tiistaina, elokuuta 18, 2009

Kunta suojelee sossuaan

Iloitsen jo etukäteen ajatuksesta, että pääsen suunnittelemaan mielenosoituksemme tiedottamista. Puffaamme tapahtumaa etukäteen medialle (lehdet, radio ja televisio) ja tapahtuman aikana jaamme vielä uuden lehdistötiedotteen.

Ihanaa, että pääsen kirjoittamaan koko karmean huostaanottotarinan kaikkien luettavaksi tiedotteisiimme. Entistä avoimemmin ja siten entistä purevammin. Kunta on tehnyt hirveitä lapsiperheelle. Kyse on aina ollut lähinnä yhden sosiaalityöntekijän mokailusta ja kunniasta. Silti kaikki lähimmät virkamieskaverit ovat yhtään asiaa selvittämättä valmiita oitis tukemaan tätä virkakoneiston osasta.

Hämmästyin eilen, kun luin sähköpostin, jonka sosiaalityöntekijän esimies oli minulle lähettänyt. Millaista selkärangatonta rimpuilua! Kieroilua. Hän koettaa esimiehenä kiemurrella irti vastuustaan siten, että väittää lastensuojelun kuuluvan kuntayhtymälle eli kuntien yhteistyöelimelle. Ei siis muka kunnalle suoraan! Uskomatonta paskaa! Todella onneton harhautusyritys.

Puhuin juuri äsken puhelimessa sähköpostin sisällöstä ihmisen kanssa, joka tuntee tämän huostaanottotapauksen. Olimme yhdessä sitä mieltä, että jo silkasta älykkyydestä on kunnan hallinnossa näköjään huutava pula. Vallankäyttäjien tyhmyyttä ei kannata koskaan aliarvioida.

Olen satavarma, että tätä lastensuojelutapausta käsitelleet virkamiehet hierarkian eri tasoilla eivät ole lukeneet riviäkään siitä aineistosta, jota saalistava sosiaalityöntekijä on siitä kirjoittanut. Jopa sosiaalityöntekijän työpari, joka on huostaanottajasossun lähin virkamies, on osoittautunut tapausta käsittelevissä palavereissa tietämättömäksi. Työparikin tyytyy pelkästään siihen, mitä huostaanottoa himoinnut sosiaalityöntekijä asiasta hänelle kertoo.

Koko virkakoneisto osallistuu kaunistellun totuuden eli illuusion kannatteluun. Kansalaiselle täytyy syntyä tällaisessa hallinnossa asioidessaan hyvin epätodellinen tunne. Kuntalaiselle herää kysymys, mikä on tämä suljettu yhteisö, jonka tiedolliset normit eivät päde ulkopuolisessa maailmassa?

Kaikki "tieto" tässä lastensuojelutapauksessa on vain ja ainoastaan yhdellä virkamiehellä eli huostaanoton tehneellä sossulla. Kaikki muut kunnan hallinnossa hankkivat tietonsa siten, että he kuuntelevat mitä tämä sossu heille puhuu. Yksikään virkamies ei esimerkiksi lue tapausta käsitteleviä papereita, joista on jo ehtinyt paisua hyvin monipuolinen paketti.

Ehkä kunnan virkamiehet eivät ole vielä oppineet lukemaan.

Mielenosoituksessamme toistelemme iskulauseita, joiden runollisuuteen panostamme. Sointuvat vaatimukset jäävät kuulijoiden mieleen.

Kannamme mukanamme kylttejä, joihin kirjoitamme selkeää ja helposti luettavaa tekstiä. Ne näyttävät hyviltä valokuvissa. Odotan innolla, että pääsen ottamaan kuvia meidän hienoista kylteistämme. Saan itsekin niistä pitkäksi ajaksi hyvää kuvamateriaalia blogini kirjoitusten kuvitukseksi.