perjantaina, elokuuta 04, 2006

Mies saalistaa naista pyyntikulttuurissa

Lappilaisuus alkaa varmasti menettää romanttista erityisyyttään, hurmoksellista individualistisuuttaan, mutta vielä on paljon maakunnan ominaispiirteitä jäljellä. Eräs yhä hyvin kantava paikallisen arkielämän piirre on pyyntikulttuuri. Nainen on lappilaiselle miehelle palkinto onnistuneesta pyynnistä. Nainen tiedostaa asemansa saaliina, mikä tekee asetelmasta monimutkaisuudessaan kiinnostavan. Nainen voi halutessaan virittää itse sitä "ansaa" jonka mies on hänelle rakentanut.

Pyyntikulttuurin tuote on myös se, että lapset ymmärretään Lapissa enemmän "poikueena" kuin ehkä muualla Suomessa. Pariskunta ajattelee lapsiaan selkeämmin itsenäisenä yksikkönä, ei ehkä niin että pärjäisivät paremmin yksin kuin etelän lapset, vaan että lapset ovat biologian määräämä tosiasia. Lapin lapset ovat siten enemmän luomulapsia, eivät vängällä ja vaivalla "suunniteltuja", vaikka ehkäisy olisikin tarkoituksella jätetty pois.

Minusta nämä pyyntikulttuurin vaikutukset perhe-elämään ovat pelkästään myönteisiä. Kovin tarkastihan niitä varmasti on vaikea tarkastella. Mutta tapa ajatella lohduttavan ja lohdullisen biologian avulla asioita tekee maailmasta lempeämmän - vaikka luonto on dramaattisista säännöistään ja laeistaan tunnettu. Tarkoitan sitä, että pyyntikulttuuri on tapa etäännyttää itsensä kauemmas ahdistavasta ihmis- ja sivistyskulttuurista, jossa perhekäsitykset ja sukupuoliroolit ovat useimmiten pelkästään outoja.

Lapin ja Pohjois-Norjankin kalottikiertue on parhaillaan käynnissä. Siitä enemmän poikani Tuukan blogissa.

Kaikki on muuten ok, kunhan vain varoo maanteillä thaimaalaisia ja ukrainalaisia marjanpoimijoita, jotka törmäilevät liikenteessä ja kairoissa resuilla autoillaan. Autojen laadusta he voivat syyttää pelkästään suomalaisia isäntiään. Isännille kun kuuluu kelvanneen esimerkiksi kaikki pahimmat pelkosenniemeläiset lintat, joista ei koskaan tiedä pääseekö koskaan perille asti. Ulkomaalaiset poimijat ovat olleet täällä poliisiratsioiden vakioravintoa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Excellent, love it!
» »