sunnuntaina, heinäkuuta 05, 2009

Autoton äiti on tietysti narkkari

Loimaan poliisi pakotti naisen lääkäriin, kun hän seisoi linja-autopysäkillä ja odotti seuraavaa bussia. Linja-autoa odottaessaan hän samalla liftasi. Hänellä oli 4,5 kuukauden ikäinen vauva mukanaan. (IL 3.7.2009)

Poliisi nappasi vauvan naisen sylistä bussipysäkillä ja vei heidät poliisiasemalle. Sieltä sosiaalityöntekijät tulivat noutamaan lapsen kiireellisesti huostaan.

Joku autolla liikkunut ohikulkija oli ilmoittanut poliisille naisesta, joka liftaa vauvan kanssa

Vauva ja ilmeisesti äitikin olivat siis vaarassa.

Henkilöautoillaan liikkuvat suomalaiset ovat siis vaarallisia? Ainakin tie numero yhdeksän on Loimaan kohdalla tällainen. Ohiajavat autot pysähtyvät ja kaappaavat kyytiinsä naisen ja raiskaavat hänet. Poliisi lienee fantasioinut mielessään raiskaajan, joka saisi lisäinnostusta vauvan läsnäolosta. Ehkä raiskaaja olisi poliisin näkemyksen mukaan keittänyt ja syönyt lapsen?

Tämä oli ensimmäinen kerta, jolloin kuulen, liftaaminen on noin varma keino joutua raiskattavaksi tai vähintäänkin väkivallan kohteeksi.

Vai olisivatko poliisit pyydystäneet kyytiinsä yksinäisen naisen, ilman vauvaa? - Eivät. Poliisi ei olisi pysähtynyt edes kertomaan liftaamisen ongelmista. He eivät olisi välittäneet muistuttaa liftaria myöskään Loimaan väkivaltaisuudesta ja autolla ysitiellä liikkuvien murhanhimosta.
KUVASSA: Normaali liftari pukeutuu vaikkapa näin. Vaatetus on ok - nainenhan haluaa aina tyrkyttää itseään - mutta älä ota vauvaa mukaan. Joudut heti raiskatuksi. (Maggie Q, PETA)

Yksinäinen nainen olisi saanut rauhassa odottaa bussipysäkillä raiskaajansa saapumista. Kun raiskaaja olisi saanut tarpeensa hoidettua, rikosilmoituksen tekevälle naiselle olisi ehkä hiukan virnuiltu poliisiasemalla. Oikeudenkäynnissä raiskaaja olisi kertonut tuomiota lieventäviä perusteita. Naisethan asettavat itsensä joka tapauksessa aina tyrkylle.

KUVASSA: Nainen tien varressa herättää autoilevissa kansalaisissa aggressiivisia tunteita. (Alaskan valokuvasi PETAA varten Juan Gatti.)

Tutkimuksen mukaan raiskaaja saa lievemmän tuomion, jos tuomarina on nainen. Naisella on tarve vakuuttaa tuomiollaan ilmeisesti erityisesti kollegansa siitä, että hän osaa toimia neutraalisti, sukupuolettomasti. Niinpä naistuomari on valmis tallaamaan turhamaisuutensa ja epävarmuutensa vuoksi jalkoihinsa raiskatuksi tulleen uhrin edun.

Entinen kansanedustaja Jutta Zilliacus kohautti kesän alkajaisiksi mielipiteellään, jota tulkittiin siten, että vähäpukeinen nainen kerjää tulevansa raiskatuksi.

Harrastan kestävyysjuoksua. Kroppani käy juoksun aikana niin kuumana, että usein pienimmätkin shortsit ja pikkuruisinkin toppi haittaavat lämmön poistumista. Paljastan siis lisää tuuletuksen vuoksi. Rullaan topin niin ylös kuin mahdollista. Selkä ja vatsa näkyvät. Onko se soidinkutsu raiskausleikkiin?

Naisen raiskaaminen on sallittua, koska "uhri halusi sitä". Sama peruste on kätevää laajentaa myös pedofiliaan. Lapsi haluaa seksiä aikuisen kanssa. Itä-Suomen hovioikeus lievensi suonenjokelaisen poliisimiehen saaman tuomion ehdottomasta vankeudesta ehdolliseksi, koska 15-vuotias lapsi lähestyi suojaikärajaa eli 16:tta vuotta. Ikärajasta tuli hovioikeuden käsittelyssä hämärä käsite. Voisiko sama tyttö jättää R-kioskille loton, koska hän muutaman kuukauden päästä täyttäisi vaadittavat 18 vuotta? - Ei voisi.

Raiskaaja työskentelee yhä poliisina Suonenjoella, mutta on ollut tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajan pidätettynä virastaan. (IS 30.6.2009) Tällaiselleko virkamiehelle raiskatun naisen pitää tehdä rikosilmoitus? Kuinka uskottava hänen silmissään olisi nainen, jonka olisi raiskannut vaikkapa hänen entinen kumppaninsa? Syyllinenhän on usein uhrin lähipiiristä. Konstaapelihan on itse raiskannut lapsen, jonka kanssa hänellä ei ole voinut olla kovin uskottavaa parisuhdetta.

Miksi Loimaan poliisi sitten arvioi, että tiellä vauvansa kanssa liftannut mynämäkeläinen Johanna Metsäjätti vaarantaa vauvansa? Iltalehti haastatteli Johanna Metsäjätin kertomuksen yhteyteen myös ylikonstaapeli Lassi Haralaa Loimaan poliisista. Harala ei viittaa sanallakaan ysitien väkivaltaisuuteen, vaan vauvaa onkin uhannut hänen oma äitinsä. Ilmeisesti myös poliisit bussipysäkille soittanut ohikulkija oli sitä mieltä, että kyllä äidin kuuluu istua henkilöauton etupenkillä, eikä roikkua linja-autoa tai avuliasta autoilijaa kyttäämässä.

Johanna Metsäjätti oli tottelematon. Poliisit jututtivat häntä pitkään tien varressa, joten heille selvisi todennäköisesti se, että nainenhan on yksinhuoltaja.

Hän ei kunnioittanut sitä ihannetta, jota kaikki naiset tietysti tavoittelevat.

Poliisit käsittivät kohdanneensa Loimaan ysitien varrella naisen, joka vaarantaa opetetut perheihanteet. Nainen on siis ajattelutapansa vuoksi yhteisön vihollinen.

Pienen vauvan äitinä hänen pitäisi hänen kaikin voimin pitää kiinni miehestä eli lapsen isästä. Osoittaa melkoista vapaa-ajattelua, että Metsäjätti haluaa elää rennosti, ydinperhemallin ulkopuolella. Konstaapelit varmasti kuulivat Metsäjätiltä senkin, että hänellä on viisi muutakin lasta. Se herättää kysymyksen, onko lasten isät syrjäytetty; onko lapsistaan eroon joutuneille miehille käynyt huonosti, koska heitä ei mahdollisesti arvosteta tarpeeksi tällaisessa epätyypillisessä perheessä? Tuhoaako näin omaehtoinen ja itsenäinen nainen miehen?

Ylikonstaapeli Lassi Haralan haastattelupätkästä käy yllättäen ilmi, että poliisit kokivat naisen lapselleen vaaralliseksi. Ympäristön aiheuttamasta uhasta ei mainita lehtijutun missään vaiheessa sanaakaan. Harala näyttää pitävän tekstin mukaan selvänä, että nainen on jotenkin hullu.

"Poliisi meni tarkastamaan onko asiat kunnossa ja tuli puhuttelussa siihen tulokseen, että on syytä viedä äiti ja lapsi lääkärintarkastukseen."

"Harala ei halua tarkemmin ottaa kantaa siihen, mikä oli poliisin diagnoosin takana.
- Siinä oli ilmeisesti sen verran häiriötä ollut, hän toteaa."

"Jatkosta Harala ei sanojensa mukaan tiedä mitään.
- Jos käy niin, että äiti joutuu jäämään sairaalahoitoon, sitten sosiaaliviranomaiset hoitavat perheen asiat kuntoon." (IL 3.7.2009)

Niinpä niin. Konstaapeli Harala näyttää edustavan sitä tyypillistä miehistä käsitystä, että sosiaaliviranomaiset hoitavat naisten ja lasten asioita. Sosiaalisektori on tämän käsityksen mukaan alue, joka kuuluu naisten hoidettavaksi. Miehet voivat pysyä siitä etäällä. Heidän intressinsä on vain ottaa moraalista kantaa eli paheksua ja moralisoida. Bussipysäkillä liftaava nainen joutui tällaisen moraalisen paheksunnan kohteeksi.

Poliisit olisivat varmasti luokitelleet naisen normaaliksi, jos hän olisi itkenyt ja voivotellut kohtaloaan, koska "kaikki ovat minut tänne hylänneet". Tuollainen uhrius olisi todennäköisesti ollut poliisien mielestä tervettä. Se taas ei ollut Loimaan poliisin mukaan sopivaa, että naisen aikomuksena oli selviytyä matkastaan jalkapallo-otteluun (TamU - FC Inter) itse.

Metsäjätti näyttäisi kutsuneen Iltalehden toimittajan luokseen jo samana tai seuraavana päivänä. Hyvä. Hän toimi juuri siten, kuin lapsen kiireellisessä huostaanotossa on järkevää ja perusteltua toimia.
Huostaanotto on virkavallalle ainutlaatuinen keino puuttua raskaasti sellaisen kansalaisen elämään, joka on lainkuuliainen eikä siis ole syyllistynyt mihinkään tuomittavaan. Niinpä kansalainen menestyy juridiikan avulla huostaanotoissa vieläkin heikommin kuin muissa taisteluissa virkavallan kanssa.
Lapsen riistäminen pois perheestään on virkavallan keino käyttää manipulatiivista valtaa, joten myös vanhemman kannattaa aina ensisijaisesti koettaa jotain ihan muuta reittiä kuin luottaa asianajajan voimaan.

Julkisuus lienee tehokkain lääke virkavallan sekoílujen ja sairauksien parantamiseksi. Hienoa, että Metsäjätti kutsui välittömästi iltapäivälehden luokseen. Hyvä, että Iltalehti oivalsi tarinan yhteiskunnallisen painoarvon. Metsäjätti kertoo tulistuvansa nopeasti, mutta on aivan oikein, ettei media pidä sitä vaarallisena ja sairaana piirteenä ihmisessä.

Metsäjätin tapaus karkasi ammattilaisten käsistä jo tapahtumaketjun alussa eli bussipysäkillä.

Poliisi innostui kouluttamaan naiselle henkilöautoilevan ydinperheen arvoja. Jo henkilöauto itsessään riittää sellaiseksi arvoksi, josta äidin tulisi olla tietoinen. Normin mukaan mynämäkeläinen maalaisperhe ajaa autolla. Liftaavan äidin täytyy siis olla "aineissa".

Veikkaan, että liftaavasta naisesta ilmoittanut ohikulkija on diagnosoinut ilman henkilöautoa liikkuvan äidin humalaiseksi tai narkkariksi. Ihminen ilman autoa on varmasti seonnut.

Voin kertoa kokemuksestani, että tosiasiassa lapsen kanssa liikkuminen on HELPOINTA silloin, kun hän on vielä vauva.
Mielestäni matkustaminen, reissaaminen, kulkeminen ja koluaminen on TURVALLISINTA ja huolettominta silloin, kun lapsi on noin alle puolitoistavuotias. Kokemuksieni mukaan vauvan kanssa voi lähteä matkalle maailman ympäri. Kävelevän ja juoksevan lapsen kanssa se on paljon vaarallisempaa, muun muassa siksi, että henkilöautoilu tappaa.

Ysitiellä liftaaminen sujuu turvallisimmin vauvan kanssa.

Mutta, ai niin. Kankeassa asennemaailmassamme hämmästellään jo sitäkin, että nainen matkustaa ilman miestä. Vapaasti kuljeskelevaa, flaneeraavaa naista ei ole olemassa. Flaneeraajan sukupuoli on mies. Naisen on pystyttävä perustelemaan liikkumistaan aina päämäärällä. Miehelle liikkuminen saa olla itsetarkoitus.
Uutispäivitys maanantaina 6.7.2009: Iltalehden haastattelema Johanna Metsäjätti on aloittanut eilen oman Liftariäidin blogin. Hyvä kirjoittaja, muuten.