sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2009

Taas se tollo kompastui typeryyteensä

Kyselimme Mattilan lastenkodissa, miten poikani Tuukka on siellä syönyt. Hoitaja Maria Miettinen oli sitä mieltä, että hän syönyt hyvin. Tuukalle maistuu kaikki.

Minä havahduin: ei kai vain “ahmien” - sehän kelpaa päiväkoti Koivulinnassa lastensuojeluilmoituksen aiheeksi. Ei kuulemma kuitenkaan ahmi. Olin helpottunut. Minun ei tarvitse lähteä tekemään syömisen sujumisesta viranomaisille ilmoitusta.

Nimimerkki Arska oli kuulemani mukaan aloittanut keskustelijan uraa Eroperhe.netissä eilen lauantaina. Eroperhe.net on eron kokeneiden perheiden ja vanhempien foorumi. Arska on kyllä erittäin ydinperheellinen.

Huomaan, että minun on nyt helpompi puhua siitäkin sotkusta, joka huipentui päiväkoti Koivulinnan johtajan tekemään lastensuojeluilmoitukseen, jossa johtaja Päivi Haikonen raportoi poikani lounasnälästä. Arska hyvin tietää, kuinka päiväkodin hyväuskoiselle väelle voi syöttää sankaritarinaa siitä, että poikani söi “nälissään” heidän grillaamaansa makkaraa.

Arska voisi huomata, että Tuukka syö kuuleman mukaan hyvin myös lastenkodissa. Pitääkö meidän siis alkaa epäillä, että lastenkoti Mattila pitää poikaani nälissään? - Ruokahan maistuu hänelle. Sehän voisi olla epäilyttävää…

Uteliaana kysyn, kuuluuko Arskan sankaritarinaan myös se, että hän halusi opettaa pojalleni puukon käytön vaaroja. Olitko, Arska, silloin edes selvin päin? Kolmevuotias poikani pakeni luotasi hengenhädässä: “lasten isä uhkaa viillellä minua puukolla“. Kun kysyin muutaman päivän kuluttua syytä poikani sanoihin ja sokkireaktioon, sinä katsoit oikeudeksesi ylenkatsoa pienen lapsen väitteen.


Lapseni oli hyvin tosissaan - ja järkyttynyt. Luikertelit edessäni kuin tyypillinen yhteisöllisyyden pilaaja ja yhteisöjen syöpä: aina valmis syyttämään muita omista tekemisistä. Edes typerä ja ajattelematon tapasi "opettaa" pientä lasta ei ollut niin kuvottavaa kuin luikertelusi ja hätäsi oman tahrattomuutesi puolesta.

Niin, Arska tässä sitä nyt ollaan. Mitä vielä? Mitä seuraavaksi? Vieläkö jokin asia kiusaa ja nakertaa sinua?

Olisiko Arska sittenkin kannattanut alun perin suhtautua vakavasti siihen, kun hämmästelin kuka on uhannut viillellä lastani puukolla. Tulit paisuttaneeksi pikku asian vuosien mittaiseksi peittely-yritykseksi, johon siis olet sotkenut tietysti myös minut ja poikani. Ja keitä kaikkia muita…

Mikä motivoi kaltaisiasi tyyppejä, jotka saavat jotain hämärää, mutta ilmeisen raukkamaista nautintoa ihmisten nälvimisestä, kiusaamisesta, panettelusta ja leimaamisesta. Eikö sinun erinomaisuutesi pääsisi jollain muulla tavalla esille?

Meillä on Arskat riesanamme, vaikka aurinkojakin on Jämsän taivaalla peräti kolme, kuten 12.2.2009 eli ennen huostaanottoa. (KUVA)

Yritän välttää kaikkia ämmien juorukerhoja ja seurustelumuotoja, joissa sosiaalisuus jää latteaksi.


Arska, sinä olet eräs tyypillisimpiä ämmiä, joita tiedän. Et sinä mikään mies ole. Sinä olet ämmä. Et siis oikein nainenkaan.

No niin, Arska on tullut esiin. Se kertoo enemmän hänen typeryydestään kuin esiintyjän ja viihdyttäjän kyvyistään. Minun ei nimittäin nyt tarvitse enää jättää itsestäni vaikutelmaa, että kuvittelen ja liioittelen asioita, koska voin aina kertoa, että Arska tuli esiin ihan itse. Ja hän oli erittäin halukas ottamaan kantaa poikani Tuukan huostaanottoon.