maanantaina, lokakuuta 08, 2007

Kokoomuksen vapaamatkustajat

Tehnemme huomenna Jämsän seudun yksinhuoltajien yhdistyksessä aloitteen Jämsän ja Jämsänkosken kaupungeille, että edes jokilaaksossa älyttäisiin mistä päivähoidon maksujen korjaaminen pitäisi aloittaa.
Valtakunnan terävä pää eli ministerit ja hallitus ei näytä sitä ymmärtävän.

Kunnat voinevat toimia ainakin sen verran itsenäisesti, että ne voivat alentaa maksuja valtakunnallista tasoa pienemmiksi. Niinpä esimerkiksi yksinhuoltajilta pitäisi periä pienempää hoitomaksua kuin kahden vanhemman ydinperheiltä. Ainakin tuohon voisimme puuttua, vaikka koko maksutaulukko huutaa korjaamista.
Yksinhuoltajien maksaman päivähoitomaksun alentaminen voisi olla hyväntahdon elekin, sellainen josta ei ihmeemmin olisi rahallista hyötyä. Periaatehan eli oikeudenmukaisuus se tärkein asia on. Yksinhuoltaja-alennus olisikin sitten oikeastaan ainoa yhteiskunnan yksinhuoltajille maksama sosiaalituki, lapsilisän yh-korotuksen lisäksi.
Minäkin voisin vihdoinkin harkita yksinhuoltajien paikallisyhdistykseen (ja sitä kautta Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liittoon) liittymistä, jos yhdistys alkaa moisen aloitteellisuuden myötä toimia vihdoinkin yhteiskunnallisesti, rakenteita tarkkaillen ja huomioistaan raportoiden. Painostusryhmänä.

Miksi lasten päivähoito ei nouse julkiseen keskusteluun muuten kuin tragikoomisesti hallituspuolueen esittäessä päivähoidon nollamaksuluokan poistoa?

Syy on se, että lasten päivähoito katsotaan vielä selkeämmin naisten kotityöksi kuin sairaiden, vammaisten ja vanhusten hoito. Lasten päivähoito ei siis voi olla mikään yhteiskunnallinen puheenaihe muulloin kuin vaadittaessa naisia jäämään kotiin hoitamaan lapsiaan.

Lasten päivähoidon kehittämisen ja päivähoidossa työskentelevien naisten tarpeista vaietaan, koska päivähoito koetaan oikeastaan yhteiskunnassa vain menoeräksi. Se on ikävä kulu, joka yhteiskunnan on pakko maksaa, jotta naiset pysyisivät tyytyväisinä ja työhaluisina. Yhteiskunta nimittäin tarvitsee naisten työpanoksen myös muilla aloilla kuin lastenhoidossa, vaikka tämä naisten osallistuminen työelämään ei julkisen mielipiteen mukaan suoraan lisääkään lasten päivähoidon tarvetta.

Lasten päivähoidon kalleus ja "tuottamattomuus" hyväksytään itsestäänselvyyksinä, joten edes hoidosta perittäviin maksuihin ole riittänyt intoa kajota. Yhteiskunnan eliitti eli päättäjät ja vaikuttajat ovat niin vakuuttuneita hoidon kalleudesta, että he antavat itselleen oitis anteeksi oman velttoutensa.
Hyvätuloiset nimittäin maksavat palvelusta törkeää alihintaa suhteessa pienituloisiin. Yksinhuoltajaäiti, joka ansaitsee selvästi alle palkansaajien keskiansion, maksaa päivähoidosta saman hinnan kuin hyvätuloinen ja ydinperheellinen vanhempi.

Kokoomuksen valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja peruspalveluministeri Paula Risikko saivat ihanteellisesti median huomion kiinnittymään nollamaksuluokan poistoon päivähoidosta. Samalla Kokoomus sai ovelasti syyllistettyä vapaamatkustajat eli nollamaksuluokkalaiset, joiden ei tarvitse maksaa lastensa päivähoidosta mitään.

Nollamaksuluokan poistaminen on hankkeena ja vaikutuksiltaan täysin triviaali sen rinnalla, että tässä päivähoidon pikku uudistuksessa olisikin saatu vihdoinkin syyllistettyä oikeat synnintekijät eli pahimmat vapaamatkustajat. Hehän ovat juuri nuo valtiovarainministeri Jyrki Kataisen ja peruspalveluministeri Paula Risikon kaltaiset kovatuloiset ydinperheelliset, jotka maksavat tällä hetkellä lastensa päivähoidosta vain 200 euroa kuukaudessa.
Miksi tästä ei puhu kukaan?

Vapaamatkustajien joukkoon on liittymässä lisää vanhempia Kokoomuksesta. Suvi Lindén voi huoletta keskeytyksettä jatkaa ministerintyötään, sillä murhetta ei tarvitse kantaa ainakaan päivähoitojärjestelmän aiheuttamista ongelmista.
En kuitenkaan halua tässä moittia sitä, että Linden olisi halukas viemään ensi töikseen adoptiolapsensa päiväkotiin, vaikka lapsi on vasta saapunut maahan. Asetun tässä Lindenin puolelle - olkoonkin että hän vaikuttaa hätäilevältä ja hermostuneelta, aivan kuin ministeriö ei selviäisi ilman häntä.
Ei ole Lindenin vika, että lainsäätäjä ei ole antanut Suomen laissa ministerille vanhempainvapaaseen.
Lindenistä voisin sanoa ja kirjoittaa paljonkin; on hämmästyttävää kuinka itsestäänselvyytenä pidetään nimenomaan äidin jäämistä kotiin, miksi ei yhtä hyvin isä? Eihän Linden ole edes synnyttänyt lasta, eikä ole siten kantanut lastaan yhdeksää kuukautta sydämensä alla ja opetellut kuulostelemaan pikkusikiön pienimpiäkin viestejä... Lindenin perheessä äidin uhrautumiselle ei käy selitykseksi sekään, että naisella on miestä pienemmät tulot.

Tuskinpa vain aviomiehellä on ministerirouvaansa isompi palkka. Lindenin päälle kuormattu äitipropangada osoittaa, kummalle sukupuolelle se vanhemmuus oikeastaan kuuluu...

Päivähoitomaksuihin lienee tulossa tuntuva korotus ainakin ylimpään maksuluokkaan, mutta tällöin se puraisee suhteellisesti ottaen tietysti paljon pahemmin pienituloisempaa kuin kokoomusministerien palkkaa nauttivia. Päivähoidon maksuihin kukaan ei ole rohjennut puuttua, vaan maksujen uudistamisen sijaan on tyydytty vain voimattomaan ja ideattomaan maksujen korottamiseen.
Päivähoidon maksujen uudistamisesta ei kukaan uskalla puhua, sillä se paljastaisi todellisen remonttitarpeen: hyvätuloisille vanhemmille olisi luotava kaksi-kolme maksuluokkaa lisää taulukon yläpäähän. Nyt nollamaksuluokan poistolla suuren yleisön huomio kiinnitettiin viekkaasti maksutaulukon alapäähän, eli erilaisista sosiaaliongelmista kärsiviin.
Kuvat otin 5.10.2007 Sysmän satamassa. Olisin toivonut vielä vähän reippaampaa auringonpaistetta.

Ei kommentteja: