maanantaina, heinäkuuta 13, 2009

Juorua sossulle, kun tahdot jännitystä

Miksi sosiaalityöntekijät valehtelevat lastensuojelun asiakkaista? Mikä mahdollistaa valehtelun?

Vastaus on se, että lastensuojelussa tehdään huomioita koko perheen kaikista mahdollisista seikoista, jotka luokitellaan "epänormaaliksi". Se, mitä pidetään epänormaalina ja kuinka vahvasti tarkkailtavassa perheessä tätä epänormaaliutta esiintyy, riippuu tarkkailijasta.


Sosiaalityöntekijät kirjaavat ylös hämmästyttävän innokkaasti panettelua ja juoruilua, jota heille voi pirautella puhelimella kuka tahansa nimettömänä.

"Epänormaali" ja "epäilyttävä" ovat hyvin poliittisia käsitteitä. Ne ovat lastensuojelun lyömäaseita, joilla ihmisiä voidaan hallita manipulatiivisesti ja suoraan heidän psyykeensä kajoamalla.

Sosiaalityöntekijän työssä avautuu tilaisuus kerätä ihmisestä kaikki mahdollinen "tieto". Missään toisessa ammatissa ei ole päämääränä hallita samanlaista yleispakettia kansalaisesta. Mielisairas saa diagnoosin sairaudestaan käymällä erikoisasiantuntijan eli erikoislääkärin vastaanotolla. Vain tällainen sairauden erikoisammattilainen voi sulkea hänet sitten myös laitokseen.

Sosiaalityöntekijä sen sijaan keräilee kokoon, mappeihinsa ja vihkoihinsa kaikenlaista jännittävää pikku sälää, kutkuttavia "paljastuksia" ihmisten ja perheen elämästä jne... Tämä mahdollistaa kaikenlaisen tiedon vääristymisen.

Kun lapsi haetaan näyttävässä poliisioperaatiossa kotoaan huostaan, sosiaalityöntekijöiden ei ole tarvinnut vanhempia koskaan edes tavata. Puhumattakaan siitä, että olisivat selvittäneet "tietojensa" todenperäisyyttä.


KUVASSA: Naapurisi saattaa tykätä paljastelusta. (Jackass star Steve O, PETAn Fur is dead -kampanjaa.) Sattumalta nämä kirjoitukseni kaksi kuvaa liittyvät toisiinsa. Suomen Jackass-vastine Duudsonit hajottivat juuri tuolla kaivukoneella vanhan Volvo-henkilöauton eräässä tv-ohjelmassa.

Sossu kasvattaa auktoriteettiaan ja pelottavuuttaan eli ammattitaitoaan, jos hän jaksaa koko ajan poimia tiedonmuruja sieltä täältä. Näiden tietojen todenperäisyyttä sosiaalityöntekijät eivät sitten koskaan kysele ja varmista kohteelta itseltään. Riittää, että sossu kirjoittaa vihkoonsa, että "paljon asiaa seurannut" nimetön soittaja kertoi asiasta puhelimitse.

Lastensa huollosta ja muista erosotkuista riitelevät vanhemmat eivät ole vielä oivaltaneet kuinka yksityiskohtaisia paljastuksia he voivat kertoa ex-kumppanin kelvottomuudesta.


Aika monet vanhemmat tätä kyllä jo hyödyntävät, mutta aivan varmasti tätä kunnan sosiaalitoimen suomaa vaikutuskanavaa pitäisi käyttää enemmän. Ovathan sosiaalityö ja lastensuojelu tärkeitä kunnallisia palveluita. Kunnon kansalainenhan toimii yhteistyössä viranomaisen kanssa.

Sosiaalitoimistossa odotetaan paljastuksiasi. Ja paljastuksia sinusta. Voit antaa "havaintosi" sosiaalityöntekijälle nimettömänä. Anonyymisti sinunkin elämästäsi "raportoidaan".

Kannattaa kertoa havainnot heti sosiaalityöntekijälle ja poliisille, eikä mennä kysymään perheeltä suoraan. Niin muutkin suomalaiset tekevät. Poliisi ja sosiaalityöntekijät ovat epäsosiaalisten ja keskustelukyvyttömien suomalaisten kirjekyyhkyjä.