torstaina, marraskuuta 23, 2006

Feminismikö uusromantiikkaa?

Kuuntelin yleisimmin suosimaani radioasemaa, Radio Peiliä. Kanavalla lähetetään pelkästään puheohjelmia, samoja joita lähetetään myös Radio Yhdessä ja Radio Suomen, muistaakseni jopa Ylex:n puolella.

Toimittaja Eeva Luotosen Viisasten kerhoon (Radio Peili, 22.11.2006) oli saatu tällä kertaa yksi valopää, kulttuurintutkija Veijo Hietala. Hän viittasi ensin hiukan vaivihkaa siihen, että feminismi edustaa hänen mielestään uusromantiikkaa. Hietalan mukaan feminismi toi ensimmäisenä näkökulmaksi nykyään niin muodikkaan subjektivismin, jolla puhuja/tutkija haluaa kertoa mitä juuri minä tunnen juuri tällä hetkellä.

Hietala muuten itse näyttää uusromanttisesti menninkäiseltä.

Hänen keskustelukumppaninaan studiossa oli opiskelija Vera Saarivuori, joka on perehtynyt tutkielmissaan ohjelman teemaan eli aikuisten leikkimiseen ja leikin kautta haettuun regressioon.

Saarivuori tuntui olevan Hietalan kanssa kovasti eri mieltä feminismin uusromanttisuudesta ja sen päämäärästä kartoittaa nimenomaan subjektiivisia tuntemuksia. Saarivuoren mukaan feminismin näkökulma hakee juuri päinvastaista mitä Veijo Hietala tuli väittäneeksi. Feminismi nimittäin paljastaa puhujan eli vallankäyttäjän, eikä koeta salata sitä objektiivisuuden nimissä.

Feminismin ja naistutkimuksen ansio on, että tietoa ei auktorisoida sumuttamalla vastaanottajaa objektiivisuuden harhalla.

Feminismi paljastaa puhujan sidokset ja sen, että puhuja edustaa vain rajattua ja kahlittua näkökulmaa. Toisin kuin Hietala luulee, feminismi ei pidä subjektiivista totuutta parempana ja suurempana totuutena kuin "objektiivista", vaan se ymmärtää vain "objektiivisena totuutena" pidetyn faktan monet rajoitukset.

Ei kommentteja: