keskiviikkona, elokuuta 15, 2007

Korvenvintissä on täitä!


Jämsänkoskella Korvenvintin päiväkodista oli löytynyt täitä. Tuttavani vei lapsensa sinne hoitoon kesäloman jälkeen. Henkilökunta puhui uuden kauden evästykseksi tuttavalleni varmasti kaikesta, paitsi juuri noista täistä.
Henkilökunta koetti parhaansa mukaan painaa asian piiloon, vaikka täiden leviämisen estäminen perustuu oikeastaan vain tiedolle niiden esiintymisestä. Täi on syöpäläinen, jota torjutaan parhaiten välttelemällä ja ennakoimalla.

Tuttavani otti salailumentaliteetin puheeksi Korvenvintissä, koska onhan tällainen tabujen rakentaminen perin hämmentävää. Hänen arvionsa on, että osaksi talossa työskentelevät haluavat kai selittää hidasteluaan ja venkoiluaan sillä, että päivähoidon johtaja Johanna Pajunen oli tuolloin vielä kesälomalla. Jos se nyt tähän täiongelmaan liittyy mitenkään. Lisäksi Korvenvintissä tiedon kulkua vaikeuttaa noin yleisesti se, että päiväkodin naiset tuntuvat olevan huonoissa väleissä keskenään. Eli tyypillinen naisvaltaisen työpaikan ongelma.
Kun päiväkoti Koivulinnassa hoidettavan poikani kesäloma lähestyi loppuaan, aloitin puhelinkeskustelun heti näillä sanoilla: "Joko teillä on täitä - niitä on löytynyt päiväkoti Korvenvintistä. Tietoa on vaan koetettu siellä salata."
Kului reilu kaksi viikkoa, kun niitä löytyi sitten myös päiväkoti Koivulinnasta, ei onneksi vielä poikani ryhmästä, vaan toiselta osastolta.
Korvenvintti ei ole ilmeisesti vieläkään ollut missään yhteydessä täiden vuoksi Koivulinnan kanssa. Täistä halutaan todennäköisesti yhä raukkamaisesti vaieta. Ainakaan Koivulinnan henkilökunta ei tällaisesta informoinnista tiedä mitään.
Sisarukset käyvät eri päiväkodeissa ja eri päiväkotien lapset leikkivät keskenään. Olisi luonnollista, että Korvenvintti olisi heti tiedottanut Koivulinnalle täilöydöistään. Korvenvintti sitä paitsi sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Koivulinnasta.
Täi on pikku ongelma nykyaikana, se voi olla vaikkapa kodin pikku lemmikki, jos niin halutaan. Mutta sen välttäminen perustuu nimenomaan ripeään tiedonkulkuun; ensimmäisen löydön jälkeen on aloitettava leviämisen estämiseen liittyvä ennakointi.


5 kommenttia:

irene koivunen kirjoitti...

Vastaatko kommentteihini liittyen bloggaukseesi 1.8.?

Anonyymi kirjoitti...

Mietin tässä mielessäin, että oletko käynyt kenties korvenvintissä ? mutta et sitten huomannut isoja keltaisia lappuja pitkin porraskäytävää... kysyppä ystävältäsi mitä niissä luki ? ja tiedon kulkuun. vaitiolovelvollisuus..., jos tiedät mitä se on. Vein lapseni 13.8 eskariin koivulinnaan ja sain kyllä heti tiedon tartunnoista, kuten myös muissa päivähoito yksiköissä. noo korvenvintissä ei ole enää pikku lemmikkejämme, vaan tiettyjen lasten mukana ne siirtyivätkin koivulinnaan juu ja peiponpesään ja kouluihin, huiii-iii, voi ei koulut unohtivat informoida kaikkia tahoja tartuntavaarasta. Mutta entäpä Särkänniemen poniajelut... ei kannata tulla ratsastamaan, kypäristä saattaa löytyä täitä. Mutta jos tulet linja-autooni, ei varmasti kukaan täipää ole istunut juuri äsken penkeissämme... Joten eiköhän anneta tätejen selviytyä työstään ja katsotaan itseämme peiliin ja muistetaan vanhemman vastuu tässäkin asiassa. Toivotaan, että kaikki tartunnan saaneet lasten vanhemmat huolehtisivat asianmukaisista hoidoista ja siivouksista, ja uusinnoista viikon kuluessa. Muistakaa huolehtia myös kissat ja koirat ! p.s kuuden hengen perheen täishampoo hoidot maksavat 160 euroa, että kyllä Jämsänkosken apteekkarin kelpaa mersulla ajella ! Ole tarkkana poikasi kutinoissa, sillä ryhmässäsi joku voi kantaa mukanaan pikku lemmikkejä. Onhan ne voineet olla hoidossa vaikka korvenvintissä ! Paljon jaksamisia kaikille tämän asian tiimoilla painiville ! Ei muuten kannata mennä kouluun, sillä eka koulupäivänä kotiin tuli lappu, että mäntykallion koululla on täitä, onko sinua ja ystävääsi siitä tiedotettu ? Kuitenkin mukavaa ja lämmintä syksyä sinulle ja söpölle pojallesi!

Anonyymi kirjoitti...

Herralle kiitos, että minun ei tarvitse työssäni olla sinun kaltaisten ihmisten kanssa tekemisissä.

Feministi kirjoitti...

Tuttavani mukaan kirjallisia ilmoituksia täistä ei ollut päiväkoti Korvenvintissä. Lappusethan olisivat olleet heti helppo tapa toimia, jos puhuminen on hankalaa/kiusallista.

Koivulinna tosiaan kertoi heti maanantaina 13.8.2007 täiongelmasta, kuten ANONYYMI kirjoittaa. Tätä en nostakaan kirjoituksessani ongelmaksi, vaan rivien välissä tulen suhtautuneeksi lähinnä vain suopeasti Koivulinnaan. Oman poikani ryhmästä Virpi soitti heti maanantaiaamuna minulle, että täitä on löydetty.

Toiselle, lyhytsanaisemmalle ANONYYMILLE toteaisin, että täit eivät ole niinkään biologinen kuin sosiologinen ja psykologinen ilmiö. Täiden avulla voidaan tarkastella ihmisyhteisön toimintaa paljastavasti, raakana, kuten tässä Korvenvintin tapauksessa.

Feministi kirjoitti...

IRENE, vastasin sinulle päiväkotien vuosijuhlien valokuvauskieltoa (1.8.2007) hämmästelevän kirjoitukseni kommenttiosastossa.

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8444872&postID=2901404433131964001