisto panostaa kaikkeen muuhun esittämiseen ja esiintymiseen puheäänen möreyttämisen sijaan. Se vaatii varmasti enemmän luovuutta ja rohkeutta kuin silkka miehisen äänenkorkeuden matkiminen.

Kun naiset kerran ovat suorastaan massaliikkeenä valmiita ilman sen kummempaa tiedostamista ja kuin itsestäänselvyytenä matkimaan miehiä puheäänen madaltamisessa, niin mihinkähän kaikkeen naiset yleiskulttuurissa ovatkaan valmiita miehisiä rakenteita miellyttääkseen? Naiset kun ovat huomaattaan lähteneet mukaan tällaiseenkin ihmiskokeeseen. Tapa puhua on kuitenkin erittäin henkilökohtainen asia ja koetaan varmasti myös yksilön "aidoksi" valintatilanteeksi, sillä sen oletaan kuvastavan yksilön ainutlaatuisia fyysisiä ominaisuuksia.

Laumasieluja me olemme näköjään tässäkin asiassa, joka pureutuu syvälle ihmisen, siis yksilön, itseilmaisuun, ilmaisun ja sananvapauteen.

1 kommentti:

Panu kirjoitti...

"Suomessa on vain yksi luonnollisesti puhuva nainen, ja se on Lenita Airisto."

Eli siis Lenitan "äärioikeistolaiseksi ulkomuseoksi" (Kulttuurivihkot) kutsutut mielipiteet eivät ole tärkeitä. Tärkeää on vain se, mitä Lenita edustaa naismystiikan kannalta.