perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Halpa nainen Virosta

Anu Saagim lausui eilisen iltapäivälehden (Ilta-Sanomat vai Iltalehti?) haastattelussa jotenkin siihen tyyliin, että suomalaiset naiset ovat niin tolloja, etteivät he tajua mitä heidän miehensä puuhaavat Tallinnassa.

Heh.

Ongelma ei mielestäni ole suomalaisten naisten hyväuskoisuus ja typeryys, vaan virolaisista naisista luotu stereotypia, jonka mukaan virolainen nainen alkaa kiireesti myydä itseään helposti ja halvalla, kunhan ostaja ilmaantuu. Saagim ei näköjään ole huomannut sitä, että kaikki suomalaiset naiset (ja miehet) osaavat kyllä olettaa että helppoa lihaa on Tallinnassa tarjolla. Tämä ajatus on niin itsestäänselvyys, että siitä ei ilmeisesti sitten vaivauduta suomalaisissa kodeissa, perheissä ja parisuhteissa edes keskustelemaan.

Saagim kertoo haastattelussaan kuin suurena paljastuksena, että Tallinnassa on tarjolla naisia kaikenlaisia kaupallisia naisia, moneen tarpeeseen. Osa on prostituoituja ja osa tykkää muuten liikkua rahakkaan miehen kanssa Tallinnan iltaelämässä. Niin, mitä uutta tuossa oikeastaan on suomalaiselle aviorouvalle, minä ihmettelen. Ja olen havaitsevinani kuinka hitaasti naisten käsitys omasta subjektiviteetista Virossa kehittyy.

Saagim luulee ilmeisesti olevansa vapautunut ja edistyksellinen, kun hän kylvää ja ruokkii iltapäivälehdessä noita jähmettyneitä stereotypioita virolaisesta naisesta. Hän on myös ollut kovin mieltynyt stereotyypittelemään suomalaista naista. Mielestäni Saagim edustaa "vapautuneisuudessaan" olosuhteille alistunutta käsitystä niin virolaisesta naisesta kuin naisesta yleensäkin. Hänen kaavamaisista mielipiteistään paistaa ennen kaikkea alituinen heikko (kansallinen) itsetunto. Hän kärsii yhä alemmuuskompleksista, kun hän elää virolaisena naisena suomalaisten naisten keskuudessa.

Anu Saagim herätti viime vuonna kohun, kun hän moitti suomalaisia naisia seksittömiksi, epänaisellisiksi ja tyylittömiksi. Iltalehden kolumnisti Aarno Laitinen komppasi häntä. Niinpä otin tilanteesta kaiken irti, kun sattumalta juoksulenkillä kohtasin Loka Laitisen, joka talsi raihnaisena pitkin Vironkatua Helsingissä. Seksitön Laitinen maleksi eteenpäin yhtä kiinnostavana kuin betoniporsas, kun minä livistin lihakset vetreinä liukkaasti kohti uusia seikkailuja.

No jaa, jos ihan rehellinen olen, pidän kovasti Loka Laitisesta ilmiönä, kolumnistina ja mielipiteiden laukojana. Olen sitä mieltä, että ihmisen kanssa ei tarvitse olla juuri koskaan ihan tarkalleen samaa mieltä, kun hänen ajattelunsa voi silti olla erittäin kiinnostavaa. Loka Laitinen on ehdottomasti Iltalehden kohokohta.

Laiskimmat suomalaismiehet ostavat naisen motelli Syvälammesta, joka sijaitsee ykköstien eli Helsinki-Turku -tien varrella Suomusjärvellä. Syvälampi saa näköjään toimia miltei kaikessa rauhassa, lopputtomiin. Välillä paikka on suljettu pari päivää, kunnes motelliin saadaan taas nopeasti uusi yrittäjä. Paikassa on jatkuvasti tarjolla valikoima virolaisia ja venäläisiä prostituoituja.

Samalla tavalla, pitkään ja näennäisen rauhassa sai toimia myös hotelli Bonanza, joka kaiken bisnestoiminnan huipentumaksi paloi poroksi.

Ei kommentteja: