perjantaina, helmikuuta 20, 2009

Laitoslapsi

Kävin eilen lastenkodissa eli Mattilan perhetukikodissa Jyväskylässä tapaamassa laitoslastani Tuukkaa.

Olen tänä iltana valmistanut valokuvia, eli toisin sanoen lähinnä vain viimeistellyt niitä, tietokoneella. Poikani näyttää väsyneeltä.

Sain tänään lastensuojeluilmoituksen, johon huostaanotto perustuu. Siitä ei selviä mitään, jolta lastani Tuukkaa suojellaan kiireellisen huostaanoton avulla. Eli ryöstämällä lapsi kotoaan.
Palaan tuohon onnettomasti laadittuun lastensuojeluilmoitukseen myöhemmin. En olisi uskonut, että se olisi ihan noin typerä.

Teen rikosilmoituksen laittomasta huostaanotosta. Totesin tänään Jämsän sosiaalitoimistossa sosiaalityön johtaja Seija Ågrenille ja aivan erityisesti vastaavalle sosiaalityöntekijälle Minna Laurila-Paasoselle, että älkää ikinä tehkö kenellekään jämsäläiselle näin, kuin on toimittu Tuukan ja minun kanssani.
Laurila-Paasonen oli perjantaina 6.2.2009 toimeentulotukea järjestämälläni vastaanotolla lastensuojelun edustajana ja hänen suustaan ensimmäisen kerran kajahti se, että suunnittelemme Tuukan kiireellistä huostaanottoa. Ne olivatkin melkein hänen ensimmäiset sanansa, jotka olen häneltä koskaan kuullut. En ollut tavannut häntä koskaan aiemmin.

Huostaanoton keulahahmo ja lastensuojeluilmoituksen ainoa allekirjoittaja Silja Juusela loistaa nykyään vain poissaolollaan. Hän ei ole töissä, jo useana päivänä kaupungin neuvonta on kertonut, että Juusela ei ole tänään töissä. Minulle on tullut selväksi myös se, ettei minun kannata odottaa häneltä mitään tiedottavaa yhteydenottoa. Voinkin kutsua tätä tietopimennoksi.

Ammattitaidotonta touhua, jossa aikuiset terapoivat itseään, koettavat parannella omia haavojaan, mistä sitten ovatkin ne saaneet. Hinta vain on kova; kokonaiskustannus ei ole vielä edes käsitettävissä.

Jo pelkkänä byrokraattisena möykkynä tämä kiireellinen huostaanotto ja sitä edeltävät tapahtumat pyörivät vielä pitkään harminamme. Puhumattakaan siitä, kuinka prosessoimme kriisiä Tuukan kanssa vielä vuosien päästä, asiaa pohtien ja virkamiesten harjoittaman vallankäytön virheitä eritellen.

Kuvan otin eilen 19.2.2009 lastenkodin leikkihuoneessa.