keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Naistappo saa normeista vauhtia

Molemmat iltapäivälehdet ovat kirjoittaneet täksi päiväksi jämsäläisen Paula Björkqvistin surmaa koskevasta oikeudenkäynnistä.

Iltalehti onnistui paremmin, havainnekuvineen kaikkineen. Ilta-Sanomissa tosin oli rikollisten mieltä tuntevien oikeuspsykiatrien kiinnostavia lausuntoja siitä, voiko vaimonsa surmannut aviomies oikeasti olla muistamaton. Psykiatrit arvelevat, että mies ei vain halua muistaa.

Syytetty Jarmo Björkqvist on kommentoinut vuolaasti omaa elämäänsä ja tekoaan. Hänen ajatuksiaan on ollut mielenkiintoista lukea, koska ne peilaavat mielestäni yleisemminkin niitä normeja, joiden mukaan me "kunnolliset" ihmiset elämme, täällä kaltereiden paremmalla puolella.

Naistapot kun saavat voimansa iltapäivälehtienkin mukaan parisuhteen ongelmista, joten jotain on pahasti vialla siinä, mitä normatiivisesti ajatellaan parisuhteen merkityksestä ihmisille. Se on aivan liian hallitsevassa asemassa ihmisen elämän perustana ja muun ihmissuhdeverkoston keskellä.

Elämässä on paljon muutakin tärkeää, aina, myös silloin kun ihmisellä on parisuhde.

Normeilla ohjataan ajattelua tiettyyn suuntaan. Ne luovat odotuksia ja jopa tunnetiloja. Kuuliainen normeihin ja "yhteisiin arvoihin" uskova mies saattaa lopulta tappaa, kun hän riittävästi vain uskoo (normien luomaan) oikeutukseensa.

Ei kommentteja: