tiistaina, syyskuuta 08, 2009

Pienen pojan rankka kaksoiselämä

Julkaisen nyt toisen kerran kirjoituksen, jonka nopeasti ensimmäisellä julkaisukerralla kesäkuun alussa poistin.

Siirsin tämän varastoon odottamaan turvallisempia aikoja.

Nyt kertomukseni poika on turvassa, uudessa asuinmaassa. Hän pakeni Suomesta, kotimaastaan, lauantaina.

Minä autoin pitkän ja työllistävänkin prosessin aikana monin tavoin, kuten kuljettamalla perheen lentokentälle Helsinkiin.

Voitte uskoa, että olen odottanut tätä hetkeä. Nyt pääsemme puhumaan tästäkin tapauksesta avoimemmin! Mattilan lastenkoti ei pidä poikaa ja hänen vanhempiaan enää kuristusotteessa.

Poika joutui yli puoleksi vuodeksi lastenkotiin perusteettoman lastensuojeluilmoituksen takia. Naapurilla oli "huoli lapsesta". Se riittää, sillä termi löytyy Suomen lastensuojelulaista.

Pojan äiti on sairaanhoitaja, jonka Jyväskylä nyt menetti. Hän oli saamassa valmiiksi myös jatko-opintonsa.

Puhumme ja kirjoitamme maanpaosta jatkossa vielä paljon. Pojan äiti soitti uudesta asuinmaastaan (joka ei ole Ruotsi) lastenkoti Mattilaan sunnuntai-iltana ja ilmoitti, että lapsi ei enää palaa lastenkotiin, jossa häntä jo odoteltiin. Puhelimeen vastasi laitoksen työntekijä Virpi, joka vihaisesti tiuskaisi, että sinä tiedät mitä tästä teille molemmille seuraa!

Aivan kuin moinen uhkailu jotenkin edes kuuluisi hänen työnkuvaansa! Eiköhän tuollainen huomauttaminen kuulu esimerkiksi sosiaalityöntekijälle, mutta ei lasta hoitaneelle hoitajalle.

Eikö Virpin olisi pitänyt suhtautua empaattisesti tähänkin lapsiperheeseen? Virpi työskentelee Mattilan perhetukikodissa. Muutama ystävällinen ja kannustava sana olisi ollut ihan paikallaan, sillä Virpikin on oppinut pitkän laitoshoidon aikana tuntemaan tämän lapsiperheen tapauksen erittäin hyvin. Hoitovuorossa ollut Virpi olisi voinut todeta rauhallisesti, että kiva kun olette kunnossa; teidän juristinne ja Jyväskylän kaupungin juristi keskustelevat varmasti asiasta heti viikon alussa.

Pitkä, väsyttävä, kuluttava ja kallis (!) sota olisi saanut hiukan tyylikkyyttä loppumetreille, jos Virpi osaisi suhtautua laitoksessa hoidettaviin lapsiin kuin ihmisiin. Mattilassa hoidetaan lapsia 12 ikävuoteen asti, joten heillä on talossa kaikkein pienimmät hoidokit.

No, Virpin kaunaisuus ei ollut yllätys. Lastenkodissa edes yritetä virittää laitosta inhimillisyyden palvelijaksi.

Lastenkoti pitää kynsin hampain kiinni lypsylehmistään, helpoista lapsista, joiden hoitamisestakin huolehtivat heidän omat vanhempansa. Sairaanhoitajaäiti kävi joka päivä useiden tuntien ajan poikansa luona lastenkodissa.


Nyt he ovat turvassa. Raskas, kallis ja tehoton sosiaalikoneisto taitaa tuntea tulleensa hiukan jymäytetyksi.

Olin eilen järjestelemässä maasta paenneen perheen kotia ja tavaroita. Lähtö piti tehdä niin salaa, että edes omaiset eivät siitä kunnolla tienneet. Vihiä saanut sosiaalityöntekijä olisi voinut pyytää poliisilta virka-apua. Niinpä sain eilen tilaisuuden latoa eilen rappukäytävässä verbaalisesti ja takuulla selkeäsanaisesti turpiin pariskuntaa, joka teki hysteerisen ja perusteettoman lastensuojeluilmoituksen helmikuussa 2009. Samana iltana poliisit ja sossut veivät pojan kotoaan lastenkoti Mattilaan. Mitkään perusteet ja puolustus eivät riittäneet äärettömän väsyttäväksi muodostuneessa taistelussa siihen, että poika olisi päässyt lastenkodista ja huostaanotosta takaisin oman elämänsä pariin, omaan kotiin.


* * * * * * * * *


Lastenkodissa [Mattilan perhetukikoti Jyväskylässä] jo kuukausien ajan asunut poika kertoo koulussa, että hän majailee mummonsa luona. Hän ei pysty kertomaan totuutta, koska se aiheuttaisi jatkuvaa nälvimistä.

Poika on jo hyvin väsynyt valheen ylläpitoon. Pienellä alakoulun ensimmäistä luokkaa käyvällä pojalla on kaksoiselämä. Hänen on muistettava ottaa se huomioon kaikessa kommunikoinnissaan koulukavereittensa kanssa.

Uusien ystävyyssuhteiden solminen tuntuu lähes mahdottomalta.

Lastenkoti on ollut innoissaan tiedoista, että poika käyttäytyi koulussa kuluneen kevään ajan levottomasti. Sehän olisi vahvistus sille olettamukselle, että pojan on huostaanotto ei ollut turha, koska hän jopa oireilee kotinsa ongelmien takia koulussa. Tosin opettaja pääsi kertomaan lastenkodin omahyväiselle työntekijälle, että pojan levottomuus ei ole huostaanoton ja lastenkodin aikana yhtään vähentynyt, päinvastoin.


Tämä tieto tuli poikaa jatkuvasti hoitavalle työntekijälle ikään kuin yllätyksenä.

Hänen ajatuksiinsa mahtui vain se, että koska kodin täytyy olla huono, on lastenkoti pojalle pelastus.

Poika otettiin huostaan riitaisan naapurin tekemän lastensuojeluilmoituksen vuoksi. Naapuri soitti sosiaalipäivystykseen väiteltyään samana päivänä äidin kanssa jostain aiemmasta kiistanaiheesta. Naapuri kuuli äidin äänestä, että hänen inhokkinsa on juonut alkoholia. Naapuri havaitsi tilaisuutensa tulleen ja kiiruhti tilaamaan sosiaalityöntekijät poliiseineen pojan kotiin.


Pojan koko kesä sulaa lastenkodissa. Hallinto-oikeus nimittäin käsittelee huostaanottoa vasta tuomareiden kesälomien jälkeen.


Pojan psyyke on ollut koetuksella. Hänen olemuksensa ja käytöksensä on muuttunut lastenkodissa. Se on paikka, jonne hän ei kuulu, eikä hänen huostaanotolleen ole järjellistä syytä.

Lastenkoti on epämiellyttävä ja hämmästyttävän epäinhimillinen paikka.

Pojan olo ei yhtään helpotu, kun hän pääsee käymään laitoksen ulkopuolisessa maailmassa. Siellä hänen on elettävä kaksoiselämää, koska hän joutuu salaamaan elämäntilanteensa.

Juuri ennen koulun kesäloman alkamista lastenkodin sosiaalityöntekijä keksi, että järjestelmähän voisi nyt vähentää pojan kotilomia. Poika on päässyt tähän saakka käymään joka viikonloppu kotona. Perusteeksi kotilomien vähentämiseen kyhättiin se, että huostaanoton käsittely hallinto-oikeudessa on niin "pian" eli oikeuden virkamiesten kesälomien jälkeen.


Hallinto-oikeuden istunnon odottelu on sosiaalityöntekijöille onnenpotku, sillä huostaanoton aikana on selvinnyt, että sossun huostaanottopäätökseen ei ole ollut perustetta. Lastenkoti ja sosiaalityöntekijät ovatkin kaikin tavoin huostaanoton aikana koettaneet kyhätä erilaisia "syitä" huostaanoton perustelemiseksi. Vastausten laatiminen sossujen päättömiin ja epämääräisiin väittämiin on työllistänyt äidin asianajajaa.

Lastensuojelu on järjetön, mieletön, mielipuolinen, kohtuuton toimintaympäristö.

On selvää, että pienen pojan ainutlaatuinen, suloinen kesä tärveltyy lastenkodissa. Mutta erittäin hämmentävää on se, että lastenkodin sosiaalityöntekijä ja huostaanotosta päättänyt kaupungin sosiaalityöntekijä halusivat leikata puoleen pojan kotilomat juuri nyt, kun hän pääsi koulusta kesälomalle. Hänellä on edessä pitkästyminen ja turhautuminen laitoksessa, jossa ei ole minkäänlaista varhaiskasvatusta ja leikkien ja askartelun ohjausta. Ei mitään. Aikuinen työntekijä saattaa joskus pelailla vähän Monopolia lasten kanssa.

Lapset voivat tuijotella videoita.

Retket talon ulkopuolelle ovat vähäisiä ja pikaisia, sillä lapset voivat lähteä ryhmässä liikkeelle vain kahden työntekijän kanssa. Retken järjestely vaatii siis aina viranomaisteatterin. Lisäksi poika pelkää törmäävänsä koulukavereihinsa kun kaksi lastenkodin haukkaa kulkee hänen perässään. Kaverit alkaisivat kysellä kaikenlaista.


Päätöksen huostaanotosta teki sosiaalityöntekijä, joka on aloittanut nykyisessä työssään tämän vuoden alussa. Hän haluaa näyttää kykynsä, esitellä niitä näyttävästi huostaanoton avulla kaikille kollegoille ja esimiehille.

Hän pysyy jääräpäisesti hokemassaan, että huostaanottoa on välttämättä jatkettava, vaikka ei osaa esittää perusteeksi ainoatakaan syytä. Hänen ei tarvitse. Suomen lastensuojelulaki ei sitä käytännössä vaadi.

Sossulle riittää, että hän viittaa johonkin epämääräiseen "äidin alkoholiongelmaan", vaikka terveydenhoidossa työskentelevällä äidillä ei ole ainoatakaan lääkärin tai muun viranomaisen lausuntoa asiasta. Äiti sentään on päivittäin työssään tekemisissä ammattilaisten kanssa, joilla on taito tunnistaa liiallisen alkoholinkäytön oireet.

Sosiaalityöntekijöillä on vain surkeiden naapureiden tekemät lastensuojeluilmoitukset. Saman naapuriperheen eri ikäiset lapset saavat ammattilaisten apua psyyken ongelmiinsa ja kehityksen häiriöihin.