perjantaina, helmikuuta 02, 2007

Läski normirouva ei imetä

Iltalehdessä oli eilen 1.2.2007 aukeaman juttu taaperoimettämisestä. Juttu oli valju ja tylsä, jotenkin jäsentymätön, eikä se ei pystynyt luomaan taaperoimettämiseen kunnon näkökulmaa, puhuttamattakaan tuoreesta näkövinkkelistä.

Mutta Vesa Moilasen ottamat kuvat olivat hienot, juuri juttuun sopivalla tavalla. Kuvista nimittäin käy ilmi pari kovin kiinnostavaa seikkaa. Ensimmäiseksi, taaperoimettäjällä on ihannevartalo. Nainen ei voi saada kauniimpaa, rasvattomampaa ja tasapainoisempaa vartaloa millään muulla keinolla yhtä tehokkaasti ja tavallaan vaivattomasti kuin imettämällä paljon ja pitkään.

Imetyksen täytyy vaikuttaa suotuisasti naisen elimistön kemiaan; suojaahan imetys nimenomaan naista monilta kohtalokkailta sairauksilta, suoja rintasyöpää vastaan lienee tunnetuin.


Minusta pitkän imettämisen syyksi riittäisi jo se, että nainen saa upean vartalon. On nimittäin silmäänpistävää, kuinka suomalaiset naiset ja miehet ovat ylipainoisia. Joku kaksi kiloa, toinen kaksikymmentä. Kymmenkertainen ylipainoero ei välttämättä näy niin paljon kuin luulisi, koska kaksi kiloa ylipainoinen saattaa olla hirvittävän rasvainen, kun taas sillä tosiläskillä on myös kehoa tasapainottavaa lihasta.

Uimahallireissu avaa silmäni joka kerta. Aina syntyy outo vaikutelma siksi, että naiset näyttävät suostuvan ihan vapaaehtoisesti raahaamaan hirvittävää kuormaa yllään. Uimahallissa en yleensä näe yhtään ainoaa normaalipainoista (tai ihannepainoista, miten vaan) naista. Tai miestä.

Löllöt
ajavat
autoillaan


Enkä ihmettele lainkaan mistä läskiys johtuu. Minä asun kaupungissa, jossa on Suomen lyhin matka naapurikaupungin keskustasta meidän kaupungin keskustaan. Se on seitsemän kilometriä. Loistava kevyenliikenteen väylä yhdistää kaupungit, jotka ovat kasvaneet yhteen. Silti ihmiset ajavat henkilöautoillaan näiden taajamien väliä, ja vain harva pyöräilee ja ehkä vielä harvempi kävelee.

Olen ollut jo 1980-luvulta vakuuttunut, että ilmansuojelun ja siten ilmastonmuutoksen tärkein syy on yksityisautoilu eli liikenne, josta ihmeen vähän (tuskin lainkaan) puhutaan kun ilmastonmuutoksen syistä puhutaan. Aina viitataan hämärästi johonkin energian tuotantoon ja mahdollisesti myös teollisuuteen. Outoa.


Yksityisautoilu ei ole pahin syy ehkä kaasujen määrän tuottajana, mutta se on nimenomaan sellainen syy, jolla tavallinen kansalainen voi tehokkaimmin pudottaa omaa osuuttaan kuormituksessa.

Jämsän ja Jämsänkosken kevyenliikenteen väylällä on nimittäin ruuhka-aikoina niin paljon pakokaasuja, että siellä on vaikea hengittää. Lapsi on vähällä nukahtaa rattikelkkaan, koska hiilimonoksidia ja -dioksidia on hengitysilmassa sakeasti. Ja itse tunnen tämän unettavan vaikutuksen myös, vaikka periaatteessa olen puskemassa kelkalle uraa rapsakassa pakkassäässä, ulkoilmassa.

Niin, olin puhumassa imettämisestä. Vanhan lapsen eli taaperon imettämistä kummeksutaan, mutta yllättävää kyllä itse en ole koskaan kuullut yhtään ainoaa omituista huomautusta tai kysymystä asiasta. Ja minä olen imettänyt isoa lasta kaikkialla, passijonossakin tullissa.

Olen ollut oivaltavinani, että naiset väheksyvät imettämistä siksi, että he luulevat miesten suhtautuvan imettämiseen kummastellen ja paheksuen. Eivät he suhtaudu; varauksettominta ymmärrystä ja tsemppaamista olen kuullut nimenomaan miehiltä.


Esimerkiksi Iltalehden haastattelema oululainen opettaja Sanna Nurmela, 28, on saanut kuulla ikäviä huomautuksia.


Raskaus ja
synnytys
ovat pikku juttuja


Minusta naiset ovat ihan itse luoneet hirvittäviä myyttejä imettämisestä ja "tahattomista ja pelottavista seurausvaikutuksista", jotka vaikuttavat lapseen, äitiin ja äidin ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen ja suhteeseen muun maailman kanssa.

Minä en puhu tässä naisen vartalon hienoudesta ja sen upeista ja kunnioitettavista toiminnoista, sen mahtavasta kyvystä synnyttää uutta ja ylläpitää elämää, en ollenkaan. Nuo seikat kun ovat mielestäni täysin epäoleellisia. Oikeasti, jos rehellisiä ollaan, raskaus, synnytys ja imettäminen ovat pikku juttuja.

Synnytys kalpenee kaiken vaivannäön ja reippauden rinnalla, jota nainen joutuu käyttämään normaalin aikuisen elimistön huoltoon. Sellaistahan on esimerkiksi riittävä liikunta ja urheilu, joita nykyläskit eivät harrasta.


Naisten pitäisi kääntää katseensa raskauden, synnytyksen ja imettämisen vaivannäössä rypemisestä urheilemiseen, jolloin raskauskilot eivät voi olla mikään syy kantaa läskiä. Ja ihmiset alkaisivat vihdoinkin liikkua tarpeeksi.

Aikuinen ihminen tarvitsee nimittäin hirvittävästi liikuntaa, kunnollista hiukan verenmakuista kuormitusta, eikä yhtään vähempää.


Läskit luulevat,
että seksi on urheilua


Koska ihmiset eivät liiku ja urheile, heiltä katoaa tuntuma omaan fyysisyyteensä. Niinpä esimerkiksi seksistä on tehty jonkinlainen urheilun korvike. Heh. Sehän ei käy fyysisenä toimintona edes heikosta piraattikopiosta urheilun rinnalla. Seksin "fyysisyyden" korostaminen on silkkaa mukavuudenhalua. Seksiäkin kun voi harrastaa oikeasti ja kunnolla vasta sitten, kun lihakset ovat kunnossa. Sitä ennen huonokuntoinen ihminen herättää kumppanissa lähinnä vain hoivaamisenhalua, sillä onhan rupsahtanut ja rasvainen keho vähän säälittävä.

Niin, se toinen asia, jonka havaitsin Iltalehden artikkelissa taaperoimetyksestä. Se oli tämä pitkän imetyksen elitistisyys. Haastatellut naiset eli imettävät äidit olivat nuoria. On mielenkiintoista kuinka siitä huolimatta he vaikuttivat olevan "paremmista piireistä" eli sosioekonominen asema on varmasti kunnossa. Imettäminen, kestovaippailu ja kantoliinailukin tuntuvat olevan tällaisia nuoren naiseliitin puuhia, tiedostavaan eliittiin voi toki lukeutua köyhempikin. Oleellista on, että tiedostaa eli käyttää edes jonkin verran älyään.

Imetys on älyä,
ei hoivaa
ja turvan antamista


Tiedostamisen takia on minusta täysin loogista, että imettäminenkin on vain tehtävä muiden joukossa, se ei ole mitään pyhää, alkuperäistä ja siten parempaa lapsenhoitoa. Mutta se on varmasti TERVEELLISEMPÄÄ lapsenhoitoa. Tämä on mielestäni imettämisen tärkein motiivi. Imettämisen motivoinniksi on mielestäni aivan turhaa ja suorastaan älyllisesti typerää tarjota esimerkiksi sitä hokemaa, että lapsi on osa äitiä ja hänen kehoaan jo kohdussa. Että äiti muka tuntee, kuulee ja tutustuu lapseensa jo kohtuaikana. Ja paskat.

Minä paljastan nyt tämän asian, josta kaikki vaikenevat: raskausaikana nainen ei luo lapseensa minkäänlaista erityissuhdetta, jota isän pitäisi kadehtia. Jos joku näin väittää, hän luulottelee ja liioittelee. Nainen on sikiölle lähinnä vain terveellinen ja suotuisa kasvualusta. Suhde lapseen saa sisältöä vasta syntymän jälkeen.

Älyllä ja tiedostamisella voi siis rakentaa sikiöön raskausaikana verrattomasti paremman suhteen kuin luulemalla, että syntymättömällä lapsella ja äidillä KUULUU OLLA jokin erityinen, ainutlaatuinen suhde. Höpö höpö.


Ja se on oikeastaan meidän naisten onni ja vapauden tae.

Niinpä on loogista, että en ole koskaan kokenut kohta neljä vuotta kestänyttä esikoisen imettämistä suhteemme rakentajana ja lapsen turvallisuuden tunteen vahvistajana.

Imettäminen kun on yksinkertaisesti vain fyysistä terveydenhoitoa, niin lapselle kuin äidillekin, ei sen kummempaa. Tuo on riittävä syy, eikä siihen tarvitse lähteä etsimään epätoivoista pönkitystä jostain mystisestä lapsen ja äidin välisestä suhteesta ja perusturvallisuuden rakentamisesta.

2 kommenttia:

Amina kirjoitti...

Itse ihailen Oulun pyöräilykulttuuria: ihmiset käyttävät polkupyörää säästä huolimatta, siis myös talvella.

Eri juttu sitten, onko siellä yleisesti ottaen vähemmän lihavia ihmisiä.

Panu kirjoitti...

Seksiäkin kun voi harrastaa oikeasti ja kunnolla vasta sitten, kun lihakset ovat kunnossa. Sitä ennen huonokuntoinen ihminen herättää kumppanissa lähinnä vain hoivaamisenhalua, sillä onhan rupsahtanut ja rasvainen keho vähän säälittävä.

Seksi ei siis kuulu lihaville tai muuten epätäydellisille ihmisille. Selvä homma. Minä taidan olla tosi vanha mies, kun muistan ne ajat, jolloin feministit paheksuivat sitä, että patriarkaatti pakottaa naiset epäinhimilliseen ja kohtuuttomaan laihuusmalliin, jotta he kelpaisivat. No, nyt tiedämme kuka sitä patriarkaattia ylläpitää.

Et sinä mikään feministi ole, vielä vähemmän yhteiskuntakriittinen. Sinä olet vain aivan helkkarin sekaisin. Oletko ajatellut ottaa yhteyttä mielenterveystoimeen?

Ai niin, sinnehän on hirmuiset jonot, ja kaikki pannaan joka tapauksessa avohoitoon. :(