maanantaina, syyskuuta 04, 2006

Kuka pelkää Paulaa?

Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Paula Björkqvistin aviomies lienee kuunnellut kauhusta ja kiukusta väristen Paula Koivuniemen "kesähittiä Kuka pelkää Paulaa". Mies tappoi vaimonsa heidän kodissaan heinäkuussa.

Spekuloidaan vähän. Tappoyötä edeltäneenä iltana Paulan isä oli ollut käymässä tyttärensä luona, ja he ovat saattaneet huvitella ajatuksella, että Paula voisi ottaa hittibiisin omaan vaalikampanjansaansa. Hän oli jo aloittanut valmistelut päästäkseen Keski-Suomen kansanedustajaksi ensi kevään parlamenttivaaleissa.

Muistelen, että Koivuniemen laulua on syytetty joskus ihan oikeastikin innoituksesta naistappoon. Silloin 1980-luvulla kyseessä oli kappale "Aikuinen nainen". Itsetietoinen laulu, jossa kerrotaan naisesta joka raivaa itse oman tilansa eikä kysele siihen lupaa ympäristöltään, oli innoittanut (tai mieshän voisi todeta tähän että suorastaan "pakottanut") jotakin äijää purkamaan kaunaansa.

Mielestäni Kuka pelkää Paulaa -kappale on hengeltään hyvin samanlainen Aikuisen naisen kanssa, tämä uudempi hitti on vain iloittelevampi, hassuttelevampi, eikä niin pohdiskeleva kuin Aikuinen nainen. Kesähitin tyyli voi olla kepeydessään naisia pelkäävien miesten mielestä lisämiinus, sillä voiko mikään olla uhkaavampaa kuin tyylikäs ja älykäs itseironia. Se kun on todiste siitä, että ihminen osaa katsella maailmaa itsensä ulkopuolelle asettuen - ja sieltä sitten näkee paljon, enemmän kuin ihmisen litistäjät ja latistajat tahtoisivat.

Pitäisikö naisten laulamien kappaleiden sanoituksia alkaa sensuroida? Nyky-yhteiskunta ei toimi noin, vaan siten että naiset ryhtyvät innokkaasti siloittelemaan ja pehmentelemään laulun sanomaa mieskuulijoille. Naiset näkevät vaivaa, että he selittelevät tekstin sisällön ja ideologian sellaiseksi, että miesten on se helpompi niellä. Samalla naiset tuntevat jälleen suorittavansa hoivavastuutaan, johon kuuluu ydinasiana se, että naiseus ei saa kuulostaa ja tuntua uhkaavalta miesten mielissä.

Kuka pelkää Paulaa -biisin on sanoittanut mieskaksikko Mika Toivanen ja Ilkka Vainio. Heitä ei tietenkään kannata hirttosilmukkaan nostaa, jos Paula Björkqvistin mies on miehille tyypillisen itseterapian mallin mukaisesti tehnyt taas yhden naistapon. Ja biisihän on kiva ralli: vetäisin yhtäläisyyksiä jopa tiettyyn lappilaiseen suurpiirteisyyteen ja itsetietoisuuteen. Lappilainen kun ei pyytele vikojaan anteeksi eikä jää niitä surkuttelemaan. Toivasen vaimo (?) on tangoprisenssa Susanna Heikki, kotoisin Nuuskakairasta Kolarin Vaattojärveltä.

PS. Pikku kapina ja oikeutettu narina tekee arjesta mielenkiintoisen. Mikään ei ole helpompaa kuin pöhöttyneen kirkon paiseiden rikkisohiminen. Kirjoitan nopeasta asioinnistani Jämsänkosken seurakunnan kirkkoherranvirastossa poikani Tuukan blogissa. Kelpo seurakuntalainen kestää mitä vain - onhan lopulta luvassa palkkio taivasosuutena kuoleman jälkeen.


1 kommentti:

Panu kirjoitti...

Paula Björkqvistin mies on miehille tyypillisen itseterapian mallin mukaisesti tehnyt taas yhden naistapon.

Hakeudu hoitoon.