maanantaina, helmikuuta 05, 2007

Jämsänkosken tekninen kingiosasto

Olen vakuuttunut viime aikoina käytännön kokemusten kautta, että kunnan ja kaupungin hallinnossa on näkymätön ja vaiettu hierarkia, jonka olemassaolosta ei puhuta ääneen. Se on hierarkia, jossa kuntien miehiset osastot ja hallinnonalat porskuttavat arvovallallaan, ja naisten elämänpiiriin kuuluvat hallinnonalat orjailevat, myötäilevät ja taipuvat.

Jämsänkoskella tekninen osasto on saanut ilmeisen vapaasti ja railakkaasti määritellä esimerkiksi sen, kuinka ruhtinaallisesti ja tuhlailevasti varataan aikaa päiväkodin lattiaremonttiin. Päiväkoti Koivulinnan lattioista oli vielä puolitoista vuotta sitten osa muovipintaisia, ja ne päätettiin vaihtaa kivipintaiseksi, jota materiaalia oli päiväkodissa jo entuudestaan lattialla käytetty. Lisäksi asennettiin akustiikkalevyjä kolmeen eri tilaan.

Kuulostaa ihan normaalilta kiinteistön kunnossapidolta ja huoltotöiltä.

Korjaukseen käytettiin kuitenkin - istu ja pala! - peräti kolme ja puoli (3,5) kuukautta aikaa, mikä on tavattoman runsastikätinen lahja tekniselle virastolle sosiaalitoimen päivähoidolta. Tänä aikana päiväkoti Koivulinna oli evakuoituna eli tyhjillään. Yksinkertaiselta lattiaremontilta kuulostavaan työhön tärveltyi siis kolme ja puoli kuukautta huolimatta siitä, että tämän paikkakunnan tärkeimmän päivähoitolaitoksen lapset oli ripoteltu perhepäivähoitopaikkohin. Aivan uskomatonta!

Jämsänkosken kaupungin rakennusmestari Mika Maahi totesi minulle, kun moitin häntä ennätysmäisen huonosta työn suunnittelusta ja koko päivähoidon rampauttamisesta, että hyvin tehty työ vaatii aikaa. Niinpä niin. Tuolla argumentilla vaan ei koskaan ole mitään merkitystä esimerkiksi sairaan- ja vanhustenhoidossa, jossa tehdään saman logiikan mukaan varmasti perin huonoa työtä. Siellä kun ei ole hoitajilla aikaa näpräillä ja tupakoida potilaidensa kanssa samaan tapaan kuin päiväkodin korjaustyömaalla.

Sosiaalitoimen puolella työntekijänaisia syytettäisiin äkkiä tuhlailusta ja kunnan varojen tärväämisestä, jos he alkaisivat kehuskella, että hyvin tehty työ vaatii runsaasti aikaa.

Tekninen osasto voi sen sijaan käyttää yksinkertaisimpiinkin töihin työtunteja moninkertaisesti sen, mitä urakka oikeasti vaatii.

Ei kommentteja: