maanantaina, maaliskuuta 05, 2007

Äijäily riittää poliittiseksi linjaksi

Kävin eilen sosiaalidemokraattien vaalitilaisuudessa Jämsässä demareiden Ahjosalissa. Muistelin joskus nähneeni kyltin kadulla, joten osasin heti oikeaan osoitteeseen. Demarius näkyy ja kuuluu Jämsänjokilaaksossa, mutta kovinpa on aate hento ja voimaton. Kansanedustajaehdokas Olli Santasen tilaisuuteen vaivautui paikalle vain muistaakseni viisi miestä ja minä. Pääsin heti erityiskategoriaan poikkeavien piirteitteni vuoksi: olin ainoa nainen ja ilmeisesti selkeästi porukan nuorin.

Huh.

En kadu ollenkaan, että tulin lähteneeksi, vaikka kieltämättä otti päähän höseltää kesken sunntaipäivän rauhan istumaan jonnekin demareiden kellaritilaan ja vieläpä sen vuoksi, että puhujana oli joku poliittisesti ideologisesti melko epäilyttävä mies, vanhakantainen jörrikkä joka ei varmasti tule saamaan montaa ääntä niin nuorilta kuin naisiltakaan. Mutta juuri tuo epäilyttävyys tekikin varatuomari Olli Santasesta ilmiönä ja poliittisena hahmona niin kiinnostavan.

Katselin saavuttuani salin tyhjyyttä ja olin hämilläni. "Onko teidän tilaisuutenne jo ohi", kysyin kun miehet seisoivat toimettomina ringissä keskellä lattiaa.

Sisällissodassa kuolleiden punaisten nimiluettelon ja pienen esittelyn luettuani taapersin istumaan tuolille. Istun yleensä aina ensimmäisessä penkkirivissä, oli tilanne ja tilaisuus sitten mikä tahansa. Niin nytkin.

Jokin oli häirinnyt minua jo salin kynnyksen ylitettyäni. Työväenluokkaiset liikkeet ehkä mielletään sukupuoliroolien uudistajiksi, mutta ensimmäinen asia minkä porukasta rekisteröin, että minua katsottiin päästä varpaisiin. [Tästä kappaleesta olen poistanut tekstiä; se kertoo hyvin meidän naisten harjoittamasta itsesensuurista.]

Pidän miehistä keskustelukumppaneina ja olen aina kuin kotonani nimenomaan miesseurassa. Niinpä kommentoin railakkaasti Olli Santasen ajatuksia. Keskustelun käyminen oli varmasti hänen päätarkoituksensa tuossa tilaisuudessa. En muista tarkkaan, mistä sitten alkoi se läpi tilaisuuden jatkunut miesten jurnutus ja nalkutus siitä, että he ovat kotonaan naisten alistamia.

Kuulin ainakin pari kertaa heidän olevan "nyrkin ja hellan välissä".

Eräs, muistaakseni nuorin ja puhujana innokkain näistä miehistä kysyi minulta, että lyödäkö sitä vaimoa pitäisi, jotta saisi suunvuoron. "Vaimo kun on savolainen, joka siis on vielä tavallista keskivertonaista pahempi tapaus."

Niin. Minä vastasin ihmetellen, että ethän sinä ole koskaan aiemminkaan elämässäsi ja yhteiskunnassa lyönyt ketään, kun olet taistellut vallasta ja asemasta. Valta otetaan aina itse, ei sitä teille kukaan kanna.

Keskustelu alkoi siis lipsua vaarallisen matalalentoiseksi.

Sitten varatuomari Olli Santanen otti itse puheenaiheeksi miesten eli isien heikon aseman avio- ja avoeroa seuraavissa huoltoneuvotteluissa. Oikeastaan hän rajoittui puhumaan oikeudenkäynneistä, joissa miehet tuntevat aina häviävänsä lapset äideille.

Santanen ei viitannut lainkaan siihen, että muutama kuukausi sitten uutisoitiin kuinka isät itseasiassa ovat luultua paremmassa asemassa käräjäoikeuksien huoltoratkaisuissa.

Silti olen Santasen kanssa samaa mieltä, että miesten oikeudellinen asema vanhempana on suuri epäkohta Suomessa.

Joku oli juuri luetellut kuinka naiset eivät tarvitse miehiä enää yhtään mihinkään, ei ainakaan niihin samoihin asioihin kuin ennen. Kiirehdin heti sanomaan Santaselle: "Muista sitten kuin olet kansanedustaja, että nykynaiset tarvitsevat miestä lastenhoitajaksi!"

Miesten pitäisi piru vie ryhdistäytyä. Santasen vaalitilaisuus ja sinne kokoontunut äijäkööri muistutti minua taas siitä, että miehet antavat intiimin kodin sisäisen vallan luisua TIETOISESTI käsistään naiselle. Liikkumatilan raivaaminen vanhempana ja vanhemmuutta suorittavana subjektina on sekin vallankäyttöä, joka hakee jatkuvasti tasapainoa. Kuten kaikki elävässä elämässä.

Tietenkin esitin painokkaasti oman näkemykseni siitä, että kuinka lakia lasten huollosta pitäisi radikaalisti muuttaa. Lex Ruokamo kuuluu, että huoltoneuvotteluissa neuvottelukumppaneina ovat lapsi ja vanhempi, kumpikin vuorollaan. Nykymallissa sumeapäiset vanhemmat neuvottelevat keskenään. Sillä sumeapäisiähän he ovat, jos demareiden vaalititilaisuudessakin tavallisten ydinperhemiesten iso huolenaihe oli naisten suuri valta kotona.

Joo, kyllä niitä valtaa käyttäviä hirviönaisia varmasti on olemassa - siitähän on pätevänä todisteena se, kuinka lähivanhemmuus jakautuu eron jälkeen. 90 prosenttia lähivanhemmista on naisia, 10 prosenttia miehiä. Sanoin Santaselle, että tuo suhde on jo niin räikeä, että vikaa on kyllä varmasti jo itse lapsen huoltolaissakin. Santanen taas puolusti lähtökohtaisesti niin tätä kuin kaikkia muitakin lakeja.

Oleellista on kuitenkin tajuta mistä naisten hirvittävä vallanhimo kotiseinien sisällä johtuu. Syitä on monia, mutta eräs on se, että naiset kärsivät vallanvajauksesta kodin ulkopuolella eli julkisella ja yhteiskunnallisella areenalla. Pirttihirmut ovat mielestäni selkeästi rakenteiden tuotetta, mutta näiden pirttihirmujen pitäisi itse oivaltaa se, jotta he voisivat laajentaa miehen kouluttamiseen typistynyttä vallan käsitettä kaikkialle yhteiskuntaan.

Mikään yhteiskunnallinen uudistaja hän tuskin olisi kansanedustajana. Niin, eiväthän suuret uudistukset yleensäkään ole miesten intresseissä, koska yhteiskunta on heille jo tällä hetkellä melko kelvollinen.

Tiedotusvälineitä tarkkaan seuraaville Olli Santanen on tullut tutuksi muutamasta mielenkiintoisesta yhteydestä. Eräs on Nils Gustafssonia koskenut Bodom-järven oikeudenkäynti. Vuosi sitten Santanen esiintyi ponnekkaasti tv:ssä arvostellen Gustafssonin saamaa kohtelua oikeuslaitoksessa ja oikeudenkäynnin aikana. Santanen teki selväksi, että syytettyä oli kohdeltu prosessin aikana väärin, ja rivien välistä saattoi kuulla että Gustafsson oli Santasen mukaan syytön.

Vaalitilaisuuden päätyttyä lähdimme eilen porukalla kapuamaan rappuja kellarikerroksesta. Sanoin Santaselle, että tiedätkö miksi oli varmaa, että Bodomin kolmoismurhan tehnyt tyyppi oli näiden telttaan tapettujen nuorten hyvä kaveri. Santanen kysyi: "no?" Pääsin vihdoinkin kertomaan hänelle sen, minkä olisin halunnut sanoa jo vuosi sitten, kun hän naama punaisena puhui Gustafssonin puolesta: "Teltan oviluukun narut olivat tuhannessa solmussa. Sillä tavoin ei kukaan telttailija sido itseään majapaikkansa vangiksi, vielä epätodennäisemmin silloin kun teltassa on kolme nuorta, jotka jatkuvasti laukkaavat ulkona pissalla ja muuten vain sisälle ja ulos. Ihmettelen, miksi oikeudenkäynnissä ei huomioitu solmuja."

Solmut olivat siksi, että niiden solmiminen oli keino ärsyttää jotain ulkona seisoskelevaa ja vihaisena ärjyvää kaveria. "Sä et pääse nyt tänne sisälle, sun pitää jäähtyä ensin."

En esittele Olli Santasta tässä minään pelottavana parlamentaarikkona, vaan minä näkisin hänet jopa mielelläni eduskunnassa. Samanlaisia vanhanaikaisia ja normiuskollisia jääräpäitä siellä istuu nytkin, ja tulee istumaan tulevassakin kokoonpanossa. Arvostan sitä, että hän näkee vaivaa esitellä ajatuksiaan vaalitilaisuuksissa ja kuuntelinkin niitä mielelläni.

Jopa se vähäinen ajattelu, jota Santanen edustaa, on paljon enemmän kuin mitä monen nuoren ehdokasnaisen päästä löytyy. Niin ovat kampanjat olleet typerryttävän, hämmentävän idioottimaisia.

Keski-Suomen vaalipiiri ei todellakaan ole mikään politiikan rakastajan ihannealue. Keski-Suomen kansanedustajana istunut kristillisten Toimi Kankaanniemi muistutti tänään radiossa jossain vaalitentissä, että Keski-Suomen kymmenestä kansanedustajasta peräti kahdeksan äänesti vastaan hedelmöityshoitolakia, joka takaa hoidon myös naispareille. Saman määrä kansanedustajia halusi pysäyttää myös homoparien adoptio-oikeuden.

Herranjumala, mikä maalaismainen takapajula tämä Keski-Suomi onkaan! On selvää, että täältä valituksi tulevan kansanedustajan ei tarvitse olla järjellä ja ajattelukyvyllä pilattu. Älyllisyys hiiteen ja nurkkakuntaisuus ja pystyyn kuolleet perinteet kunniaan! Väitän, että nimenomaan tuollaisten perhepoliittisten uudistusten varassa lepää kaikki perhe-elämän, lapsen aseman ja sukupuoliroolien kehitys, siksi ajattelun vapautta tarvitaan kipeästi.

Saattaisi Olli Santanenkin kuulua keskisuomalaisten edustajien joukossa intelligentisiaan.

Ei kommentteja: