tiistaina, syyskuuta 05, 2006

Turha syyttää feministejä!

Monet asiat selviävät vasta sitten, kun ne asetetaan päälaelleen. Tarkastelunäkökulma on asetettava päinvastaiseksi. Yllätys ja ihme tällaisessa tarkastelussa on, että se tuottaa helpommin ja selvänäköisemmän vastauksen käsiteltävään ongelmaan, kuin totunnainen vinkkeli.

Feminismi on eräs tällainen näkökulman vaihdosta hyötyvä asia. Feminismistä kun on vaikea hahmottaa sitä miksi tätä ihmisoikeuksia ajavaa ja rakenteellista epätasa-arvoa vastustavaa liikettä mitätöidään ja vastustetaan. Mediatutkija Kaarina Hazard totesi ihmetellen sunnuntaisessa (tv-1, 3.9.2006) Arto Nyberg -ohjelman haastattelussa, että feminismillä on Suomessa niin huono kaiku. Hänen mielestään ilmiö, feminismin vastustus siis, tarjoaisi jollekin hyvän väitöskirjan aiheen.

Olen sitä mieltä, että tosiasiassa feminismin vastustajat tulevat rinnastaneeksi feministit liian kireälle papiljottinsa rullanneisiin konservatiivirouviin, noihin normipelleihin jotka sapekkaasti pitävät kiinni sukupuolirooleista. Sukupuoliroolien puolustukseksi kun heidän mielestään riittää se, että ne ovat nykymuodossaan olemassa, ovat siis kehityksensä tässä vaiheessa. Konservatiivien yhteiskunnallisen ajattelun mukaan kehityksen voisi pysäyttää juuri tähän paikkaan mihin olemme tähän mennessä sattuneet yltämään. Tuossa on minusta konservatismin ydin: näköalattomuus.

Kun ajatellaan filosofisesti, ympäri mennään ja yhteen tullaan. Se tarkoittaa sitä, että äärimmäisimmät vastakohdat lopulta kohtaavat toisensa. Näin käy feminismin vastustajien mielikuvissakin. He poimivat itseasiassa pahimpien konservatiivien ja sukupuoliroolien pönkittäjien eli establishmentin piirteitä ja liittävät ne feministeihin. Feminismiä vastustavat (miehet) kun tosiasiassa pitävät kaikkein vaarallisimpana juuri näitä konservatiivirouvia, jotka hillityn hallitusti tukahduttavat todelliset tarpeensa ja huomionsa epäkohdista. Feminismin vastustajat luulevat, että feministit saavat voimansa tällaisesta tukahdetusta paineesta. Minä väitän, että yhteiskunnallisista epäkohdista aiheutuvat paine on todellista keitosta ja kiehuntaa näissä konservatiivirouvissa - feministit sen sijaan ovat jo oivaltaneet miten tätä painetta hallitusti ja hillitysti puretaan.

Miesten ja mieshegemonian pönkittäjien on syytäkin pelätä "hyvinvoivia" ja "naisellisia" konservatiivirouvia, jota ihmistyyppiä esiintyy kaikissa ikäluokissa. En ole siis esittämässä tässä mitään erityistä sukupolvianalyysiä. Nämä rouvat ovat aidosti raivoissaan, feministit ovat säyseitä ja kehrääviä kissimirrejä heidän rinnallaan.

Miehet ja feminismin vastustajat oivaltavat, että naisilla on tällaista purkautumista odottavaa painetta, mutta koettavat feminismin vastustamisen avulla siirtää ongelman feministeihin. He kun ovat helpompi maali kuin ne aidosti kärsivät naiset. Feministithän eivät enää ole todellisia kärsijöitä, vaan he ovat jo siirtyneet subjektiivisesta ongelmien kokemisesta objektiiviseen ongelmien ratkaisemiseen.

Ei kommentteja: