keskiviikkona, tammikuuta 03, 2007

Onko naisten päässä ajatuksia?

Rakastan politiikkaa ja politikointia.

Oli ihan pakko tänään mennä kuuntelemaan mitä kansanedustajaehdokas Katja Sorrilla (kesk.) on sanottavanaan. Hän kun näkee vaivaa lähteä ulos toreille seistä töröttämään synkeään loskaan ja räntäsateeseen.

Katja Sorri nimittäin mainosti ehdokkuuttaan maakuntalehti Keskisuomalaisen etukannessa suurella väri-ilmoituksella, joka julkaistiin peittojakeluna jokaiseen kotiin tulleessa numerossa. Täytyy olla kallis ilmoitus, sillä se oli iso ja lehden koko oli pienentynyt vain tabloidiksi. Kannessa oli siis entistä vähemmän tilaa.

Sorri onnistuu vain vahvistamaan rumia käsityksiäni naisten poliittisesta toiminnasta. Ehdokkaiksi asettuneita Tanja Saarelaa (kesk.)ja Maria Guzeninaa (sd) tarkasteltaessa voi syntyä helposti ajatus, että naisen on parasta jutella noin yleisesti kaikenlaisia mukavia ja puhua sen jälkeen sosiaalisektorin asioista - kuten hyvin yleisellä tasolla lapsiperheistä ja tietysti niistä vaipoissaan viruvista vanhuksista.

Sorri edustaa poliittisessa epämääräisyydessään ja täydellisessä mielipiteettömyydessään miltei naisehdokkuuden normatiivisuuden huippua.

Hän oli uhrannut hirveästi kampanjansa mainoseuroja vuoden ensimmäiseen Keskisuomalaiseen, mutta muuten näyttävässä ilmoituksessa ei ollut ainoatakaan mielipidettä, kannanottoa, ideaa, visiota ja poliittista linjausta. Runsas mainosteksti pursusi vain jonkinlaista hämärää ja yleispätevää keskustalaista aatemaailmaa, mutta ei todellakaan mitään sen kummenpaa.

Kävin siksi noutamassa Jämsän torilla "puhuneelta" Sorrilta kampanjalehtisen, koska arvelin poliittisten ajatusten olevan vain harvinaisen lujassa.

En sentään uskonut, että hänellä ei olisi minkäänlaista poliittista ohjelmaa mustaa valkoisella, mutta niin vain oli. Hämmästykseni oli suuri.

Poimin kahvittelupöydältä kaksipuolisen esitteen, jossa kerrotaan aviopuoliso Pietari Sorrista, joka on Peurungan kylpylän asiakkuuspäällikkö, luetellaan mummot ja isomummot asuinpaikkoineen ja viitataan perheen lapsiin. Muu osa lehdykän tekstistä on sellaista ympäripyöreää höttöä, jossa mahdollisille äänestäjille tarjotaan vain samaistumiskohteita (minä olen äiti, minä urheilen...) ja kerrotaan kuinka pätevä Katja Sorri koulutuksensa puolesta on.

Höh. Tämä on aivan hirveää. Minä saan puolen tunnin aikana selville paljon enemmän kapakkapöytäseurueen poliittisista mielipiteistä, ihmisen suurista linjauksista ja taustaideologiasta ja -ihanteista kuin mitä Katja Sorri onnistuu kalliilla kampanjallaan kertomaan.

Juttelin torilla Sorrin kanssa pitkään. Kerroin hänen kampanjointityylinsä kauhistuttavan minua ja sanoin sen vain vahvistavan käsitystäni, että naisten on tosiasiassa parasta olla hiljaa ja noudattaa kuuliaisesti sitä ahdasta normatiivista kaavaa, johon kaikki naispoliitikot halutaan upottaa. Jos naiset tahtovat sitten jostain puhua, sen he voivat tehdä lähinnä vain sosiaaliasioista, ja niistäkin siten että ristiriitoja ei kannata korostaa.

Ringissä ympärillämme seisoskeli ilmeisesti myös puoluesihteeri Jarmo Korhonen, mutta hän oli kyllä niin huomaamaton mies, etten muistanut hänen läsnäoloaan vaikka lehti-ilmoituksessa siitä etukäteen kerrottiin.

Sorri luetteli pyynnöstäni kolme tärkeintä asiaa, jotka hän tahtoisi korjata Suomessa kuntoon. Sosiaalilista edusti ihan samanlaista (ympäripyöreää) hyvää tahtoa, jota löytyy lähestulkoon kaikilta kansanedustajilta, jotka tulevat eduskuntaan valituiksi. Jälleen törmäsin siihen, että poliitikkonaisen ei kannata ottaa varsinaisesti mihinkään kantaa, hän voi vain esittää suopeuttaan tiettyjä asioita kohtaan, olla siis samaa suuren massan kanssa.

Minusta poliitikkonaisten tavoitteet tuntuvat siksi suorastaan epä-älyllisiltä, aivan kuin korjausta vaativia asioita ei olisi oikeasti pohdittu lainkaan - eikä varsinkaan sitä miten asiat korjataan.

Hämmennystäni Katja Sorrin ajatusten, kampanjoinnin ja esiintymisen vuoksi lisää se, että hän kertoo suorittaneensa viestintäpäällikön tutkinnon. Luulisi hänen toiminnastaan heijastuvan siis edes sen, että hän on kiinnostunut viestinnästä, vaikka ei sitten kovin hyvin siinä onnistuisikaan. Nyt Katja Sorri on onnistuu luomaan vain sen vaikutelman, että hän on lähtenyt poliittisiin missikisoihin.

Herra varjele meitä naisehdokkailta. He onnistuvat pilaamaan sananvapauden kauniin idean.

Ei kommentteja: